En Sıcak Konular

Japonya'dan korkutan açıklama

11 Haziran 2010 13:33 tsi
Japonya'dan korkutan açıklama Japonya Başbakanı Naoto Kan, ülkesinin acilen, artan kamu borç yükünün üstesinden gelmesi gerektiğini belirterek, aksi halde Yunanistan'dan kaynaklı Avro Bölgesi'ndeki sorun gibi finansal sıkıntıyla karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulundu.

Kan, göreve geldikten sonra ilk kez parlamentoda yaptığı konuşmada, kamu finansmanının yaşlı ve azalan nüfus nedeniyle baskı altında olduğuna işaret ederek, hükümetin borcun kabarmasına izin vermeyi sürdüremeyeceğini söyledi.

Japonya'nın, Yunanistan benzeri bir krizi önlemek için finansal yeniden yapılanmaya ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Kan, ''Japonya'nın ödenmemiş kamu borcu yüksek. Kamu finansmanımız gelişmiş herhangi bir ülkenin en kötüsü durumunda. Çok fazla hükümet tahvili çıkarmaya bel bağlayarak mali politikalarımızı devam ettirmemiz zor. Artan borç yükümüzle ilgilenmez ve tahvil piyasalarında güven kaybedersek Yunanistan'dan kaynaklı Avro Bölgesi'ndeki sorun gibi finansmanımızda çökme riski söz konusu'' dedi.

Vergi sisteminde tam bir reformu başlatmanın kaçınılmaz olduğunu, vergileri artırmayı düşüneceğini belirten Kan, hükümetinin, deflasyonda yükselişten kaçınmak için Merkez Bankası ile yakın çalışma içinde olacağını ve ''güçlü ve kapsamlı'' bir politika geliştirmeye odaklanacaklarını ifade etti.

Kan, ekonominin 2020 yılına kadar yılda yüzde 2'den fazla büyümesini amaçladığını bildirdi. Kan'ın selefi Yukio Hatoyama, seçim kampanyası sırasında verdiği sözleri tutmada başarısız olduğu için geçen hafta görevinden istifa etmişti.

Credit Suisse bankasının Japonya'daki baş ekonomisti Hiromichi Shirakawa, Yunanistan'ın büyük kamu borcu ve çok fazla deniz aşırı kredileri bulunduğunu kaydetti. Shirakawa, Japonya'nın ise dış ticaret fazlası vermesi ve önemli bir borç veren ülke olması nedeniyle benzer krizlerle karşılaşacağını düşünmediğini söyledi.

Uluslararası Para Fonuna (IMF) göre, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Japonya'nın kamu borcu geçen yıl, gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 218,6'sı seviyesinde bulunuyor.



Bu haber 1,158 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,094 µs