En Sıcak Konular

'İsrail insanları öldürmekten keyif alır'

11 Haziran 2010 12:16 tsi
'İsrail insanları öldürmekten keyif alır' İsrail'e karşı yaptığı eleştirilerle dikkat çeken ünlü Yahudi akademisyen Norman Finkelstein, yine ağır konuştu.

"İsrail devletinin insanları öldürmekten keyif aldığını" iddia eden Finkelstein, bu ülke için önemli olanın güç ve toprak elde etmek olduğunu savundu.

Birleşmiş Milletler'de gazetecilere konuşan ünlü akademisyen, İsrail devletine yönelik sert eleştirilerde bulundu. Kendisine İsrail'e bu kadar sert eleştiri getirmekten korkup korkmadığı sorulan Finkelstein, "Bence hepimiz korkmalıyız. Onlar şimdi çok tehlikeli bir zamanda olduklarını düşünüyor. Neden derseniz, kendilerini zayıf görüyorlar." dedi. Finkelstein, "Onların umurunda değil öldürmek, yeter ki toprak elde etsinler, güç kazansınlar. Hatta öldürmek onlar için keyif verici bir durum." diyerek Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Davos'da İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e söylediği sözleri de teyit etti.

İsrail'in bilerek ve isteyerek Türk gemisine saldırdığını ve bunu da özellikle uluslararası sularda yaptığını aktaran Finkelstein, "Zira bu yardım filosunun yola çıkmasına Türkler öncülük etmişti. İsrail yetkilileri de bunu çok iyi biliyordu. Bu nedenle de İsrail baskını Türklere karşı bir güç gösterisine dönüştürdü." diye konuştu. Mavi Marmara'ya askeri müdahale olmadan rahatça Gazze'ye gidişinin durdurulabileceğini belirten Finkelstein; ancak İsrail'in her zaman olduğu gibi şiddet tercih ettiğini aktardı.

Türk insanı Başbakan Erdoğan'ın dediği gibi kanlı baskından sorumlu olanların cezalandırılmasını istemede haklı bulan Finkelstein, "Erdoğan bir şekilde halkın bu coşkulu isteğine karşılık vermek durumunda ama ne yapar bilemiyorum. Bunun yolu da bence şeffaf ve bağımsız uluslar arası araştırma grubunun kurulması için sonuna kadar çaba göstermek." dedi.


İSRAİL ULUSLARARASI ARAŞTIRMADAN ÇOK KORKUYOR

İsrail'in bağımsız bir uluslar arası araştırma grubunu asla istemeyeceğini savunan Finkelstein, "Bundan da son derece korktuklarına inanıyorum. İsrail yetkilileri de biliyor ki bağımsız uluslararası bir araştırma grubu İsrail'in korsan bir devlet olduğu gerçeğini ortaya çıkaracak." şeklinde konuştu.

Richard Goldstone'un kaleme aldığı ve soy ismi ile anılan Goldstone raporunun ne kadar doğru olduğunu son olayların belgelediğini anlatan ünlü akademisyen, İsrail'in yeniden uluslararası camia nezdinde çocuklarının gözü önünde babalarını öldüren ülke imajını yeniden hatırlanmasını istemediğini dile getirdi.

Amerika'da bazı çevrelerin Başbakan Erdoğan için "çok reaksiyon gösteriyor" diye yorumlamasını eleştiren Finkelstein, "Peki bu saldırı Amerikan gemisine olsaydı ne yapardı eleştirenler acaba? İran devleti Basra Körfezi'nde Amerikan bayraklı yolcu gemisine kanlı baskın düzenleseydi ne yaparlardı Erdoğan'ı eleştirenler?" dedi.

Bu tür olaylarda haksızlığa uğrayan ülkelerin reaksiyon göstermelerine Amerika'da bazı çevrelerin alışık olmadığını belirten Finkelstein; ancak böyle sert tepkilerin sadece süper güç sahibi ülkenin işi olduğunu düşündüklerini vurguladı.


BASKIN, İRAN İLE VARILAN TAKAS ANTLAŞMASINA TEPKİ DE OLABİLİR

Kanlı baskının İran'ın zenginleştirilmiş uranyumu Türkiye üzerinden takas yapacağı antlaşmasına varması için Türkiye'nin çabalarına İsrail'in bir tepkisi olarak değerlendirilebileceğini savunan Finkelstein, "Ben böyle bir şeyin olabileceğine inanıyorum." dedi. Türkiye'nin bölgesinde artan gücü İsrail'i rahatsız etmeye başladığını ileri süren Finkelstein, "Nasıl ki bir dönem Mısır'ın güçlenmesinden rahatsızlık duymuşsa İsrail'in bugün de Türkiye'den rahatsız olması kuvvetle muhtemel." ifadelerini kullandı.

İsrail devletinin çevresinde güçlü bir devletin varlığını asla istemediğini bunun kendisi için tehdit unsuru gördüğünü savunan ünlü akademisyen şunları kaydetti; "Bakın 1967 yılında Mısır bölgede nüfuzunu arttırınca önce Suriye ile bir yakınlaşma antlaşması imzaladı, sonra bunlara Ürdün de katıldı. Bu üçlü ittifakı bozmak için de İsrail 6 gün savaşlarına girdi. Şimdi ise İran ile yakınlaşan Türkiye, yanına Suriye'yi de kattı ve bu İsrail'in kafasında bir tehdit olarak algılanmaya başlandı. Ancak bugünün 1967'den farkı, İsrail'in karşısında çok daha güçlü devletlerin olduğudur. Yani İran ile Türkiye gibi iki güçlü ülke var ve İsrail bunlarla nasıl baş edeceğini bilemiyor."

PKK ile İsrail'in eş zamanlı olarak saldırılarının bağlantılı olup olduğu yolundaki soruya Finkelstein, "İsrail'in birçok kirli yöntemleri vardır. Bakın şimdi Ermenistan kozunu Türkiye'ye karşı kullanmaya kalkıyorlar. Dubai'de Filistinli askeri yetkiliye karşı düzenlenen suikast da bunu gösteriyor, Lübnan ya da Gazze operasyonları da. İsrail sorun olarak gördüğü şeyleri kirli yollarla çözmeye alışık bir ülke." dedi. Finkelstein son olarak, "İsrail her sorununu askeri güç kullanarak çözmeye çalışıyor ki bu aslında İsrail'in sorunlarının giderek daha da büyümesine neden oluyor." diye kaydetti.
 
cihan



Bu haber 861 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,409 µs