En Sıcak Konular

Durak'a bir kötü haber daha...

11 Haziran 2010 11:48 tsi
Eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'a bir kötü haber daha...

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Tuncel, görevden alınan Adana Büyükşehir Belediye Aytaç Durak ile yakınlarının kamulaştırma ve satış yoluyla haksız bir şekilde elde ettiği arsaları sahiplerine iade edeceklerini söyledi.

Belediye meclisi olarak yeni bir düzenleme yaptıklarını kaydeden Tuncel, yıllardır mağdur edilen vatandaşlara kök arsalarının teslim edileceğini belirtti. Aytaç Durak ve yakınlarından vatandaşların arsalarının alınacağını kaydeden Tuncel, "Şu an ihale hazırlıklarını yapıyoruz. Adana'nın en kıymetli yerlerinden 30 bin dönüm arazide imar düzenlemesine gideceğiz. Kök parseller kimin ise onlara hakkını vereceğiz. Kimseye özel muamele yapmayacağız. İmar düzenlemeleriyle kaydırılan hazine arazilerini de hazineye teslim edeceğiz." dedi.

Adanalı Sırrı Özer ve arkadaşları, 1974 yılında Akgün adında bir yapı kooperatifi kurdu. Özer ve arkadaşları 408 daire yapmak için Kireçocağı mevkinde belediyenin konut alanı ilan ettiği bölgede 33 dönüm araziyi sahiplerinden satın aldı. Yaklaşık 10 yıl belediyenin imar çalışmalarını tamamlamasını bekledikten sonra 1984 yılında konutların yapımına başlamak için Tapu Kadastro İl Müdürlüğü'ne müracaat eden Özer ve arkadaşları, 'kooperatif arazisi üzerinde belediyenin kamulaştırma şerhi' koyduğunu öğrendi. Kooperatif yöneticileri, o yıl ilk kez Adana Belediye Başkanlığı'na seçilen Aytaç Durak'a giderek söz konusu alanın konut alanı olduğunu ifade ederek şerhin kaldırılmasını talep etti. Durak, "Akgün Kooperatifini' kamulaştırma alanı dışında tutma sözü verdi. Mutlu bir şekilde belediyeden ayrılan Sırrı Özer ve arkadaşları, bir sure sonra arazilerinin çok düşük bir bedelle kamulaştırıldığını öğrenince yürütmeyi durdurma davası açtı. Kooperatif üyeleri davayı kazandı ancak belediye, kararı uygulamadı. Sırrı Özer, daha sonraki gelişmeliri şöyle anlatıyor: "Mahkeme kararına uyulmadığı gibi bir süre sonra belediyelere 'kamu yararı gözetilerek kamulaştırma yetkisi' veren kanunun çıkması üzerine belediye yeniden arazimizi kamulaştırdı. Biz 30 yıldır hukuk mücadelesini sürdürürken belediyenin arsamızı parçalayarak değişik kişilere sattığını öğrendik. Artık arsa konusu iyice çıkmaza girdi. Üstelik kooperatif hissedarlarımıza belediyeden hala kamulaştırma parası dahi verilmedi."

Adana'da Sırrı Özer ve arkadaşları gibi imar değişikliği yoluyla arazilerine belediyenin el koyduğu yüzlerce kişi bulunuyor. Yıllarca süren hukuk mücadelesinden sonuç alamayanlar, haklarından vazgeçmek zorunda kalıyor.

AYTAÇ DURAK İMAR DEĞİŞKLİĞİNDEN YARGILANIYOR

İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, eşine ait arsanın değerini imar değişikliği yaparak 44 kat artırdığı gerekçesiyle yargılanıyor. Adana 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Aytaç Durak ve eski dönem ve yeni dönemde bazı belediye meclisi üyeleri hakkında, 'görevi kötüye kullanmak' suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Cumhuriyet Savcılığı tarafından ''görevi kötüye kullanmak'' suçundan haklarında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istenen Aytaç Durak ve 55 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame, "Müfettiş incelemesinde 1/5000 ölçekli nazım imar planında bulvara cephesi olan adaların yola bakan kısımlarının ticaret alanı olarak, arka kısımlarının konut alanı olarak gösterilmiş olmasına rağmen, 1/1000 ölçekli imar planı değişikliğinde böyle bir ayrım yapılmaksızın adaların tamamının ticaret alanı olarak gösterildiği ve bu durumun plan yapımına ait esaslara dair yönetmeliğin 30. maddesine aykırı olduğu gibi Adana Büyükşehir Belediye İmar Yönetmeliği'nin madde 4.001/C-2B hükümlerine de aykırıdır.'' denildi. İddianamede, ''Söz konusu işlemlerden dolayı Durak'ın yapılan usulsüz imar değişikliğinden sorumlu olduğu, plan değişikliğini öneren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Gülşen'in, hazırlayan İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Özlem Kulak'ın, kabul edip imzalayan meclis üyeleri şüphelilerin Fahriye Durak'a yüksek miktarda rant sağlamak suretiyle görevlerini kötüye kullandıkları'' ileri sürüldü.

CİHAN

 



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,160 µs