En Sıcak Konular

İsrail, Türkiye'nin artan gücünden çekiniyor

11 Haziran 2010 11:42 tsi
İsrail, Türkiye'nin artan gücünden çekiniyor Yahudi asıllı Amerikalı siyaset bilimcisi Norman Finkelstein: "İsrail Mavi Marmara'yı özellikle hedef seçti"

İsrail'in politikalarını sert eleştirileriyle tanınan Yahudi asıllı Amerikalı siyaset bilimcisi Norman Finkelstein, İsrail’in, Gazze’ye yardım götüren öteki gemilere saldırıda bulunmadığını, hedef olarak özellikle Türk gemisini ve Türkleri seçtiğini öne sürdü. İsrail’in, Türkiye’nin, ekonomik ve politik olarak hem bölgesinde, hem de dünya genelinde artan gücünden çekindiğini anlatan Finkelstein, İsrail’in bunu tehlike olarak algıladığını, İsrail’in 1967’de yaşadığı ‘Nasır’ sendromunun yerini, Türkiye sendromunun’ aldığını dile getirdi. İsrail’in bu korkusunun, Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine yaptığı saldırıyla ortaya konduğunu belirten siyaset bilimcisi Finkelstein, ‘Bütün donanımlarını Türk gemisine karşı kullandılar, ötekilere karşı değil. Çünkü hedefleri ve önüne geçmek istedikleri Türklerdi. Bizim komandolarımıza ilişirseniz, alacağınız karşılık bu olur mesajı vermek istediler. Ama olaylar istedikleri gibi gelişmeyince dünyaya rezil oldular’ dedi. Finkelstein, New York’ta Birleşmiş Milletler merkezinde Mavi Marmara gemisine yönelik saldırıyı anlatan bir belgesel filmi izledikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İsrail’in kasıtlı ve bilinçli olarak Mavi Marmara gemisine baskın düzenlediğini, bunu İsraillilerin bile itiraf etmekten kaçınmadıklarını söyleyen Finkelstein, 9 Türk’ün ölümü, bir çoğunun da yaralanması ile sonuçlanan saldırı karşısında, Başbakan Erdoğan’ın bir şeyler yapmak istediğine inandığını söyledi. Finkelstein, ‘Türk kamuoyu ayağa kalktı. Erdoğan bir şeyler yapmak zorunda, gönlünden ne geçer bilmem. Ancak, aynı zamanda Türkiye denge kurucu bir rolü var ve Türkiye’nin İsrail ile çok yakın savunma bağlantıları var. Türkiye’de, İsrail’in İran’da ne olup bittiğini gözetleyen istihbarat İstasyonu var. Dolayısı ile iki karşıt durum var ortada. Ama gelinen durumda Erdoğan kamuoyu tepkisini de arkasına aldığı için, en azından uluslararası bir soruşturmayı sağlamalı. İsrail kendi kendini ayağından vurmuş durumda ’ diye konuştu.
İsrail’in, uluslararası sularda Mavi Marmara gemisine düzenlediği saldırıya karşı ABD’nin yetersiz tepkisini de eleştiren Finkelstein,, ‘ABD bayrağı taşıyan bir gemiye İran’ın saldırmış olsaydı, yapılacak en iyi şey bence Tahran’dan hemen taşınmak olurdu. İnsanlar ABD’nin süper güç olduğunu düşünür, gereğinden çok da süper güç gibi davrandık. Ama bu konuda sıradan bir ülke gibi davrandı, gerekli tepkiyi ortaya koyamadı’ dedi.

İsrail’in Türk gemisini özellikle hedef aldığı savını yineleyen Finkelstein, İsrail’in bir süredir Türkiye’ye karşı politika izlemekte olduğunu dile getirdi. İsrail Dışişleri Bakanı Dany Ayalon’un imza attığı ‘alçak koltuk’ skandalını da anımsatan Finkelstein , ‘ Türkiye İranla anlaşma imzaladı. İsrail Türkiye’nin ileri gittiğini ve önüne geçilmesi gerektiğini düşünüyor’ diye konuştu. İsrail’in Mavi Marmara gemisine uluslar arası sularda saldırmasının da kasıtlı olarak yapıldığını savunan Finkelstein, ‘Çünkü dünyaya uluslararası hukuku, kuralları umursamıyoruz’ mesajı vermek istediler’ dedi.

Türkiye ve İran’ın, gerek bölgelerinde gerekse dünyada ‘önemli güçler’ olduğunu vurgulayan  Finkelstein, İsrail’in bundan son derece rahatsız olduğunu ve ne yapması gerektiğini bilemediğini belirterek, ‘Bu yüzden çok tehlikeli oyunlara giriyorlar. İsrail kontrol dışı davranıyor ki bu bence çok tehlikeli’ diye konuştu. Finkelstein, ‘Terör örgütü PKK’nın, Türkiye’de yaptığı son saldırılarla İsrail’in bağlantısı olabilir mi’ sorusuna verdiği yanıtta da ‘İsrail’in kirli işler bölümü var. Amerikalı İsrail destekleyicileri, yarın bir gün ‘gelin şu Ermeni sorununu konuşalım’ derlerse hiç şaşırmayın’ dedi. Finkelstein, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun, Amerikan medyası ile çok iyi ilişkileri olduğunu, olayları çarpıtmak için de Amerikan medyasını kullandığını söyledi.

Milliyet



Bu haber 1,282 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,860 µs