En Sıcak Konular

Kamyoncuları üzecek haber...

11 Haziran 2010 09:34 tsi
Türkiye ekonomisini yıllık 2,5 milyar dolarlık vergi kaybına uğratan kaçak akaryakıt için seferberlik ilan edildi.

Sınır ülkelerine gümrük kapısı aracılığı ile mal taşıyan bazı kamyonların kısa mesafeye boş depo ile gidip mazot getirdiği tespit edildi. Zaman'ın haberine göre, bu kapsamda depoların küçültülmesi üzerinde duruluyor. Yasal sınırın 550 litre olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri birçok TIR ve kamyonun boş depo ile 25-30 kilometrelik mesafedeki yerlere mal götürüp getirdiğini ifade ediyor. Kısa mesafeler için bazı TIR ve kamyoncuların işletmelerden nakliye bedeli dahi almadığını kaydediyor.

Türkiye'de litresi yaklaşık 3 liradan satılan motorinin fiyatı komşu ülkelerde 1-1,5 liraya kadar iniyor. Kısa mesafelerde deposuna fazladan 500 litre alan kişinin cebine ortalama her sefer için bin lira kalıyor. Bazı TIR ve kamyon sahipleri getirdikleri ürünleri depolarda biriktirip faturasız düşük fiyattan satmaları halinde kazançları 500 ile 750 lira arasında değişiyor. Sektör temsilcileri aylık ortalama 5 servis yapan bu kişilerin kazancının 4-5 bin lirayı bulduğuna dikkat çekiyor. Söz konusu yöntem Başbakanlık'ta yapılan kaçak akaryakıt zirvesinde de gündeme getirildi. Toplantıda benzin, motorin, fuel oil gibi akaryakıt ürünlerinde kaçağın önüne geçilmesi ve yapılan mücadele hakkında Gümrük Müsteşarlığı, Maliye, Jandarma, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK) yetkilileri sunum yaptı. Sunumda denetim birimleri bu yöntemle kaçak akaryakıtın piyasaya sokulduğuna dikkat çekerek depolardaki taşınabilir sınırın aşağı çekilmesi talebinde bulundu. 550 litrelik sınırın 250 litreye düşürülmesi üzerinde duruluyor.

Sistemin işleyişi hakkında bilgi veren Gümrük Müsteşarlığı'ndan üst düzey bir yetkili birçok araç sahibinin düşük fiyatlı mazot alıp Türkiye'de satmak için yasal yoldan ülkeye kaçak akaryakıt soktuğunu aktardı. Aynı yetkili, "Normalde dolu gitmesi gereken kamyonlar ihracat adı altında 500 tuğla veya 10 torba çimento götürüyor. Yasal olduğu için de sıkıntı yaşanmıyor. Şimdi bunun önüne geçmek için çalışıyoruz. TIR ve kamyonların depolarındaki yasal taşıma sınırını indirmeyi düşünüyoruz." dedi.

zaman



Bu haber 521 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,376 µs