En Sıcak Konular

AB olmazsa OB var imzası

11 Haziran 2010 09:04 tsi
AB olmazsa OB var imzası

Türkiye'nin yardım filosu nedeniyle İsrail'e karşı atağa geçtiği ve Batı'ya rağmen İran için Güvenlik Konseyi'nde "hayır" dediği bir dönemde Türk-Arap Forumu sürpriz bir işbirliğine sahne oldu.

Türkiye'nin Ortadoğu ile gelişen ilişkileri dün resmi ortaklığa dönüştü. Türkiye ile Lübnan, Suriye ve Ürdün arasında serbest ticaret ve vizesiz dolaşım anlaşması imzalandı. Yeni birliktelik İstanbul'dan tüm dünyaya ilan edildi.

Türkiye'nin yardım filosu nedeniyle İsrail'e karşı atağa geçtiği ve Batı'ya rağmen İran için Güvenlik Konseyi'nde "hayır" dediği bir dönemde Türk-Arap Forumu sürpriz bir işbirliğine sahne oldu. Tıpkı AB'nin temellerinin atıldığı 1951'deki Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu'nun kuruluşunda olduğu gibi Suriye-Ürdün-Lübnan ve Türkiye arasında Serbest Ticaret ve vize bölgesi oluşturulmasını öngören Yüksek Düzeyli Dörtlü İşbirliği Konseyi (YDDİK) oluşturuldu. Dört ülkenin Dışişleri Bakanı 22 üyeli Arap Birliği'ne bu oluşuma katılmaları için de kapının açık olduğu çağrısında bulundu. 5'nci Türkiye-Arap Forumu'na ilk defa 17 bakan katıldı. Bu rakam Arap Birliği'nin kendi içerisindeki toplantılara katılımın bile üstüne çıktı. Türk-Arap Forumu bölgedeki ekonomik birlikteliğin de ilk adımını oluşturdu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bu sürpriz oluşum ile birlikte yayınlanan bildirgeyi okudu. Davutoğlu, atılan adım ile AB'nin kuruluşunun kıyaslanmasına şu yanıtı verdi: "Oluşum kesinlikle AB'ye bir alternatif değildir. AB'ye de yeni bir fırsat kapısı açmıştır." Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, "Bu anlaşma bir çekirdektir. Bölgedeki bütün ülkeleri katılmaya davet ediyoruz" dedi.

TT Türkiye'yi üs yapacak
Güneydoğu Avrupa'nın önde gelen bağımsız data ve toptan kapasite servis sağlayıcılarından Invitel'i satın alarak bölgesel olan Türk Telekom, Ortadoğu'da da büyüyecek. Şirket 16 Haziran'da Ürdün, Suriye ve Suudi Arabistan ile fiber optik ağlar konusunda ortak anlaşmalar imzalayacak.

Arap gazı ile ilgili birçok proje var
Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Moussa, Arap gazı ile ilgili birçok proje bulunduğunu, doğalgazın Körfez'den ve Akdeniz üzerinden nakli için çalışmalar yapıldığını ve bu projelerin birçok yatırım fırsatı sunduğunu söyledi. Amr Moussa 5. Türk Arap Forumu'nda yaptığı konuşmada, Arap-Türk ticaret hacminin 2008 yılında 2007'ye göre büyük bir sıçrama kaydettiğini ifade etti. Türkiye'nin bugün ticaret anlamında bölgede üçüncü büyük ülke olarak kabul edildiğini vurgulayan Moussa, 2009 yılında ise karşılıklı ticarette bir düşüş olduğunu söyledi.

15 uçakla geldiği iddia edilen Arap parasına üç yalanlama
Türkiye'ye Suudi Arabistan'dan 15 uçakla 15 milyar dolar para girişi olduğu iddia edilen haber üç yalanlama birden geldi. Başbakan Erdoğan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 'Haberin gerçekleri yansıtmadığını' bildirdi.

sabah



Bu haber 513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,057 µs