ACİL kodlu toplantı | " /> ACİL kodlu toplantı | "/>

En Sıcak Konular

Washington’da ACİL kodlu toplantı

11 Haziran 2010 08:05 tsi
Washington’da ACİL kodlu toplantı BM Güvenlik Konseyi’nde önceki gün gerçekleşen İran’a yaptırım oylamasından tam 1 saat sonra, Washington’da Beyaz Saray, Türk gazetecileri “ACİL” koduyla toplantıya çağırdı.

ABD-Türkiye ilişkilerinde itidal mesajı taşıyan toplantıda, iki üst düzey yetkili Türk gazetecilere yaptırım paketiyle ilgili teknik bilgi verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde gerçekleşen İran’a yaptırım oylamasının olduğu gün, Washington’da hükümet yetkililerinin gün boyu süren basın toplantılarına, Türk gazeteciler için Beyaz Saray’da ayarlanmış özel bir brifing de eklendi.

Türk gazetecilere “ACİL” koduyla öğlen saat 13.00’de geçilen ve saat 15.00’te toplanılacağını belirtilen duyuru, Türkiye’nin “Hayır” oyu verdiği oylamanın Türk-ABD ilişkilerine etkisinin ne olacağı sorusunun gölgesinde gerçekleşti.

Tahran Anlaşması masada

Zira, brifingi hazırlayan iki üst düzey yetkili, sadece yaptırım paketinin teknik boyutuyla ilgili konuşacaklarını, Türk-ABD ilişkileriyle ilgili soru kabul etmeyeceklerini söyledi. Brifing, bu açıdan Beyaz Saray’ın oylama sonrası iki ülke arasında yeni bir kriz çıkabileceği havasına karşı bir itidal çağrısı niteliğindeydi.

Eisenhower Executive Office Building’in 2’nci katındaki bir odada yapılan brifingte iki yetkili, 1 saat boyunca bilgi verdi, soruları yanıtladı:

Özetle şunları söyledi: “Bugün bize göre İran için can acıtıcı bir yaptırım paketi güçlü bir oy desteğiyle kabul edildi. Bu yaptırımlar, İran’ın uluslararası anlaşmalara riayet etmesine yönelik bir adım. Biz bugün de İran’la nükleer programı konusunda doğrudan görüşmeye hazırız. Bu konuda Türkiye gibi aracılık üstlenmek isteyecek ülkeleri de memnuniyetle karşılaşırız. Görüşmelerde 17 Mayıs’ta imzalanan Tahran Anlaşması bir baz olabilir. Ancak Tahran Anlaşması bu yaptırımlara bir alternatif değil. Brezilya ve Türkiye’nin yaptırımlara karşıt oy vermesinin yaptırım paketinin çok kapsamlı olmasından kaynaklandığını düşünüyoruz.”

Kongre tepkili

İKİ “Hayır” oyunun çıktığı oylamanın ardından ABD’de Hükümet kanadındaki itidal, Kongre çevrelerinde ise pek karşılık bulmadı.

* Senatör John McCain, “Müttefiklerimizi İran’a karşı bugünkü yaptırımların ötesinde uygulamalar oluşturmaya davet ediyorum” dedi.

* Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi de, İran’a ABD yaptırım paketinin hızlandırılacağını duyurdu.

* Tartışmalar sürerken, Senatör John Cornyn Senato’ya Mavi Marmara’ya düzenlenen baskınla ilgili İsrail’e destek veren bir tasarı sundu.

hurriyet



Bu haber 1,448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,473 µs