En Sıcak Konular

Büyükelçiliklere bilim ataşesi atanacak

10 Haziran 2010 18:45 tsi
DEVLET Bakanı Mehmet Aydın, bilimsel gelişmelerde dünya ile birlikte hareket etmek istediklerini belirterek, “Yakın bir tarihte bilim ve teknolojinin önemli ölçüde geliştiği ABD, Japonya, Çin gibi ülkelerdeki elçiliklerde bilim ataşeliği şeklinde gö

‘Karadeniz Bölgesi TÜBİTAK Ar-Ge ve Yenilik Günü-II’ toplantısına katılmak üzere Trabzon’a gelen Devlet Bakanı Mehmet Aydın, öğleden önce Novotel’de Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Nüket Yetiş ve diğer ilgililerle birlikte basın toplantısı düzenledi.

TÜBİTAK’ın araştırma geliştirme (Ar-Ge) konusunda en büyük kamu kuruluşu olduğunu belirten Devlet Bakanı Mehmet Aydın, “Ne kadar mali destek gelirse, yenilik çalışmaları o kadar hızlı bir biçimde olur. Bunda da bizzat sayın Başbakan’ın ilgisiyle son 6 yılda çok mesafe aldık. Hemen hemen her alanda 2 ila 5 kat ilerlemeler oldu” diye konuştu. Aydın, Türkiye’nin uzak ve yakın komşuları ile ilişkilerini daha zenginleştirme politikası güttüğünü belirterek şunları söyledi:
“Bilim ve teknoloji bir ülkenin hem atar damarı hem de toplar damarıdır. O alanda başarı bütün alanları etkiliyor. Sizin ekonominiz bilim ve teknoloji merkezli, teknoloji yoğunluklu olmak durumunda. Çünkü bütün dünyada bu böyle. Siyasetiniz bilime dayanmak, bilim eksenli olmak zorunda.”

HEDEF 150 BİN ARAŞTIRMACI

Aydın, 2002’de Türkiye’nin 26 bin full-time araştırmacısı olduğunu sözlerine ekleyerek, “Biz 2010’a kadar bu sayıyı acaba 40 bine ulaştırabilir miyiz diye düşünüyorduk. Tahmin ettiğimiz sürenin yarısında bunu gerçekleştirdik. Onun için 2013’te Türkiye’nin milli hasılada yüzde 2 civarında bir oranı Ar-Ge’ye ayırabilmesini ve bu işi yapan araştırmacı sayısının 150 bine ulaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Ar-Ge ve Yenilik Günü toplantısı ise öğleden sonra Novotel’de gerçekleştirildi. Toplantıya Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve TÜBİTAK Başkanı Nüket Yetiş’in yanısıra bölgedeki illerin vali, belediye başkanı ve üniversite rektörleri katıldı. Mehmet Aydın, burada yaptığı konuşmada da Ar-Ge’nin öneminden bahsederek, “Teknolojiyi takip edemiyorsanız öteki alanlarda başarılı olmanız mümkün değildi. Zafere ulaştıran güvenilir bilgidir. Yıkıma sürükleyen bu bilginin eksikliğidir, böyle bir teknolojinin yokluğudur” dedi.

Bilimsel gelişmelerde dünya ile birlikte hareket etmek istediklerini belirten Aydın sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yakın bir tarihte bilim ve teknolojinin önemli ölçüde geliştiği ABD, Japonya, Çin gibi ülkelerdeki elçiliklerde bilim ataşeliği şeklinde görevlendirmelerimiz olacak. Bunu 2 yıldır düşünüyoruz ama henüz icraat olmadı. ABD bizden daha önce bu adımı attı. Bilim elçileri tayin etti. Çünkü Obama’nın TBMM’de yaptığı konuşmada açıkça söylediği gibi, artık sadece bir alanda ilişkiler olmaz. ‘Gelin terörle mücadelede birlikte hareket edelim’ demek yetmiyor. Başka alanlarda da sonuç alıcı ilişkiler yoksa terör alanındaki ilişkiler çok da anlamlı sonuçlar getirmiyor.”

Basına kapalı olarak devam eden toplantıda TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Nüket Yetiş, katılımcılara kurumun çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.



Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,823 µs