En Sıcak Konular

Türk: Artık egemenlik yargının elinde!

10 Haziran 2010 17:39 tsi
Türk: Artık egemenlik yargının elinde! DSP'li eski adalet bakanı Hikmet Sami Türk'ten Türkiye'de egemenliğin kimin elinde olduğuna dair çarpıcı bir itiraf geldi.

DSP'li eski Adalet Bakanı egemenliğin kimin elinde olduğu ile ilgili olarak çarpıcı bir itirafta bulundu. Türk, egemenliğin yargının eline geçtiğini söyledi.

Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, Anayasa değişikliğiyle ilgili gelişmeleri TV 8'de katıldığı canlı yayında değerlendirdi. TV 8’de yayınlanan Erkan Tan ile Başkent’ten programının konuğu olan Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, egemenliğin kayıtsız şartsız milletinken, bugün yargının yetkililerinin elinde" olduğunu savundu.

TARAFSIZLIK YARGININ EN BÜYÜK ÖZELLİĞİDİR

Prof. Dr. Hikmet Sami Türk; yargının, adaletin tecelli ettiği yer olduğunu, devletin temeli olan hakim ve savcıların bağımsız ve tarafsız olması gerektiğini çünkü tarafsızlığın yargının en büyük özelliği olduğunu vurguladı.

Anayasa Mahkemesi'nin değişikliklerin şekil yönünden inceleneceği konusunda açıklama yaptığını söyleyen Türk, "Anayasa değişikliği acaba başka ne şekilde incelenecek?" diye sordu.

Anayasa Mahkemesinde 1961 Anayasasıyla başlayan ve devam eden bir görüş olduğunu; kanunların yorumunun zaman içinde anlam kazandığını, başka anlamlara göre yorumlandığını belirten Hikmet Sami Türk, Anayasa Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararının bugün yerleştiğini daha önceden böyle bir karar alınmadığını vurguladı.

Henüz ortada tamamlanmış Anayasa değişikliği olmadığını savunan Türk, Anayasanın 330 ve 367 oy aralığında kabul edilmesi nedeniyle zorunlu olarak halk oylamasına sunulması gerektiğini söyledi.

Anayasanın halk oylaması ile kabul edilirse geçerli olacağını ifade eden Türk, "benim görüşüme göre anayasa değişikliği resmi gazetede yayımlanırken halk oylamasına sunulması gerekiyor. Fransa’da kanun çıkmadan Anayasa Konseyi ön denetim yapar. Bizdeyse kanun çıkınca denetim yapılıyor. Anayasa Mahkemesi 2007’ de önemli değişiklikler yaptı. Cumhurbaşkanının ikinci kez seçilmesi kararını aldı. Bu değişiklik 31.05.2007 de halk oylamasına sunuldu. Anayasa mahkemesi uygun görmedi, davayı reddetti. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül seçildi" dedi.

Özyönetim modelinin bozulmaması gerektiğini söyleyen Türk, yönetime yargıyla ilgili insanların getirilmesi gerektiğini, görev süresi sona erince ya da kişinin emekli yaşı gelince önceki işine dönebilmesi gerektiğine değindi. Üniversitelerde dekanlık, rektörlüğün bir kere yapıldığını, yapan kişilerin görevi sona erince öğretim üyeliğine döndüğünü sözlerine ekledi.

Hikmet Sami Türk, "Anayasa değişikliğinin bazı maddeleri iptalle mi gelecek, oyların tümüyle mi gelecek? Mahkeme maddelerin bazılarını iptal edebilir. Ama tümünün iptalinin söz konusu olamaz" dedi.

YARGI ÜZERİNDEKİ SİYASİ ETKİLER AZALSIN

Anayasa Mahkemesi kararlarının eleştirilebildiğini, zaman zaman yanlış kararlar verebileceğini vurgulayan Türk, Anayasada 26 maddede düzenleme, 24 maddede değişiklik yapıldığını, 2 yeni geçici madde eklendiğini söyledi.

"Çeşitli ülkelerde, Anayasa Mahkemesine parlamentolar tarafından üye seçiliyor. Federal meclis ve federal konsey olmak üzere iki kanadı seçiliyor" diyen Türk,y argı üzerindeki siyasi etkileri olabildiğince azaltacak değişikliğe ihtiyaç olduğunu belirtirken, yargının bağımsızlığını zedeleyebileceği yönünden bazı hükümlerin iptal edilebileceğini ifade etti.

SON SÖZÜ HALK SÖYLEYECEK

Türk, "kararı verecek olan yargı kurullarıdır. olduğunu Kimse yargıyı etkilemeye çalışmamalıdır. Referandum sandığı gelince son sözü halk söyleyecektir" diyerek sözlerini tamamladı.



Bu haber 1,083 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,979 µs