En Sıcak Konular

İsrail'den misilleme: Türk mallarını boykot edin

10 Haziran 2010 17:12 tsi
İsrail'den misilleme: Türk mallarını boykot edin Türkiye'de "İsrail mallarına boykot" nabzı hızla düşerken, bu defa İsrail cephesinden kontratak geldi.

Türkiye'de "İsrail mallarına boykot" nabzı hızla düşerken, bu defa İsrail cephesinden kontratak geldi. İsrailli sendikalar, "Türk mallarını boykot edin" çağrısı yaptı.

Jerusalem Post, İsrailli işçilere Türk mallarından yılda 2 milyar İsrail Şekeli (yaklaşık 500 milyon dolar) değerinde yardım ve hibe yardımı yapıldığını iddia etti. Bu hediyelerin artık verilmeyeceğini iddia eden Jerusalem Post, İsrailli bir şirket olan Va'adim'in CEO'sunun görüşlerine de yer verdi. Va'adim'in CEO'su Ya'acov Alush, "Sendikalar bu işi, ulusal bir misyon olarak görüyor ve İsrail Hükümeti'nin de Türkiye'yle ilgili politikalarına bu paralelde değiştirmesini bekliyor" açıklamasını yaptı.

BÜYÜKLER BOYKOTA KATILMAZ

Bu eylemin, Türkiye'ye olan seyahatleri yarı yarıya azaltacağını söyleyen Türkiye-İsrail İş Konseyi Başkan Vekili Danny Tzimet, daha büyük bir boykotun ise çok zor olduğu görüşünde. Tzimet, "Büyük şirketlerin bu eyleme katılacağını sanmıyorum. Çünkü Türk şirketleriyle ikili ilişkiler çok aktif" açıklaması yaptı. Mail traifğiyle de hareketlendirilmeye çalışılan Türk mallarını boykot operasyonunda, mail içeriklerinde 20 kadar Türk markasının boykot edilmesi uyarısında bulunuluyor. Bu markalar arasında, Avrupa sermayeli şirketlerin Türkiye'de ürettiği bazı ünlü buzdolabı, kozmetik ve otomobil markaları da bulunuyor.
Buna karşılık Türkiye'de ise İsrail mallarını boykot tansiyonu hızla dibe vurmuş durumda. Boom Sonar isimli internet ve marka araştırmaları şirketi İsrail asıllı ürünlere karşı başlatılan boykot hareketinin internet ve sosyal medyada nasıl yer aldığını inceledi.

BOYKOT HABERLERİ AZALDI

Buna göre Mavi Marmara gemisine yapılan baskın sonrasında, İsrail mallarına karşı yapılan boykot çağrısı, ilk iki gün internet sitelerinde fazlaca yer buldu. BoomSonar ile yapılan araştırma sonucunda konu ile ilgili olarak ilk 2 günde toplam 699 haber yapıldığı tespit edildi. 2 Haziran tarihinden sonra ise konu hala gündemde olmasına rağmen,  özellikle boykot hareketi ile ilgili haber sayısı her geçen gün azaldı.
Medyanın konuya olan ilgisinin giderek azalması sonucu, BoomSonar'ın konu ile ilgili tespit ettiği haber sayısı 77 ye kadar düştü. Aynı zamanda, konuya olan ilginin bu kadar kısa sürede azalması, başlangıçta gösterilen büyük tepkinin samimiyetine dair şüpheler uyandırdı.

Sosyal mecrada ise konuya ilgi çok daha büyüktü. Özellikle Facebook üzerinden hergün binlerce boykot mesajı paylaşıldı.  Her ne kadar ileti sayısı yüksek olsa da, sosyal medyada da konuya olan ilgi giderek azaldı. 3 Haziran tahihinden itibaren sosyal medya iletileri sayısında düzenli bir düşüş yaşandı.

Bu kanallara daha detaylı olarak bakılınca: Friendfeed ve Twitter platformlarında konuya olan ilginin o kadar da fazla olmadı. Sadece 1 Haziran tahirinde Twitter üzerinden 350 ileti paylaşıldı. Diğer günlerde, her iki mecrada da haber sayılarında yüzde 50'ye varan azalmalar oldu.
Twitter ve özellikle Friendfeed'in aksine, Facebook üzerinde konuya ilgi büyük oldu. 1 Haziran tarhinde tam 5420 boykot mesajı paylaşıldı. Fakat aynı dibe vurma durumu Facebook üzerinde de sürdü. Boykot mesajlarına olan ilgi, diğer mecralarda da olduğu gibi Facebook'ta da  2-3 gün sonrasında kaybolmaya başladı.


Kaynak / Habertürk



Bu haber 1,144 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,289 µs