En Sıcak Konular

Özbek hapishanelerinde İslamcılara işkence

10 Haziran 2010 17:08 tsi
Özbekistan'da 20 bin'i aşkın İslamcı politik görüşlerinden dolayı hapishanelerde bulunuyor.

Şu anda yurtdışında yaşamak zorunda kalan bağımsız Özbek siyasi lideri Taşpulat Yuldaşev’in sözlerine göre Özbekistan’da 20 binden fazla Müslüman politik tutumları dolayısıyla hapiste tutuluyor.

Mahpuslara ağır işkenceler yapılırken işkenceler neticesinde tutukluların önemli bir kısmı akli dengesini kaybediyor.

Özbekistan'da Anayasal düzenine karşı gelmeyi, aşırı, bölücü ve dini taşkilatları kurma, başkanlık etme veya üye olma, kamu güvenliği ve kamu düzenini tehdit eden belgelerin hazırlanması ve yaygınlaştırılması gibi maddeleri ihtiva eden olağanüstü yasalar özellikle İslamcılar için uygulanıyor.

“Orta Asya’da insan hakları” teşkilatı son açıklamasında Özbekistan’da göz altına alınan insanların akli dengesini kaybettiği belirtildi.

Tıbbi yardım gösterilmemekte ve haklarında dışarıya enformasyon sızdırmak yasaklanmış durumda.

Örneğin 1977 doğumlu Camaleddin Karimov göz altına alınarak 18 yıl ceza verildi. Karimov, Özbekistan’ın Anayasal düzenine karşı gelmekle suçlanarak işkence yapıldığı söyleniyor.

2001 yılının Ekim ayından başlayarak Kerimov  İslamcıları ülkenin en “yaşanmaz” hapishaneleri Navai, Jaslık ve Andican kapalı bölgesinde gönderdi.

Hukuk savunucuları mahpusların özel AİDS virusu taşıyan sopalarla dövüldüğünü de belirtti. Mahpusların akrabaları içerisinde 300 kişilik bir grup ülke yöneticilerine mektup yazarak işkencelerin durdurlmasını istedi. Ancak işkence mağdurlarının yakınlarının  talepleri yerine getirilmedi.

Taşkent hukuk savuncusu “Birdamlak” (Birlik) muhalif harekatının lideri Dilare İshakova akli dengesini kaybeden diğer mahpuslar hakkında da bilgi verdi. İshakova’nın sözlerine göre işkence soruşturma zamanı başlıyor ve “itiraflarda” bulunulduktan sonra bitiyor.

Mahpuslar ayrıca namaz kıldıkları için işgencelere maruz kalıyor. İshakova  “Bu durumun değişebileceğine inanmıyorum. Çünkü BM ve diğer milletlerarası teşkilatıların faaliyetlerine rağmen hiçbir sonuç elde edilemedi. Yöneticiler siyasi hatalarına hak kazandırmak için iç düşman arayışlarını durdurmadıkları sürece bu devam edecek. Şayet İslam Kerimov talimat verse işkenceler bir gece içerisinde bitebilir.'' şeklinde konuştu.



Bu haber 1,297 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,135 µs