En Sıcak Konular

'Uçakla 15 milyar dolar geldi' iddiası

10 Haziran 2010 16:01 tsi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye uçaklarla 15 milyar dolar getirildiği iddialarına ilişkin, “Türkiye Cumhuriyeti devleti bir hukuk devletidir. Hiç kimse 15 milyar doları uçaklarla kamyonlarla falan filan taşımaz” d

Şimşek, Türk-Arap Ekonomi Forumu sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Büyüme beklentisine ilişkin bir soru üzerine Şimşek, yılın ilk çeyreğinde çift haneli bir büyüme ihtimalinin son derece yüksek olduğunu belirterek, yüzde 10 ile 14 arası bir rakamın ilk çeyrek için son derece makul olacağını bildirdi.

İkinci çeyrekte çift haneyi yakalayabilmenin zor olacağını ifade eden Şimşek, yılın tamamında güçlü bir büyüme beklediklerini, Türkiye'nin bu yıl dünyada en hızlı büyüyen ülkelerden biri olabileceğini anlattı.

Şimşek, bir gazetecinin İsrail olayları ile birlikte Türkiye'nin kredi notunun artırılamayabileceğinin ifade edildiğini hatırlatması üzerine, şunları kaydetti:
“Ben bu tartışmalara katılmıyorum. Tabii ki Türkiye'nin kredi notu belki Türkiye'nin hak ettiği noktada değil. Belki geçmişte Türkiye'ye karşı bir takım ön yargılar vardı ama eninde sonunda derecelendirme kuruluşlarının da bir takım kriterleri var. O kriterlerin ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Eğer Türkiye borç dinamiklerini iyileştirmeye devam eder, mali kuralla birlikte mali sürdürülebilirliği çok daha iyi bir zemine oturtur, reformlarına devam ederse reyting kuruluşlarının ne not verdiği hiç önemli değildir. Önemli olan piyasaların Türkiye'deki varlıkları nasıl fiyatladığı. Piyasalar her zaman reyting kuruluşlarının çok ötesinde. Reyting kuruluşları hep geriden takip etmiştir. Reyting kuruluşlarına eskiden olduğu gibi çok önem atfedilmemekte. 3A verdikleri bonolar, tahviller sıfır değere indi. Dolayısıyla bizim için önemli olan biz temellerimizi güçlendirelim, ülke olarak doğruları yapalım hiç fark etmez. Ben İsrail'de olan bu son gelişmelerin kredi notuna yansıyacağını tahmin etmiyorum. Önemli olan burada piyasaların nasıl fiyatladığıdır.”

UÇAKLARLA PARA TRANSFERi YAPILAMAZ

Mehmet Şimşek, “Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye uçaklarla 15 milyar dolar geldiği” haberinin hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

“Türkiye Cumhuriyeti devleti bir hukuk devletidir. Hiç kimse 15 milyar doları uçaklarla kamyonlarla falan filan taşımaz. Bu iddiaları atanların şunu bilmeleri lazım; Bakın ben yıllarca finans sektöründe çalıştım. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri veya Katar gibi ülkelerde para yönetimini yapanların New York'taki Londra'daki profesyonellerden hiçbir farkı yoktur. Onlar Türkiye'ye yatırım yapmak isterlerse o yatırım kanalları bellidir. Hiç kimse böylesine büyük meblağ paraları hele böyle profesyonel ülkelerden nakit olarak getirmez. Tamamen bir hikaye. Doğrusu bu konuda fazla yorum yapmaya değmez bir hikaye. Tamamen komplo teorilerinin çok daha iyi bir şekilde sunulması.”



Bu haber 837 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,125 µs