En Sıcak Konular

Gür: İngiltere’de söz senettir

10 Haziran 2010 15:57 tsi
Türk İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası İstanbul Ofisinin açılışında konuşan İşadamı Remzi Gür, İngiltere'de hem ticaret hem de siyasetin öğrenildiğini söyledi

Türkiye ile İngiltere arasındaki ticaretin geliştirilmesi amacıyla 30 yıl önce Londra’da kurulan Türk – İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TBCCI) İstanbul Ofisi açıldı. TBCCI Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ceyda Erem, “Türkiye ile İngiltere arasında hala çok değişik sektörlerde işbirliğine ihtiyaç var. Henüz birbiriyle tanışmamış birçok kuruluş, ortaya çıkartılmamış bir dizi fırsat var. Türkiye, önemli bir fırsattır” dedi.
TBCCI Yönetim Kurulu Başkanı Sir. Dr. Harvey Marshall, Türk Lirası’nın Pound karşısında ciddi değer kazandığını ve İngiltere’ye yatırım yapmak için mükemmel bir zaman olduğunu söyledi.
TBCCI eski Başkanı Remzi Gür ise, “İngiltere ile ticareti şiddetle tavsiye ediyorum. İngiltere’de ticaret yapmak hem dünya siyasetini yatkından incelemenizi, hem dünya ticaretini yakından görmenizi sağlayacaktır” diye konuştu.
İngiltere ve Türkiye arasındaki ticaretin geliştirilmesi ve karşılıklı yatırımların arttırılması amacıyla 1980 yılında Londra'da kurulan Türk İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası (TBCCI)’ın, İstanbul ofisi, TBCCI Yönetim Kurulu Başkanı Sir. Dr. Harvey Marshall, TBCCI Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ceyda Erem, İngiliz Başkonsolosu H.E. Jessica Hand, TBCCI eski Başkanı Remzi Gür ve iş dünyasından çok sayıda isimin katılımıyla açıldı.
İngiltere’ye ihracat yapmak ve orada iş kurmak isteyen Türk işadamları ve girişimcilere hizmet vermeyi amaçlayan ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan TBCCI’ın İstanbul Ofisi, CNR Holding binasında faaliyetlerine başladı.
2003 yılından bu yana TBCCI üyesi olan ve geçtiğimiz Aralık ayında Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı’na seçilen CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, Türkiye’nin dinamik yapısı, iyi eğitimli genç nüfusu ve stratejik konumu nedeniyle sadece bölgesel değil, küresel ekonominin de yeni çekim ve yatırım merkezi olduğunu belirtti.
TBCCI İstanbul Ofisi’nin açılışı ile Türkiye-İngiltere arasında ticaret yapmak isteyen kişi ve kuruluşlara talep ettikleri bilgi, rehberlik ve networking hizmetlerini sunan başlıca yorumcu olacaklarını vurgulayan Erem, “Bana göre İngiltere’ye ulaşmanın en iyi yolu TBCCI’dır. İstanbul ofisimizin faaliyete geçirilmesindeki ana amaç da bu yolu daha kısa, daha verimli yapmak içindir” dedi.


FARKLI SEKTÖRLERDE İŞBİRLİĞİ

Türkiye’nin İngiltere’ye ihracatının her geçen gün daha da arttığını belirten Erem, 2010 yılı ilk dört ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 45.5’lik ihracat artışı yaşandığını kaydetti.

CNR’ın düzenlediği 60’a yakın fuarın yurtdışında tanıtımını yaparak, İngilizleri Türkiye’ye davet ettiklerini bildiren Erem,  şöyle konuştu:
“Amacımız iki ülke arasındaki ticareti arttırmak. Evteks Fuarı’na İngiltere’den gelen alıcı sayısında her yıl yüzde 100 artış var bundan dolayı çok mutlu ve gururluyuz.”
 

İNGİLTERE'DE FIRSAT ÇOK

Açılışta konuşan TBCCI Yönetim Kurulu Başkanı Sir. Dr. Harvey Marshall, Türkiye’de bundan sonrası için iş bağlantıları yaratmak ve İngiltere ile hiç ticari ilişkisi olmamış işadamlarıyla temasa geçerek fırsatları anlatmak istediklerini söyledi.

Marshall, “Özellikle inşaat, gıda, avukatlık hizmetleri ve tekstil sektörlerinde Türk yatırımcılar için İngiltere’de büyük fırsatlar var. İki ülke arasında son yıllarda gelişen ticaret hacmi ile İngiltere Türkiye’nin en büyük ikinci ihracat ve sekizinci en büyük ithalat ortağı haline geldi” diye konuştu.
TBCCI eski Başkanı Remzi Gür ise, İngiltere ile ticaret yapmanın büyük avantaj olduğunu belirterek, “İngiltere’de iş dünyasında güvensizlik yok, notere ihtiyaç duymazsınız, sözünüz senettir. İngiltere AB sürecinde Türkiye’yi en çok destekleyen ülke ve İngilizler artık Türkiye’yi yakından tanıyor. İngilizlerin Almanlar gibi katı kuralları yok, bizden daha iyi işleyen kuralları var. İngiltere ile ticareti şiddetle tavsiye ediyorum. İngiltere’de ticaret yapmak hem dünya siyasetini yatkından incelemenizi, hem dünya ticaretini yakından görmenizi sağlayacaktır” diye konuştu..
 
VİZE SİSTEMİNİ GÖZDEN GEÇİRECEKLER

İngiltere Başkonsolosu H.E. Jessica Hand, ticari ilişkilerde sorun yaratan vize sistemini tekrar gözden geçirdiklerini söyledi. Hand, öğrenciler ve işadamlarına kolaylık sağlayacak uygulamalar üzerinde çalıştıklarını sözlerine ekledi.
TBCCI İngiltere Müdürü Yavuz Sökmen de iki ülke arasındaki ticari ilişkiler hakkında bilgi verdi. Sökmen, İngiltere’nin Türkiye’ye 2003’de 141 milyon dolar olan yatırım hacminin 2009’da 2 milyar 294 milyon dolara çıktığını söyledi. Sökmen, Türkiye’deki İngiliz sermayeli firma sayısının ise, 2004’de 536 iken, 2010 Mart ayı itibarıyla 2 bin 212’ye çıkarak, Almanya’dan sonra ikinci sırada olan yabancı sermayeli şirketlerin toplanın yüzde 9’unu oluşturduğunu sözlerine ekledi.



Bu haber 860 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,354 µs