En Sıcak Konular

BP bir ay içinde iflas edebilir!

10 Haziran 2010 15:40 tsi
Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısı yüzünden gündemden düşmeyen BP şimdi de iflas riskiyle konuşuluyor.

Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısı uzun sürünce petrol devi BP'in iflas riski konuşulmaya başlandı. Söylentiler hisseleri vurdu, BP'den açıklama gecikmedi.

Fortune degisine konuşan petrol uzmanı Matt Simmons, BP'nin bir ay içerisinde iflas edebileceğini iddia etti.

Simmons, Meksika Körfezinde’ki petrol sızıntısının milyar doları bulan maliyeti ve bu nedenle şirketin karşılaşabileceği yasal yükümlülüklerin şirketi iflasa sürükleyebileceğini söyledi.

SÖYLENTİLER HİSSELERİ DE VURDU

New York Borsası’nda dün yüzde 15’in üzerinde değer kaybeden British Petroleum (BP) hisseleri bugün Londra Borsası’nda işlemlerin başlamasından sonra keskin bir şekilde değer kaybetti.

Açılışta yüzde 11 oranında değer kaybeden şirketin hisseleri daha sonra toparlandı ve hisselerin düşüş oranı yüzde 9,3 oldu.

BP, Londra Borsası açılmadan önce, finansal durumunun güçlü olduğunun altını çizerek, “Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısıyla ilgili maliyetin üstesinden gelmek için önemli kapasite ve esnekliğe sahip olduğunu” açıkladı.

14 YILIN EN DÜŞÜĞÜ

BP hisseleri dün Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısının maliyetine ilişkin kaygılar nedeniyle dün New York Borsası’nda 14 yılın en düşük seviyesine gerilemişti.

Şirketin hisseleri yüzde 16 kadar değer kaybederek 29,20 dolardan kapanmış ve Ağustos 1996’dan bu yana en düşük seviyesini görmüştü. BP’nin hisseleri 20 Nisan’da Meksika Körfezi’ndeki Deepwater Horizon platformundaki patlamadan sonra meydana gelen sızıntıdan önce 60 dolar seviyesinde bulunuyordu.

Bank of America Merrill Lynch uzmanları, şirketin petrol sızıntısının 28 milyar dolar olacağı tahmin edilen maliyetini karşılayabileceğini, ancak muhtemel temettü kesintileri, yönetim değişiklikleri ve gelecekte sınırlı büyüme fırsatlarının toplam etkisine ilişkin önemli belirsizlik bulunduğu yorumunu yapıyorlar.

“HİSSELERİN HIZLI DÜŞMESİNİ HAKLI GÖSTERECEK BİR SEBEP YOK”

İngiliz petrol devi British Petroleum, dün New York Borsası’ndaki işlemlerde hisselerinin hızla değer kaybetmesini haklı gösterecek bir sebep bulunmadığını bildirdi.

BP, Londra Borsası açılmadan önce yaptığı açıklamada, finansal durumunun güçlü olduğunun altını çizerek, “Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısıyla ilgili maliyetin üstesinden gelmek için önemli kapasite ve esnekliğe sahip olduğunu” bildirdi.

“BP, bu durumla güçlü bir şirket olarak karşı karşıya” denilen açıklamada, petrol sızıntısının şimdiye kadar şirkete maliyetinin 1,43 milyar dolar kadar olduğu belirtildi.

Dün New York Borsası’nda BP’nin hisseleri, şirketin temettülerini ödemeyeceği, petrol sızıntısının maliyetine ilişkin artan kaygılar ve şirketin geleceğine ilişkin yaygın spekülasyonlar nedeniyle yüzde 15,8 oranında değer kaybederek 30 doların altına inmişti.

Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısıyla ilgili düzenli açıklamalarla piyasayı bilgilendiren BP, bu konunun en önemli önceliği olduğunu ifade ediyor.

internet haber



Bu haber 815 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,037 µs