En Sıcak Konular

Üniversite adaylarına kontenjan müjdesi!

10 Haziran 2010 15:28 tsi
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan, 2010-2011 eğitim öğretim yılı için üniversite kontenjanlarının yüzde 5 oranında artırılabileceğini söyledi.

YÖK Genel Kurulu, Yusuf Ziya Özcan başkanlığında saat 10.00'da başladı. Genel Kurula verilen öğle arasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, üniversite kontenjanları konusunun, toplantının öğleden sonraki kısmında ele alınacağını söyledi. Artışın ne kadar olacağı ile ilgili bir soru üzerine Özcan, yüzde 5 oranında gerçekleşebileceğini belirtti.

YÖK Genel Kurulu, geçen yıl devlet üniversitelerinin kontenjanlarını yüzde 15, vakıf üniversitelerinin kontenjanlarını ise yüzde 20 oranında artırmıştı. Böylece, 2008-2009 eğitim öğretim yılında yaklaşık 465 bin olan devlet üniversitelerinin kontenjanları, 2009-2010 eğitim öğretim yılında 534 bine; yaklaşık 67 bin olan vakıf üniversiteleri kontenjanları ise 84 bine yükseltilmişti.

YENİ KURULAN TEKNOLOJİ FAKÜLTELERİNE 2 BİN 720 ÖĞRENCİ ALINACAK

Geçen yıl kurulan teknoloji fakültelerinin mühendislik bölümlerine, 2010-ÖSYS'de toplam 2 bin 720 kontenjana öğrenci alınacak. Yeni kurulan fakültelerden Gazi Üniersitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi'ne 150 adet kontenjan ayrıldı.

YÖK'ten edinilen bilgiye göre; Afyon Kocatepe, Fırat, Gazi, Karabük, Marmara, Sakarya ve Süleyman Demirel üniversitelerinin bünyesindeki teknoloji fakültelerinin mühendislik bölümlerine 2010-ÖSYS'de öğrenci alınacak. Bu fakülteler için belirlenen toplam 2 bin 720 kontenjanın yüzde 60'ı, YGS-1 puanı ile gelecek meslek liseleri mezunları; yüzde 40'ı MF-4 puanı ile gelecek meslek lisesi dışındaki lise mezunları için belirlendi.

Teknoloji fakültelerine YGS-1 Puanı ile gelen öğrenciler, 1 yıl hazırlık dersleri aldıktan sonra lisans öğrenimine başlayacak. Böylece, bu öğrenciler toplam 5 yıl okuyacak.

Teknoloji fakültelerinin öğretim üyesi kadrosu, mühendislik fakültelerinden ve teknik eğitim fakülteleri bünyesinde bulunan mühendis orjinli öğretim üyelerinden oluşacak.

SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİNE TOPLAM 150 ÖĞRENCİ ALINACAK

2009 yılı sonunda kurulan 26 fakülte arasında yer alan iki sanat ve tasarım fakültesinden, Gazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi, 2010 ÖSYS ile 4 programına öğrenci kabul edecek. 150 kontenjanın yüzde 60'ı meslek lisesi mezunları ve yüzde 40'ı meslek lisesi dışındaki lise mezunları için ayrılacak. Sanat ve tasarım fakültesi, YGS puanı ile öğrenci kabul edecek.

Yine yeni kurulan 3 turizm fakültesinden Gazi Üniversitesi ve Nevşehir Üniversitesi Turizm Fakültesi, 2010-ÖSYS'de öğrenci kabul edecek. Bu iki fakültede eğitim öğretime başlayacak programların toplam kontenjanı 700 olarak belirlendi. Bu kontenjanın yüzde 60'ı meslek lisesi mezunları ve yüzde 40'ı meslek lisesi dışındaki lise mezunları için olacak. Turizm fakültesi, YGS ve LYS puanı ile öğrenci kabul edecek. (CİHAN)



Bu haber 808 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,328 µs