En Sıcak Konular

MOSSAD nerede ve nasıl kuruldu?

10 Haziran 2010 14:31 tsi
MOSSAD nerede ve nasıl kuruldu? İsrail Gizli Servisi MOSSAD, İstiklal Caddesi Mısır Apartmanı'ndaki bir dairede kuruldu. İstanbul'un göbeğindeki operasyona Shiloah ve Gurion imza attı.

Yolunuz İstanbul'da İstiklal Caddesi'ne düşerse, Galatasaray Lisesi'ni birkaç yüz metre geçtikten sonra müthiş mimarisiyle duran yapıya dikkatlice bakın: MISIR APARTMANI... İstiklal müdavimlerinin iyi bildiği ve Art Nouveau motifleriyle dikkat çeken bina aslında bir tarih. İşte 120 yıllık Mısır Apartmanı, İsrail Gizli Servisi MOSSAD'ın kuruluşuna ev sahipliği yaptı. Yazar Gürkan Hacır'ın son kitabı "Bizim Hep İnanmamızı İstediler-MA'AMİN"de bu konuyla ilgili detaylar var.

BÜTÜN YARI DİPLOMATİK YARI İSTİHBARAT ÇALIŞMALARI MISIR APARTMANINDA YÜRÜTÜLDÜ

Mısır Apartmanı'nın kuruluş hikayesine gelince; Mimar Hovsep Aznavuryan adlı Ermeni mimarla anlaşan Mısır Prensi Abbas Halim Paşa, o yıllarda Pera olarak adlandırılan yere görkemli bir yapı istedi. Ermeni Hovsep, Aznavur Pasajı başta olmak üzere Pera'da çok sayıda ünlü binayı yapan mimardı. İnşaatı 5 yıl süren Mısır Apartmanı görkemiyle herkesi kendine hayran bıraktı. Buradan çok özel ismler daire aldı. Bunlardan biri de Sultan V. Mehmet Reşad'ın torunu Cömert Baykent'ti. Cömert Bey'in ilginç bir kiracısı vardı. Dişçi Sami! Yahudi Sami Günzberg, Osmanlı döneminde sarayın, Cumhuriyet döneminde de tüm devlet adamlarının dişçisiydi. II. Abdülhamid'den Vahideddin'e, Atatürk'ten Celal Bayar'a kadar herkesin dişçiliğini yapmıştı. Sami'nin ofisi politik kulislerin merkeziydi. Menderes döneminin Genelkurmay Başkanı Rüştü Erdelhun'un Sami'nin desteğiyle o koltuğa oturduğu iddia ediliyordu. Bir süre sonra apartman sakinleri arasına çok özel bir isim daha katıldı: Reuven Shiloah... Shiloah, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nda görevli bir memurdu. İsrail'in bölgedeki Müslüman ülkelerle kuracağı ittifakları o belirliyordu. Gizlilik temel esastı... İşte bütün bu yarı diplomatik yarı istihbarat çalışmaları Mısır Apartmanı'ndan yürütüldü. İsrail'in dış güvenlik konseptini ülkenin kurucusu Ben Gurion'la beraber hazırladı. İsrail Gizli Servisi MOSSAD da bu çalışmaların ürünü olarak Shiloah tarafından İstiklal Caddesi'ndeki Mısır Apartmanı'nda kuruldu. Gurion'dan tam destek alan Shiloah, servisin ilk başkanı oldu.

CİNDORUK'UN DA APARTMANDA OFİSİ VAR

Mısır Apartmanı yıllar sonra şeker tüccarı Hayri İpar'a satıldı. Hayri İpar'ın ölümünden sonra oğlu Ali İpar, birkaç yıl sonra hemen hemen tüm malvarlığını satıp Brezilya'ya yerleşti. Modacılar Canan Yaka ve annesi Mualla Hanım ile Nedret-Lütfüye hanımlar İstanbul ünlü terzileri olarak yıllarca Mısır Apartmanı'nda müşterilerine hizmet verdi. Apartmanın müdavimleri arasında Safiye Ayla, Emel Sayın ve Muazzez Abacı var. Politikacı Hüsamettin Cindoruk'un da apartmanda ofisi bulunuyor.

MEHMET AKİF ERSOY BU APARTMANDA HAYATA GÖZLERİNİ YUMDU

Abbas Halim Paşa'nın yakın dostlarından biri de milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'du. Mehmet Akif, İstanbul'a geldiğinde onu misafir eden kişi yakın arkadaşı Cemal Kuntay'dı. Mehmet Akif, Şapka Kanunu'na muhalefet ediyordu. Abbas Halim Paşa'nın davetine uyarak Mısır'a gitmeye karar verdi. Ama gitmeden Mısır Apartmanı'nda, Mithat Cemal Kuntay'ın dairesinde onuruna verilen bir yemeğe katıldı. Ersoy dışında yemeğe Cenap Şehabettin, Süleyman Nazif, Sami Paşazade ve Abdülhak Hamit gibi Türk edebiyatının ünlü isimleri de katıldı. 1936'da İstanbul'a dönen Mehmet Akif, bu apartmanda hayata gözlerini yumdu.

 Kaynak: Takvim



Bu haber 1,329 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,258 µs