En Sıcak Konular

Arıtman’ın 30 yıldır unutmadığı söz!

10 Haziran 2010 13:56 tsi
Toplumda cinsiyet ayrımcılığı CHP'li Arıtman'ı da vurdu. İşte Arıtman'ın 30 yıldır unutmadığı söz.

Toplumdaki cinsiyet ayrımcılığı ne eğitim, ne sosyal statü, ne yaş, ne de ekonomik durum dinliyor. Bunun ilginç örneklerinden birini de CHP Milletvekili Canan Arıtman yaşadı.

Kadın Doğum Uzmanı Arıtman’a kendisi gibi kadın doğum uzmanı olan eşi erkek çocuk doğurduğunda, “Bugün hayatımın en mutlu günü” dedi. Bu sözü hiç unutmadığını söyleyen Arıtman, “30 yıldır başına kakarım” diyor.

AK Partili Fatma Kotan’ın Doğu ve Güneydoğu’da erkek çocuk doğurma baskısıyla kadın ölümlerinin arttığı yönündeki açıklamaları üzerine kurulan “Çocuk cinsiyeti nedeniyle kadın üzerinde oluşturulan psikolojik şiddet başlık parası ve geleneksel evlilikler alt komisyonu" ilk toplantısını yaptı. Komisyonda AK Partili Mustafa Hamarat dışında erkek üye yer almadı.

KAYINVALİDEDEN TEKERLEME

Komisyonun ilk toplantısına katılan CHP’li Arıtman cinsiyet ayrımcılığının anne karnında başladığını belirterek kendi hayatından ilginç örnekler verdi.

Önce bir kızı ardından bir erkek çocuğu olduğunu anlatan Arıtman, büyük olan kızının yeni doğan oğlan kardeşini kıskanınca kayınvalidesinin söylediği sözü anımsattı.

”Bir oğlan oktur
her evde yoktur
Bir Kız nazdır
Bin altın azdır”

Kız çocuklarına daha küçük yaşlarda bu ayrımcılığın öğretildiğini anlatan Arıtman’ı asıl şaşırtan ise eşinin tavrı olmuş. Eşi için neredeyse feminist tanımlaması yapan Arıtman, ancak eşinin kültürel olarak toplumun kültürel yapısını taşıdığını erkek çocuğu doğurduğunda fark etmiş. Arıtman ikinci çocuğu erkek olunca, eşinden, “Hayatımda hiç bu kadar mutlu olmadım” sözünü duymuş. Bunun erkek çocuğu doğurduğu için söylediğini ifade eden Arıtman, gülümseyerek “30 yıldır kafasına kararım” dedi.

Kadın doğum uzmanı olarak erkek doğuran anne için hastane bahçesinde davul zurna çalınmasından büyük bahşişler dağıtılmasına kadar ilginç örnekler anlatan Arıtman, anne karnında başlayan ayrımcılığa dünyadan ürkütücü örnekler de verdi.

KADIN CENİNLERE ÖLÜM!

Arıtman’ın verdiği rakamlara göre Hindistan’da yılda 5 milyon cenine kız olduğu için kürtajla son veriliyor. Çin’de tek çocuktan sonra aileler kız çocuk gebeliklerine son vermeye başladı.

3 KIZ ÇOCUĞU OLAN CENNETE GİDER

Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Alt Komisyonu’nun tek erkek üyesi AK Partili Mustafa Hamarat oldu. Hamarat da tartışmaya dini bilgilerle katkı yaptı. Hamarat, “3 kız çocuğu olanın mekanı cennettir” dedi.

Yeni kurulan komisyon öncelikle akademisyenleri, konunun uzmanlarını dinleyecek. Devlet kurumlarını dinlemeye gerek görmeyen komisyonun asıl hedefi sorunu yaşanlara ulaşıp onlara kulak vermek.



Bu haber 797 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,299 µs