En Sıcak Konular

Hollanda halkı, tercihini koalisyondan yana kullandı

10 Haziran 2010 12:49 tsi
Hollanda'da Afganistan'daki askerlerin görev süresinin uzatılması konusunda anlaşmazlığa düşmesi nedeniyle bozulan koalisyonun ardından erken genel seçimler dün yapıldı. Seçim sonuçları koalisyon hükümetinin en az üç parti tarafından kurulabileceğini gö

Seçimlerde değişik partilerden aday olan Türk kökenli adaylardan Nebahat Albayrak, Metin Çelik PvdA, Coşkun Çörüz CDA ve Fatma Koşer Kaya D66 partilerinde bulundukları sıralardan milletvekili seçildi. Erken genel seçimlerde, merkez sağda yer alan Liberal Parti (VVD) ile merkez solda yer alan Sosyal Demokrat İşçi Partisi (PVDA) seçim yarışını başa baş götürdü. Milletvekili sayısını 31'e çıkartan VVD birinci parti olurken 2006'ya göre seçimden 3 kayıpla 30 milletvekili ile çıkan PvdA onu takip etti.

İslam ve yabancı karşıtı tutumuyla tanınan Geert Wilders'ın Özgürlük Partisi (PVV), meclisteki üye sayısını 9'dan 24'e çıkardı. PVV Mecliste de 3. parti konumuna geldi İktidarın büyük ortağı Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) 20 milletvekilliği kaybedip 21 milletvekili çıkartırken büyük oy kaybına uğradı. CDA bu seçimlerde tarihinin en düşük oyunu aldı.

Fatma Koşer Kaya'nın partisi D66 sandalye sayısını 3'den 10' yükseltti. Yeşil Sol (GL) da 7 olan sandalye sayısını 10'a çıkardı. Sosyalist Parti (SP) 10 sandalye kaybedince sandalye sayısı 15'e düştü.

VVD partisinde bulunduğu dönemde yabancılardan sorumlu bakanlığı yapan Rita Verdonk partiden ayrıldıktan sonra kurduğu parti TON ile girdiği seçimlerde varlık gösteremeyip parlamentoya da giremedi.

İşçi partisi (PvdA) lideri Cohen seçimlerin ardından yaptığı açıklamada "D66 ve Yeşil Sol (GL) ile koalisyon yapabiliriz." dedi.

PvdA listesinde ikinci sırada bulunan Nebahat Albayrak Wilders'ın partisi PVV'nin oy patlamasını 'ülke adına talihsizlik' olarak değerlendirdi.

Büyük oy kaybına uğrayan CDA partisi lideri ve 4 koalisyon hükümetinde başbakanlık yapan Balkanende yaşadıkları bu büyük kayıptan sonra partiden ve siyasetten çekileceğini açıkladı

(CİHAN)



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,241 µs