3 saatin sırrı | " /> 3 saatin sırrı | "/>

En Sıcak Konular

BM oylamasını erteleten 3 saatin sırrı

10 Haziran 2010 12:30 tsi
BM oylamasını erteleten 3 saatin sırrı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nin İran'ın nükleer faaliyetlerine yönelik dün aldığı yaptırım kararlarıyla ilgili olarak bir haber kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Lübnan'da hükümetin yıkılmasını Türkiye önledi...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dünkü BM güvenlik Konseyi’ndeki İran oylaması öncesi yürütülen telefon trafiği sayesinde hassas dengeler üzerinde oturan Lübnan hükümetinin çökmesinin önüne geçildiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nin İran'ın nükleer faaliyetlerine yönelik dün aldığı yaptırım kararlarıyla ilgili olarak bir haber kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'ndeki kritik oylama öncesinde yaklaşık 3 saat süren bir telefon diplomasisi yaşandığını ve kritik oturumun 1 saat geç başlamasına neden olan bu görüşmelerdeki ana konunun Lübnan olduğunu belirtti.

Davutoğlu, hem kendisinin hem de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başta Lübnan Başbakanı Said Hariri olmak üzere Lübnanlı liderlerle görüştüğünü ifade etti.

Türk-Arap İşbirliği Forumu (TAF) için İstanbul'da bulunan Hariri, Davutoğlu ve Erdoğan'la temaslarını burada da sürdürdü.

İÇ SAVAŞ ENDİŞESİ

Lübnan hükümeti, Hariri'nin batı destekli koalisyonuyla İran destekli Hizbullah'ın gayrı resmi birlikteliğinden oluşuyor. Hizbullah'ın hassas dengeler üzerine oturan hükümetin kararlarını veto etme gücü bulunuyor.

Hizbullah'ın hükümetten çekilmesi durumunda ülkenin iç savaşa sürüklenebileceğinden endişe ediliyor.

"LÜBNAN'IN BEKASI İÇİN ÖNEMLİYDİ"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu haber kanalına yaptığı açıklamada, dünkü oylamada Lübnan'ın vereceği oyun İran'ın kaderini belirlemenin dışında Lübnan hükümetinin bekası için de önemli olduğunu belirtti.

Davutoğlu, "Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan Lübnan barışının çökmemesi için bu ülkenin çekimser oy kullanması gerektiğini" söyledi.

Davutoğlu, Lübnan'ın "hayır" veya "evet" oyu vermesi halinde bu ülke hükümetinin çökelebileceğini belirtti ve gerçekleştirilen telefon görüşmeleri sonucunda Lübnan'ın çekimser oy kullanmasının sağlandığını ifade etti.

Tüm bu çabaların göz ardı edilmesi halinde Irak, Afganistan ve Ortadoğu barış süreçlerini yürütmenin mümkün olmayacağını vurgulayan Davutoğlu, "Bütün bu resmi görmeden planlama yapmak mümkün değil, bugünkü yaptırım kararı da bu bölgesel etkileri göz önüne almadan alınan yanlış bir karardır" diye konuştu.

 hurriyet



Bu haber 1,172 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,651 µs