En Sıcak Konular

Maaşınız kesilebilir

10 Haziran 2010 11:59 tsi
Yeni memur yasası vatandaşı devlet dairelerinde kral yapacak. Vatandaşın işini aksatan, ilgisiz davranan memurun ise cebi yanacak.

Memurun 45 yıllık yasası sil baştan değişiyor. Sicil kalkıyor, izin ve ceza sistemi iyileşiyor. Daha da önemlisi, vatandaşı devlet dairelerinde memur karşısında el pençe durduran sistem değişiyor. 2011’de yürürlüğe girmesi beklenen yeni yasayla birlikte vatandaşa ilgisiz davranan memurun maaşı kesilecek, fiili saldırıda bulunan memur ise işten atılacak.

3680 UZMAN ALINACAK

Yeni yasayla birlikte devlet 3 bin 680 adet uzman ve uzman yardımcısı alacak. 23 maddelik yeni yasayı Devlet Bakanı Hayati Yazıcı dün kamuoyuna açıkladı.

İşte memurun yeni yasası:

** Disiplin cezalarına itiraz mekanizmasında “üst amir” devre dışı bırakılacak. İtiraz, direkt olarak, sendika temsilcisinin de yer aldığı disiplin kuruluna yapılacak.

** Memurun yönetime karşı hata ve suçlarını ön planda tutan disiplin sistemi yerine, vatandaşa karşı hatalı uygulamalardaki yaptırımlar da etkinleştiriliyor. İş sahiplerine (vatandaşa) karşı kayıtsız ve ilgisiz kalanlara aylıktan kesme; kötü muamelede bulunan, söz veya hakaretle sataşan memurlara kademe ilerlemesinin durdurulması; vatandaşa fiili saldırıda bulunan memurlara da memuriyetten ihraç cezası getiriliyor.

** Memur il hudutlarına izin çıkabilecek. Yasaklanmış yayınları görev mahallinde bulundurabilecek.

SENDİKALIYA 122 LİRA

** Sendikalı memurlara ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında olmak üzere yılda 4 defa toplu görüşme ikramiyesi verilecek. Böylece sendikalı memur yıllık 122 lira sendikalı ikramiyesi alacak.

** KİT personeli de sendika üyesi olabilecek. n Sicil sistemi yürürlükten kaldırılıyor. Devlet memurları için artık gizli sicil raporu doldurulamayacak.

ÖZELDEN YÖNETİCİ

** Kamuda müsteşar, başkan, genel müdür gibi üst yönetici kadroların özel sektörden personel atanabilecek. Bu yöneticilerin özel sektörde geçen süreleri kamuda geçmiş sayılacak.

** Kadın memurlara, hamileliklerinin 24’üncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki 1 yıl süreyle, gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemeyecek.

** 3 gün olan babalık izni 10 güne çıkacak. Evlilik veya ölüm hallerinde verilen 5 günlük izin süresi 7 güne çıkarılacak.

BABAYA DOĞUM İZNİ

** Kadın memurlar çocukların bakımı için 0-2 yaş döneminde, 24 aya kadar aylıksız izin alabilecek. Ayrıca annenin bu izni kullanamadığı durumlarda, memur baba da doğum sonrası 24 aya kadar izin alabilecek.

** Doğum esnasında veya doğumdan sonra annenin ölümü halinde, memur olan baba da anne için öngörülen süreler kadar ücretli ve ücretsiz izin kullanabilecek.

** Çocuk yardımındaki sınır kalkıyor.

HARCIRAH ARTIYOR

** Devlet memurunun bakmakla yükümlü olduğu veya refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek olan yakınlarının ağır bir kaza geçirmesi veya önemli bir hastalığa yakalanmış olmaları halinde 3 aya kadar aylıklı refakat izni verilecek. Gerektiğinde bu izin 6 aya uzatılabilecek.

** Emekli olan memurlara yapılan harcırah 500 liradan 750 liraya çıkarılacak.

BUGÜN



Bu haber 708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,509 µs