En Sıcak Konular

Özbekistan ve Çin işbirliği anlaşması imzaldı

10 Haziran 2010 10:29 tsi
Özbekistan ile Çin, aralarındaki mevcut ilişkileri ve işbirliğini daha da geliştirmek için sekiz yeni anlaşmaya imza attı.

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao'nun Taşkent temasları kapsamında imzalanan sekiz yeni anlaşma ve memorandum, iki ülke ilişkilerinin daha da geliştirilmesini ön görüyor.

İlgili banklıklar arasında imzalanan anlaşmalarla birlikte, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ve Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov da dostluğu ve işbirliğini geliştirme ve her alanda derinleştirme deklarasyonunu imzaladı.

İmza töreninde ilk konuşmayı yapan Kerimov, kendileri için önemli bir partner olarak gördükleri Çin'e övgüler yağdırdı. Global ekonomik krizin etkisinin azalmasına Çin ekonomisinin fren görevi gördüğünü dile getiren Kerimov, Çin'in global ekonomide önemli bir yere sahip olduğuna vurgu yaptı. Kerimov, Çin'in, toprak bütünlüğünü koruma adına her türlü eylemlerle, aşırı uç akımlarla ve terörizmle yaptığı mücadeleyi desteklediklerini dile getirdi.

Kerimov, bugünkü görüşmelerde Çin ile gerek Orta Asya'da istikrar ve güvenliğin sağlanılmasında ve gerekse 30 yıldır devam eden Afganistan'daki istikrarsızlığın sona erdirilmesinde Pekin ile hemfikir olduklarını kaydetti. Özbek lider, ayrıca 2 milyar dolayında seyreden ticaret hacminin daha da yüksek rakamlara ulaştırılacağı inancında olduğunu belirtti. Özbek lider bu sene faaliyete geçen 'Türkmen-Özbek-Kazak-Çin' doğal gaz boru hattını ise aralarındaki yakınlaşma dostluk ve işbirliğini daha da kuvvetlendirme ve sağlamlaştırma ağı olarak değerlendirdi.

Çin lideri Jintao ise Özbekistan ile sadece ikili değil bölgesel bağlamda da işbirliği içerisinde olduklarını, bu çerçevede Orta Asya'da istikrar ve güvenliğin sağlanılması konusunda ortak mücadele edeceklerini kaydetti. Jintao iki ülke arasındaki işbirliğinin çok yönlü geliştirilmesi konusunda iki tarafın da ortak kararlılığa sahip olduğunu dile getirdi.

Çin Devlet Başkanı, 11 Haziran'da Taşkent'ten ayrılacak. Jintao Orta Asya ziyaretinin ikinci durağı Kazakistan'a geçecek
 
cihan



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,984 µs