En Sıcak Konular

Akaryakıt istasyonlarına dava...

10 Haziran 2010 08:40 tsi
Rekabet Kurumu’nun dağıtım şirketleri ile bayiler arasındaki intifa anlaşmasında süreyi 5 yıla indirmesi yeni sıkıntılara yol açtı.

Akaryakıt devleri, anlaşma sağlayamadıkları istasyonlara “yaptığımız yatırımı geri verin” davası açmaya başladı...

Akaryakıt dağıtım şirketleri ile bayiler mahkemelik oluyor. Rekabet Kurumu, mart ayında bir genelge yayımlayarak akaryakıt dağıtım şirketleri ile akaryakıt istasyonları arasındaki intifa (kira) sözleşme süresini 5 yıla indirdi. Karar uyarınca dağıtım şirketleri bayilerle 18 Eylül 2010’a kadar yeni anlaşmalar yapmak zorunda. Ancak bir çok bayi yeni anlaşmaya yanaşmadı. Bu durumda akaryakıt dağıtım şirketleri 15-20 yıllık sözleşme imzaladığı bayilerden yaptıkları yatırımları geri istemeye başladı.

MAHKEMEYE KOŞTULAR

Buna yanaşmayan bayileri de firmaları mahkemeye verdi. İstasyon sahiplerinin sebepsiz zenginleşmemesi için yaptıkları yatırımların bedellerini isteyen dağıtım şirketlerinden BP, Total ve Delta Akaryakıt’ın avukatları İstanbul Ticaret Mahkemesi’ne dava açtı. Şirket avukatları, açtıkları birçok dava dilekçelerinde, dağıtım şirketlerinin, akaryakıt istasyonları sahipleriyle BP ve Total gibi marka ve logo altında ürünlerinin satışının intifa hakkı süresince (15-20 yıl) devam edeceği inancıyla akaryakıt istasyonunun faaliyetinin geliştirilmesi amacıyla milyonlarca liralık yatırımlar yaptığı belirtildi.

Akaryakıt istasyonlarına satış teşvik primi ve başka adlar altında finansal destek ödemelerinde bulunulduğu belirtilen dilekçede, ancak Rekabet Kurumu’nun genelgesiyle sonrası bazı bayilerin yeni sözleşme imzalamadığı kaydedildi.

1 HAFTADA 50 BAŞVURU

Dilekçede, “Hatta bazı istasyonlar, başka dağıtım şirketlerinin ürünlerini satacaklarını ifade ettiler. Bunun üzerine dağıtım şirketleri de anlaşma sağlayamadıkları ve yeni sözleşme imzalamak istemeyen akaryakıt istasyonu sahiplerine, yaptıkları yatırımları geri alabilmek için dava açmak zorunda kaldı” denildi. İstanbul Ticaret Mahkemeleri’ne sadece geçen hafta dağıtım şirketleri tarafından akaryakıt istasyonları aleyhine yaklaşık 50 başvuru yapıldı. Değişik markalar altında bayilere alacak davaları açan dağıtım şirketlerinin açtıkları dava miktarının toplam 100 milyon lira civarında olduğu öğrenildi.

bugün



Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,433 µs