En Sıcak Konular

Dışişlerinde toplu revizyon

9 Haziran 2010 21:49 tsi
Dışişleri Bakanlığı daha aktif bir dış politika yürütmek amacıyla hazırladığı projeleri uygulamaya koymak için ilk adımı attı.

Dışişleri Bakamlığı’nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunu yenileyen tasarı, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Tasarıya göre, meslek memurluğu haricinde, Bakanlık’ta farklı statüler altında istihdam edilen, ancak, Bakanlığın dış ilişkilerle bağlantılı vazifelerinin icrasında ortak ve eşit düzeyde görevler üstlenen diğer personelin statüsü ‘konsolosluk’ ve ‘ihtisas memurluğu’ unvanı adı altında birleştirilecek. ‘Diplomasi Akademisi’ oluşturulacak ve akademi, personel eğitimi ve hizmet içi eğitim faaliyetlerini de yürütecek.

Tarih, sosyoloji, halkla ilişkiler ve tanıtımla, psikoloji bölümü mezunlarına da meslek memuru olabilme imkânı getiren tasarıyla, Bakanlık’taki 30 yıllık fiili hizmet süresi içerisinde bazı üst unvanları alamamış olan meslek memurları, söz konusu unvanları alma haklarını yitirecek. Ancak unvan alamayanların yurtdışına çıkış engeli kaldırılacak.

ÜÇÜNCÜ DERECEYE BÜYÜKELÇİLİK

Konsolosluk ve ihtisas memurları; halen meslek memurları tarafından yürütülen konsolosluk, protokol, kültür, ekonomi, dış ticaret, idari ve mali işler, personel, kamu diplomasisi, ulusal mevzuatla bağlantılı hukuki işler, elektronik konsolosluk ve bilişim hizmetleriyle, özel uzmanlık bilgisi gerektiren diğer alanlarda görev yapacak. Konsolosluk ve ihtisas memurları, yurtdışı sürekli görevlerde temsil görevine ve sorumluluğuna da sahip olacak. Yurtdışı sürekli, görev kapsamına teknik hizmetler sınıfı da alınıyor. Bu kapsamda, yurtdışına sürekli görevle gönderilecek teknisyenler, birkaç farklı ülkedeki temsilciliklerin bilişim altyapısından sorumlu olacak.

Diplomatik misyon şefliğine bağlı sorumluluk ve vazifeler, meslek memurlarınca daha erken bir dönemde üstlenilebilecek. Bu çerçevede, ikinci ve üçüncü derece kadrolardaki meslek memurları da belirli temsilciliklerle sınırlı olmak üzere, büyükelçi olarak atanabilecek.

DÖRT BİN YENİ KADRO

Tasarıyla ‘Sıla Bileti’ uygulaması getiriliyor. Yurtdışında görev yapan personelle, eşi ve çocuklarının 2 yılda bir defa olmak üzere Türkiye’ye geliş-gidiş masrafları karşılanacak. Bazı mahrumiyet ve savaş bölgelerinde görev yapan personele, değişen oranlarda teşvik ödeneği verilecek, uğradıkları zararlar tazmin edilecek. Tasarıyla, Bakanlığa 4 bin 127 kadro ihdas edilirken, bin 245 kadro da iptal edilecek.

Arzu Yıldız / Taraf




Bu haber 725 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,941 µs