En Sıcak Konular

Türkiye ile FBI işbirliğiyle yakalandılar

9 Haziran 2010 21:09 tsi
FBI görevlisi Michelle Pirtle Türkiye ile aralarındaki işbirliği sayesinde bilişim suçlusu 60 kişinin yakalandığını söyledi.

İzmir Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı kapsamındaki "Bilişim Suçları ile Mücadele"konulu ikinci oturumda konuşan FBI görevlisi Michelle Pirtle internetteki suç konusunda kuruluşunun yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. FBI görevlisi Michelle Pirtle ise ABD'deki internet suçlarına yaklaşımla ilgili bilgi verdi. Suçluları anlamak ve tanımak gerektiğini dile getiren Pirtle, Türkiye ile FBI arasında işbirliği yapıldığını ve 60 kişinin yakalandığını söyledi. Bilişimde çok çeşitli suçların olduğuna değinen Pirtle, yeni ortaya çıkan internet suç eğilimleri hakkında da bilgi verdi.

Pirtle, ''Bilişim suçluları teknolojiyi çok iyi biliyor ve bizden bir adım öndeler. Tehditleri azaltmak için yeni stratejiler oluşturuyoruz. Uluslararası işbirliğini de artırdık''dedi. Suçlar için yepyeni teknolojiler kullanan suçluların pot netler sayesinde gittikçe yaygınlaştığını, suç yazılımlarını satan bu kişilere insanların para ödediğini, daha sonra da bu bu yazılımları satın alan suç şebekelerini şirketlere karşı kullanarak tehditle para istediklerini kaydedtti. Pirtle, suçların yepyeni yollar bulduğunu anlatarak bu tür suçlarla Romanya ve Türkiye örneklerinde olduğu gibi işbirlikleri sayesinde suçlulara karşı başarı sağlandığını anlatı. Pirtle, Türkiye ile işbirliği ile 60 suçluyu yakaladıklarını kaydetti. Kendi ülkelerinde çoklu şirketlerle işbirliği yöntemiyle suçlularla mücadele ettikleri bilgisini veren Pirtle, uluslararası kuruluşlarla bilgi paylaşımında bulunduklarını söyledi.

İzmir Fuarı'ndaki oturum sırasında şehir şebekesindeki bir arıza nedeniyle elektrikler kesildi. Fuar alanındaki jeneratörlerin kilitlenmesi nedeniyle yarım saate yakın bir gecikme yaşandı.

Yargıtay 11. Ceza Dairesi Üyesi Sedat Bakıcı, bilişim suçlarına ilişkin, yeterli yasal düzenlemesi olmayan ülkelerde işlenen suçlar sadece o ülkeye değil, diğer ülkelere de zarar verildiğini aktardı. Bakıcı, bu suçların birçok ülke ile bağlantılı olarak işlendiğini, suçlarla mücadelede ülkelerin işbirliği yapmalarının faydalı olacağını anlattı.

Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş'in başkanlık yaptığı ''İnternet Özgür mü?'' konulu birinci panele ise Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan Doğan Kılınç, Gazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Korkmaz Alemdar, avukat Gönenç Gürkaynak ve avukat Fikret İlkiz konuşmacı olarak katıldı.

Hukukçu ve akademisyen kimliklerinin bulunduğunu kaydeden Gönenç Gürkaynak, yaptığı konuşmanın son günlerde erişim yasağı gündemde olan arama motoru Google şirketinin Türkiye'deki hukuk işlerini yürütmesiyle ilgisi bulunmadığını, Google adına açıklama yapmadığını söyledi.

Türk hukukunun evrimini tamamlamasını istediğini ifade eden Gürkaynak, arama motorlarının internetin hamisi veya sahibi gibi göründüğünü, oysa sadece arama faaliyeti yaptığını söyledi. İnternette ters giden her soruna arama motorlarının çözüm sunamayacağını kaydeden Gürkaynak, ''Arama motoru, yer sağlayıcı, içerik sağlayıcı değildir, arama yapar. 'Benim görüntüm internetten kaldırılsın', 'hakkımdaki şu yazı internetten kaldırılsın' diyen kişi, bunu arama motorundan değil, internete sunan muhataptan istemelidir'' diye konuştu.

Türkiye'de erişime engelli web sitesinden içerik kaldırılmasına ilişkin çalışmaların, ilgili idare tarafından yapıldığını belirten Gürkaynak, buna rağmen konuyla ilgili tebligat aldıklarını ifade etti.

Gürkaynak, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Bir internet mevzuatı yaratmak isteyen devletin çabası son derece düzgündür, ama mevzuat misyonunu tamamlamaktadır. Tökezlediğimiz yerler bellidir. Buradan yola çıkarak dengeleme faaliyeti yapılmalı ve buna uygun adımlar atılmalıdır. Aksi takdirde dinamizmi kaybeden bir mevzuat, unsurlarını da kaybeder. Her zaman, her içerik birilerini rahatsız edebilir. Hassasiyetleri son derece yüksek ve sayısız unsurlu, listeli olan Türkiye gibi ülkelerde, ki bu hassasiyetler yerlidir, yersizdir bunu tartışmıyoruz, uzun bir yasak listesini baş tacı edip, 'bundan arta kalanlar ifade özgürlüğü olsun' diyemezsiniz. İnternette dinamik bir mevzuat olması zorunluluğu vardır. Sabitleyen bir mevzuat, internetin doğasındaki akışkanlığa aykırıdır. Mevzuatın dinamizm göstermesi gerektiğini düşünüyoruz.''

Prof. Dr. Korkmaz Alemdar ise internetin herkese yararına olduğunu, ancak sağlanan yararın farklı gruplar arasında dengesinin bulunmadığını ifade etti. Microsoft'un ABD hükümetini bile tedirgin edecek kadar çok şey bildiğini, herkesin mailine bakabileceğini anlatan Alemdar, ''Toplantılarda interneti kimin yöneteceği soruluyor. İnterneti ABD'deki bir şirket yönetiyor. Kimin yöneteceği aşikar, parayı veren yönetiyor. Bir özgürlük alanının kullanılması için maddi özgürlüğün olması gerekir'' dedi. 

cihan



Bu haber 766 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,886 µs