En Sıcak Konular

Dış politika uzmanları 'hayır'a tepkili

9 Haziran 2010 19:59 tsi
Dış politika uzmanları 'hayır'a tepkili

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran'ı nükleer çalışmalarına ilişkin yaptırımları öngören karar tasarısını onaylamasına Türkiye'de dış politika uzmanlarından açıklamalar geldi.

Milliyet Gazetesi yazarı Semih İdiz Türkiye'nin  yalnız kaldığını Türkiye'nin hayır oyu kullanmasının Türkiye'yi yeni sorunlarla başbaşa bırakacağını savundu.

Nüzhet Kandemir, Dışişleri Bakanlığı'nın önerisi ve Başbakan'ın tercihi doğrultusunda Türkiye hayır oyu kullanmıştır. Türkiye'nin hayır oyu kullanması tutarlı sayılabilir, ancak bunun getirisi veya götüsü açısından değerlendirildiğinde bunun Türk halkına yansıması olacaktır.

Almanya ve ABD bu tasarının oylanması için çok gayret gösterdi. Türkiye ile Brezilya buna karşı direnmeye çalıştı. Ancak sonucu etkileme boyutu bu kadardı. Kandemir, Türkiye'nin tavrının gösteri açısından önemli ancak sonuç açısından bir değişiklik olacağını tahmin etmedim. Burada sadece İran kazanan oldu. Türkiye ile Brezilya İran'ın gönüllü savunucusu oldu.

TÜRKİYE HAMAS-TAHRAN ÇİZGİSİNE GELDİ

BM Eski daimi temsilcisi İnal Batu ise, uranyum takas anlaşması iyi niyetli ve Türkiye'ye prestij kazandıracak bir girişim ve çok güzel bir proje idi. Ancak tam o sırada ABD, Rusya ve Çin'den destek almıştı. Ancak Rusya ve Çin, Türkiye ile Brezilya'nın yaptığı anlaşmaya destek verecekleri izlenimi vermişlerdi. Ancak son anda caydılar.

İnal Batu, Türkiye'nin Lübnan gibi çekimser oy kullanmasından yana olduğunu bugünkü hali ile Türkiye'nin batıdan uzaklaşıp Ortadoğu'ya kaydığı Hamas ve Tahran'a yaklaştığı şeklindeki algıyı güçlendireceğini dile getirdi.  Batu, Türkiye çekimser oyla Türkiye en doğru tercihi yapma fırsatını kaçırdığını dile getirdi. Batu, bu oylama ile Türkiye ABD ilişkileri yeni bir darbe aldığını söyledi. Batu, Türkiye'nin duygusal bir tavır gösterildiğini, monşer kelimesinin kullanılmasını da redettiğini söyledi.

TÜRKİYE KENDİNİ GÜVENE ALDI

Habertürk gazetesinden Yiğit Bulut ise Türkiye'nin verdiği oy ile kendisini güvence altına aldığını, İran'a karşı bir yaptırım kararı alınması durumunda Türkiye'nin verdiği oy nedeni ile kendisini olayın içinde olma mecburiyetinden kurtardığını ve Türkiye'nin havaalanlarının İran'a karşı kullanılması mecburiyetinden kurtardığını söyledi.

TİCARETİ GARANTİYE ALIP YAPTIRIMA EVET DEDİLER

SETA Washington Temsilcisi  Nuh Yılmaz ise, BM Genel Kurulu'ndaki oylama öncesinde Rusya da füze satışını garantiye aldıktan sonra Çin'in doğalgaz ve petrol ticaretinin kesilmemesi  İran'la ticari ilişkilerini garanti altına aldıktan sonra evet oyu kullandıklarını, İran'la ticaret yapan ülkelerin ABD ile çetin pazarlıklar sonucu haklarını elde ettikten sonra İran'a yaptırıma evet dediklerinin altını çizdi.

haber7



Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,374 µs