En Sıcak Konular

Google'ın avukatı konuştu

9 Haziran 2010 16:48 tsi
TÜRKİYE'de ilk kez İzmir'de Kültürpark Fuar Alanı'nda düzenlenen Uluslararası Bilişim Kurultayı'nda ‘İnternet özgür mü’ konulu panel düzenlendi.

 Panelde arama motoru Google'ın avukatı Gönenç Gürkaynak da konuştu. Google'ın sahibi olduğu ve Türkiye'de erişimi engellenen video paylaşım sitesi ‘Youtube'a Maliye Bakanlığı tarafından kesilen 30 milyon liralık vergi cezası hakkında açıklama yapmayan Gürkaynak, kendilerine, ‘arama motoruna anahtar kelimenin verilmesi suretiyle belli konuların çıkmaması’ talebiyle gelindiğini belirterek, “Bu mümkün olan bir şey değil. Arama motorları içerik sağlayıcı kabul edilemez” dedi.

Türkiye'de erişimi engellenen Youtube'a kesilen 30 milyon liralık vergi cezasını gündemdeyken arama motoru ‘Google’ın avukatı, Elig Hukuk Bürosu'ndan Gönenç Gürkaynak, ‘İnternet Özgür mü’ konulu panelde ‘Türk internet hukuku uygulamasının ve mevzuatının evriminin ilk dönemini tamamlaması için öneriler ve gözlemler’ konulu sunum yaptı. Gürkaynak, vergi cezası konusunda açıklama yapmayacağını vurgulayarak, “Buraya davet edildiğimde Google hakkındaki sıcak gelişmelerin hiçbiri yoktu. Akademisyen ve hukukçu kimliğimle bu daveti kabul ettim” dedi.

ARAMA MOTORLARI İNTERNETİN SAHİBİ DEĞİL

Gürkaynak, arama motorlarının internetin hamisi ve sahibi gibi görülmesi anlayışından vazgeçilmesi gerektiğini belirtti. Gürkaynak, “Arama motorları, internette her ne ters gidiyorsa bunun çözmekle sorumlu değildir. Arama motoru arama yapar. İnternette görüntülerinin kaldırılmasını isteyen kişi, bunu arama motorundan değil, internete sunan adresten kaldırtmalı. Bize arama motoruna anahtar kelimenin verilmesi suretiyle belli konuların çıkmaması talebiyle geliniyor. Bu da mümkün olan bir şey değil. Arama motoru içerik sağlayıcı kabul edilemez” dedi.

İnternet mevzuatının son derece iyi bir mevzuat olduğunu, ancak süresini tamamladığını ifade eden Gürkaynak, “Aksi taktirde dinamizmini kaybeden bir durumda kalabilir. İnternet mevzuatımız yerden yere vurulacak bir mevzuat değil. Yargı bu konuya eğiliyor, bakıyor, bu mevzuatın internetle beraber akabilen dinamik bir mevzuat olması zorunluluğu vardır” dedi.

İfade özgürlüğü konusuna da değinen Gürkaynak, “İfade özgürlüğü gibi bir mistik değeri buradan tanımlamayla bu işe girerseniz arkada pek bir şey kalmıyor. Her zaman herkesi rahatsız eden bir şey olabilir. Türkiye gibi hassasiyetleri çok yüksek bir ülkede ifade özgürüğünü her şeyden bağımsız ilk baştacı edilen değer olarak tanımlıyoruz” dedi.



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,789 µs