En Sıcak Konular

Altın fiyatları daha ne kadar yükselir?

9 Haziran 2010 16:03 tsi
Altın fiyatları rekor kırıyor piyasalar şaşkın ve tedirgin. Sektör temsilcilerinden de farklı açıklamalar geliyor.

Altın fiyatlarındaki artışın talepten kaynaklanmadığını belirten Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, bu yüzden de daha fiyatın fazla yükselmeyeceği tahmininde bulundu.

Bursa Kuyumcular Odası Başkanı Rıdvan Şen ise aksini düşünüyor. Şen'e göre Yunanistan ve Norveç'in durumu ile dolardaki yükseliş, altın fiyatlarını yükseltiyor.

BANKA FONLARI VE SPEKÜLATÖRLER

Dünya Mücevher Konfederasyonu'nun tek Türk yönetim kurulu üyesi de olan İmam Altınbaş, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptığı açıklamada altın fiyatlarının yukarı doğru seyrine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Altının dünyadaki fiziki satış miktarının 2009-2010 yılları arasında yüzde 50 düştüğüne işaret eden Altınbaş, dolayısıyla fiyattaki yükselişin altına olan talepten kaynaklandığının söylenemeyeceğini belirtti.

Altınbaş, "Yükselişleri, dünyada banka fonlarını üzerinde spekülatörlerin yaptığı çalışma diye düşünüyorum. Bir malın fiyatının yükselmesi için tüketen ya da alıcısının çok olması lazım. Dünyada güvensiz bir ortam olsa, insanlar fiziki altını alıp evlerine götürüp saklarlardı. Saklamadıklarına göre; söylendiği gibi istikrarsız bir ortam yok. O zaman altının yükselmemesi lazım. Dünyadaki banka fonlarının, altınla ilgili ciddi tasarrufları var. Bu doğrultuda da altın yükseliyor." izahını yaptı.

Dünyada yılda ortalama 3 bin ton civarında fiziki altın satıldığını söyleyen İmam Altınbaş, oysa kağıt üzerinde alınan satılan altının 65 bin ton civarında olduğunu söyledi. Altınbaş, talep görmediği halde altın fiyatının bu kadar yükselişinin bir nedeni olmadığını tekrarlayarak, "Onun için de altının çok yüksek olarak devam edeceğini düşünmüyorum. Yükselse de geri düşer. Çünkü kullanıcısı yoktur." dedi.

İmam Altınbaş, yükselişin nereye kadar devam edeceği sorusunu, bunu ön görmenin mümkün olmadığını ancak 1250 dolar seviyesine çıkan altının bu kadar yüksek fiyatlı olmaması gerektiği şeklinde yanıtladı.

YASTIK ALTINDA ALTIN SAKLAMANIN HİÇ FAYDASI YOK

Türkiye'de 100 mağaza 1000 kadar da kornerde altın ve mücevher satışı yaptıklarını belirten İmam Altınbaş, Türkiye'de artık altın kullanma alışkanlıklarının değiştiğine dikkat çekti. Vatandaşlara, artık altını alıp evde yastık altında saklamanın hiçbir fayda getirmeyeceği uyarısını yapan Altınbaş, "Kullanabiliyorsa alıp kullanmalı, yastık altında tutmamalı. Bunun hem kendi bütçesine hem de ülke ekonomisine ciddi zararı var. Bankaların yeni uygulamaya koyduğu altın hesapları da vatandaşlar için cazip bir seçenek." diye konuştu. İmam Altınbaş, Türkiye'de altın üretiminin sadece İstanbul'dan ibaret olmadığı Anadolu'nun birçok yerinde yöreye özgü değişik ayarlarda ürenler hazırlandığını ifade etti.

ÖTV SEKTÖRÜNÜN BİR NUMARALI SORUNU

Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, Türkiye'nin altın ve pırlanta üreten bir ülke değil işleyen bir ülke olduğunu belirterek, dolayısıyla ithal edilen hammaddeden alınan yüzde 20 oranındaki ÖTV'nin sektörün en önemli sorunu olduğunu vurguladı.

Bu konudaki taleplerini hükümete değişik vesilelerle anlattıkları söyleyen Altınbaş, 2004 yılında 8 ay süre ile kaldırılan ÖTV'nin mücevher sektörüne canlılık kazandırdığı gibi aynı şeyin yine tekrarlanmasını talep etti.

ÇEYREK SATIŞI 107 TL

Bursa Kuyumcular Odası Başkanı Rıdvan Şen, dünyada gelişen siyasi  olaylar ve doların ani yükselişinin altın fiyatlarını rekor seviyeye taşıdığını söyledi. Şen, "Şu an altının gramı 65 TL. Çeyrek altının alışı 102 TL satışı ise 107 TL. Yarım altının alışı 204 satışı 214 TL. Cumhuriyet altını alış 420 satış 428 TL'dir. Bu inanılmaz yükseliş sebebiyle vatandaş elini cebine götürmüyor. Bu da kuyumcuları endişelendiriyor. Altın fiyatları daha da artacak gibi gözüküyor. Çünkü, trend o yönde. Yunanistan ve Norveç'in durumu ile dolardaki yükseliş, altın fiyatlarını etkiliyor. Maden çıkışı dolar üzerinden yapıldığı için bu miktar TL cinsine yansıdığında altında da artış yaşanıyor" dedi.



Bu haber 644 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,536 µs