En Sıcak Konular

Batı devrede, İsrail soruşturması tehlikede!

9 Haziran 2010 14:25 tsi
Batı devrede, İsrail soruşturması tehlikede! ABD ve İngiltere'nin ablukanın 'hafifletilmesi' karşılığında "zayıf soruşturma" önerisi Tel Aviv'e ilaç gibi geldi!

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, İsrail'in, geçen hafta yardım gemilerindeki ölümlere ilişkin hayli zayıf bir soruşturmanın uluslararası düzeyde kabulüne karşılık, Gazze ablukasını kaldırmaya yönelik ve İngiltere'nin hazırladığı bir planı kabul etmeye hazır olduğunu iddia etti.

İsmini vermediği İsrailli bir askeri kaynağa dayandırılan habere göre, İngiltere müzakerelerde öncü bir rol üstlendi ve Gazze'deki ablukayı kaldırma yolları sunan gizli bir belgeyi Batılı yetkililere dağıttı.

İsrailli yetkililerin, Gazze'deki insani durum nedeniyle giderek artan uluslararası eleştiriler karşısında, bölgeye topraklarından daha fazla yardım gönderilmesine izin vermesini öngören bu planı prensipte kabul ettikleri söyleniyor.

Bu kapsamda İsrail'in Birleşmiş Milletler'in 2008'deki Gazze'ye yönelik saldırılarda hasar gören ya da yıkılan 60 bin evin yeniden inşasında kullanılacak malzemelerin nakledilmesine de izin vereceği belirtiliyor.

Haberde, yardım kuruluşlarının kuralların gevşetilmesine memnun olmalarının beklendiği, ancak özellikleTürkiye'nin, İsrail'in bunun karşılığında elde ettiği bedelden rahatsız olacağı kaydedildi. Bu anlaşma ile İsrail'e Mavi Marmara gemisindeki dokuz ölüm nedeniyle asla hesap sorulmayabilir.

"ABLUKA HAFİFLİYOR"PROPAGANDASI BAŞLADI

İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukayı hafifletiğine yönelik pro paganda uluslararası haber ajansları tarafından da yayılmaya başlandı. Uluslararası haber ajansı Associated Press (AP) bugün geçtiği haberde, İsrail'in Gazze'ye yönelik ambargosunda "geri adım attığını", bazı gıda maddelerine yönelik ablukayı hafiflettğini duyurdu.

AP'nin abonelerine geçtiği habere göre İsrail uzun zamandır ambargo uygulayıp ablukaya aldığı Gazze'ye "meyve suyu, kurabiye ve baharat" gibi gıdalar üzerindeki kısıtlamaları hafifletti.

İsrail ablukasının çirkin yüzünü ortaya koymaktan başka anlamı olmayan bu "haberler", asıl meseleler olan ablukanın kalkması ve İsrail'in kanlı baskını ile ilgili cezalandırılmasına yönelik baskıları azaltmayı hedefliyor.

İSRAİL "SORUŞTURMAYAN" SORUŞTURMA KOMİSYONU PEŞİNDE

Türkiye ve BM uluslararası sularda sivil bir gemiye düzenlenen kanlı saldırı ile ilgili uluslararası, tarafsız bir soruşturma isterken, İsrail, deniz hukuku uzmanlarından oluşan devlet komisyonu kurup iki uluslararası uzmanı heyete katma planında ısrarlı.

Ancak bu komisyon dokuz Türk vatandaşını öldüren askerleri sorgulamayacak, İsrail ordusu "kendi soruşturmasını ayrıca" yapacak, yanlışlar analiz edilip ders çıkarılacak! İsrail'in "soruşturma komisyonu"ndaki yabancılardan birinin Amerikalı olması isteniyor.

ABD yönetimi onay verirse, İsrail hükümetinin oylamasına sunulacak. Haaretz gazetesi İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun önceki günün tamamını soruşturma komisyonunun nasıl olması hakkında Obama yönetimiyle telefonda görüşerek geçirdiğini aktardı. Hukuk komisyonu filoya saldırının nasıl geliştiği, donanmanın orantısız güç kullanıp kullanmadığının yanı sıra Gazze ablukasının meşru olup olmadığını da soruşturacak.

Öte yandan, güvenlik kabinesi, komisyonun operasyona katılan komandolarla subayları sorgulayamayacağına hükmetmesi, bu soruşturmanın tümüyle göstermelik olduğunu ortaya koyuyor. İsrail medyası, gidişata ‘soruşturmacının olmadığı soruşturma komisyonu’, ‘light (hafif) komisyon’ gibi eleştiriler yöneltti.

ABD: ULUSLARARASI SORUŞTURMA OLMALI

ABD de saldırının soruşturulmasında ‘uluslararası katılımı’ destekliyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, “Herkesin görmek istediği güvenilirliği sağlamak adına bu tür soruşturmalara uluslararası katılımın çok önemli olduğunun farkındayız” dedi. Sözcü ‘uluslararası katılım’ın açılımını ise yapmadı.

BM Genel Sekreteri Ban ki Mun ise, İsrail, Amerika, Türkiye ve bir iki farklı devletten daha temsilcilerden oluşacak, Yeni Zelanda’nın deniz hukuku uzmanı olan eski başbakanı Geoffrey Palmer’ın başkanlık edeceği bir uluslararası soruşturma komisyonu kurulması peşinde. Son olarak BM Sözcü Yardımcısı Ferhan Hak, “BM olarak bu işin üzerindeyiz, Konsey’in başkanlık açıklaması temelinde, güvenilir tarafsız bir soruşturma açılmasını istiyoruz” dedi.



Bu haber 922 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,807 µs