En Sıcak Konular

16 Mart hakimine soruşturma

9 Haziran 2010 14:19 tsi
1978’de bombayla öldürülen 7 solcu öğrencinin davasının zamanaşımına uğramasına yol açan savcı ve hâkimlere soruşturma açıldı...

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 1978’de bombayla öldürülen 7 solcu öğrencinin davasının zamanaşımına uğramasına yol açan savcı ve hâkimlere ceza istemiyle soruşturma açıldığını, dosyanın HSYK’ya gönderildiğini açıkladı.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 16 Mart 1978’de İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi önünde atılan bomba sonucu 7 sol görüşlü öğrencinin yaşamını yitirmesine ilişkin katliam davasının zamanaşımına uğramasına yol açan cumhuriyet savcıları ve hâkimlere ceza verileceğini söyledi.
Ergin, bu amaçla hazırlanan soruşturma dosyasının Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) sevk edildiğini açıkladı. HSYK’nın ceza istemini onaması halinde, hâkimlere zamanaşımı nedeniyle, ender rastlanan bir yaptırım uygulanmış olacak.

Olayda 41 öğrenci de yaralanmıştı. Katliamı gerçekleştirenlerin yargılanması için 1988’de bir dava açıldı, ancak delil yetersizliğinden dava düştü. 1995’te ikinci dava açıldı ancak İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi, zamanaşımı gerekçesiyle davayı ortadan kaldırdı.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 1 Şubat 2010’da davayla ilgili temyiz incelemesini sonlandırarak “İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Beyazıt’ta 30 yıl önce yedi öğrencinin ölümü, 41 öğrencinin de yaralanmasıyla sonuçlanan davaya ilişkin verdiği ‘zaman aşımı’ kararında hukuka aykırılık bulunmadığına” hükmetti.

Şahin: Ben şahidim

Mahkemenin zaman aşımı kararından sonra dönemin Adalet Bakanı TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, kendisinin de katliamın görgü tanıklarından olduğunu belirterek, zaman aşımı kararında ihmali bulunanlar hakkında soruşturma açılacağını söyledi.

BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, TBMM’ye verdiği önergede Başbakan’a, Şahin’in başlattığı soruşturmanın akıbetini sordu. Erdoğan adına önergeyi yanıtlayan Bakan Ergin, Adalet Bakanlığı’nın yürüttüğü soruşturmaya ilişkin olarak özetle şu bilgeleri verdi:

‘Kusurlu bulduk’

“Sanıklar hakkında İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 1995/128 esasına kayden açılan kamu davasını, 30 yıllık süre içerisinde sonuçlandırmayarak zamanaşımına uğramasına sebebiyet veren ilgili cumhuriyet savcısı ve hakimler hakkında, bakanlığımızca soruşturma başlatılarak, kusurlu görülen cumhuriyet savcısı ve hâkimler için disiplin yönünden gereğinin tayip ve takdiri için soruşturma evrakı HSYK’ya tevdi edilmiştir.”

HSYK’nın Adalet Bakanlığı’nın soruşturma raporunda belirlediği kusur ve istenen disiplin cezasını onaması halinde, “Zamanaşımına neden olan savcı ve hâkimler” hakkında yargıda ender rastlanan bir karar verilmiş olacak.



Bu haber 610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,993 µs