Livni'ye yaradı | " /> Livni'ye yaradı | "/>

En Sıcak Konular

Yine Livni'ye yaradı

9 Haziran 2010 09:11 tsi
Yine Livni'ye yaradı

İsrailli siyasiler her kanlı operasyondan sonra olduğu gibi bu kez de dünyanın tepkisini iç politika malzemesi olarak kullanıyor.

2000 yılından beridir her saldırı ve savaşta liderlik koltuğu el değiştirdi. Her seferinde kazançlı çıkan da Livni oldu. Gemi saldırısından sonra "barışçı" Livni'ye sağcı kabineyi yık baskısı giderek artıyor.

Mavi Marmara gemisinde yapılan katliam sonrası Türkiye ve dünya kamuoyunda yükselen seslerin İsrail'de kabine değişikliğine sebep olabileceği ve Tzipi Livni liderliğindeki Kadima Partisi'ni hükümet ortağı yapabileceği belirtiliyor. İsrail'in sağcı gazetelerinden Jerusalem Post'ta Herb Keinon imzasıyla yayınlanan analizde saldırı sonrası Başbakan Benyamin Netanyahu'yu sert bir dille eleştiren ve onunla aynı masa etrafında bulunmayacağını belirten Livni'nin, İsrail-Hizbullah savaşı sonrası başbakanlık koltuğuna oturduğuna işaret ediliyor.

YİNE SAVURURUZ

Dünya kamuoyundan yükselen seslerin kısa sürede dineceği öne sürülen analizde şu ifadelere yer veriliyor: "2000 yılında başlayan 2. intifada sırasında 12 yaşındaki Muhammed Durra'nın İsrail askerleri tarafından öldürülmesi, 2002 yılındaki Cenin katliamı, 2006'daki 2. Lübnan Savaşı sonrasında da dünya kamuoyu günümüzdekine benzer tepkiler göstermişti. Ancak tüm o baskıları savuşturmuştuk. Yine savuşturmamız gerek."

2. Lübnan Savaşı'nın Ehud Olmert hükümeti için sonun başlangıcı olduğu, aynı şekilde Mavi Marmara saldırısının da hükümette değişikliğe yol açabileceği öne sürülen analizde şu görüşlere yer veriliyor:

BATININ GÖZÜNDE BARIŞÇI

"Önümüzdeki birkaç hafta içinde hükümette yer alması hem kamuoyunda ve hem de kendi partisi içinde Livni'ye yönelik baskılar artacaktır.

Livni'nin, Barak'ın yardımıyla bile olsa hükümeti devirme ihtimali yoktur. Dolayısıyla da hükümette yer almak için bir yol bulacaktır." Analizde Olmert-Livni hükümetinin, Lübnan ve Gazze savaşlarını yapsalar da Batı'da barış yanlısı olarak adlandırıldıkları hatırlatılıyor ve Filistinlilerle buluşmayan ya da buluşmak istemeyen Netanyahu'nun hükümete Livni'yi alarak algıları toptan değiştireceğinin altı çiziliyor.


Kabadayılar

İsrail'in sol eğilimli gazetesi Haaretz, "Kabadayılar" manşetiyle yayımladığı haberde, İsrail hükümetinden filo saldırısına yönelik soruşturmadan kaçmaktan vazgeçmelerini istedi. "Türk sivillerin öldürülmesi yurt dışında İsrail'e çok büyük zarar verdi" yorumunda bulunan gazetede şu ifadelere yer veriliyor: "Baskın sadece İsrail'e yurt dışında büyük zarar verdiği için değil, aynı zamanda Tel Aviv'i kanunları çiğneyen bir kabadayı gibi göstermesi nedeniyle titiz bir soruşturmaya tabi tutulmalı" Bu arada İsrail ordusu kanlı baskınla ilgili olarak kendi içinde inceleme başlattı. Genelkumay Başkanı Gabi Aşkenazi, operasyonun incelenmesi ve gereken derslerin çıkarılması için yedek tümgenerallerden Giora Eiland'ı görevlendirdi. Öte yandan Mavi Marmara katliamının bağımsız bir komisyon tarafından soruşturulması fikrine destek sürüyor. Orta Doğu Dörtlüsü Özel Temsilcisi ve eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, saldırıyla ilgili olarak uluslararası, tarafsız bir soruşturmadan yana olduğunu belirtirken, BM Genel Sekreter Ban Ki-Mun'un soruşturmanın uluslararası olması üzerinde önemli durduğu bildirildi.


yenişafak



Bu haber 868 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,709 µs