ne anlama geliyor? | " /> ne anlama geliyor? | "/>

En Sıcak Konular

Mahkeme kararı ne anlama geliyor?

9 Haziran 2010 09:11 tsi
Mahkeme kararı ne anlama geliyor? Anayasa Mahkemesi CHP’nin, 111 milletvekilinin imzasını taşıyan ‘Anayasa değişikliğinin iptal başvurusu’nu kabul etti.

Dava dosyasında eksiklik bulunmadığına karar veren Mahkeme, ‘’İşin şekil yönünden incelenmesine’’ karar verdi...

Anayasa Mahkemesi, Anayasa değişiklik paketi hakkında CHP’nin yaptığı iptal başvurusunu kabul etti. Anayasa Mahkemesi’nin dün yapılan toplantısında paketinin iptaline ilişkin CHP’nin yaptığı başvurunun Anayasa’daki şekil şartlarına uygun olmadığı incelendi. Başvurusunun 111 milletvekilinin imzasıyla yapıldığına karar veren mahkeme, Anayasa Değişiklik paketinin şekil yönünden incelenmesini kararlaştırdı.

Kararın 2’ye karşı 9 oyla alındığı öğrenilirken, iki üyenin halkoylaması tamamlanmadan her hangi bir incelemenin yapılamayacağı yönünde görüş bildirdiği belirtildi. Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa paketi için referandumun sonucunu beklemesine yönelik çağrılar ile sonuçsuz kaldı. Mahkeme’nin kararına hukukçular tepki gösterdi. Hukukçular Anayasa Mahkemesi’nin bu kararıyla şekil adı altında esasa girebileceği uyarısında bulundu.

MAHKEMENİN YETKİSİ YOK

Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem, Anayasa Mahkemesi’nin şekil denetlemesinden esas denetlemesine girdiğine dikkat çekti. Başörtüsüyle ilgili Anayasa’nın 10. ve 42. maddelerinde yapılan değişikliğin iptaliyle ilgili kararda da şekil denetiminden esas denetimine girildiğini aktaran Erdem, “Anayasa Mahkemesi’nin yapılan Anayasa değişikliklerinin Anayasa’nın değiştirilemez ilkelerine aykırı olup olmadığını inceleme gibi bir yetkisi yoktur. Anayasa Mahkemesi, 148. madde ile sınırlı kalmak zorundadır. Anayasa Mahkemesi’nin yine şekilden esasa gireceği görülüyor. Bunu yapmaması gerekir” diye konuştu. Anayasa hukukçusu Doç.Dr. Yusuf Şevki Hakyemez de, “Anayasa Mahkemesi garip bir durum ortaya çıkaracak. Referandumda kabul edilip edilmeyeceği belli olmayan bir Anayasa değişikliği hakkında karar verecek” diye konuştu.

ESAS İNCELEMESİ YAPAMAZ

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun, Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa değişikliklerini hangi açıdan inceleyebileceğini açık olduğunu belirterek, “Bunlar Anayasa’nın 148. maddesinde sayılmıştır. Anayasa Mahkemesi esasa girerek inceleme yapamaz. Anayasa’nın 148. maddesinde sayıldığı gibi 184 milletvekili imzasıyla teklif edilip edilmediği, ivedilikle görüşülmeme yasağına uyulup uyulmadığı ve oylama çoğunluğu ile sınırlıdır. Bunlarda aksama olmadığı görülüyor. Anayasa Mahkemesi bunların dışına çıkarsa yetkilerini aşmış olur” dedi.

Bilal ÇETİN / ANKARA- BUGÜN



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,295 µs