En Sıcak Konular

İşte 500 bin kişiye iş sağlayacak paket

9 Haziran 2010 08:08 tsi
500 bin kişiye yeni istihdam sağlaması beklenen Ulusal İstihdam Stratejisi sosyal tarafların uzlaşması halinde çıkacak.

Türkiye’nin istihdam sorununa köklü çözüm üreteceği düşüncesiyle hazırlanan Ulusal İstihdam Stratejisi taslak metni, hem Türkiye’nin işsizlik gerçeğini bütün açıklığıyla ortaya koydu hem çözüme ilişkin kritik önlemleri gündeme getirdi. Sosyal tarafların üzerinde uzlaşması halinde çıkarılacak olan strateji belgesinin ilk taslağını işveren tarafı olumlu karşılarken işçi temsilcileri “işverenin hakları kollanmış” iddiasında bulundu. Sosyal taraflar 21 Haziran tarihine kadar kendi görüşlerini Hükümet’e bildirecek. Nihai metin ise ay sonuna kadar çıkarılmaya çalışılacak.

% 5 BÜYÜME YETMEZ

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında toplanan Ekonomik Koordinasyon Kurulu, sosyal tarafların katılımıyla Ulusal İstihdam Stratejisi taslak metni üzerinde çalıştı. Geniş katılımlı toplantıda taslak metnin sunumunu Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir yaptı. Strateji belgesine göre, çalışma çağındaki nüfusa her yıl 800 bin kişi, tarım dışı işgücü piyasasına da 550-600 bin kişi katılıyor. Türkiye yüzde 5 büyüdüğünde ise sadece 400 bin kişilik istihdam üretiyor. Dolayısıyla yaklaşık 200 bin kişi bu büyüme oranında iş bulamıyor.

KIDEM TAZMİNATINA TEPKİ

Toplantıda görüşlerini açıklayan işveren temsilcileri olumlu görüş bildirirken işçi temsilcileri özellikle; güvenceli esneklik, kıdem tazminatı fonu, özel istihdam büroları ve bölgesel asgari ücrete ilişkin düzenleme önerilerine tepki gösterdi. TİSK Başkanı Tuğrul Kutadgobilik, “Taleplerimizin yaklaşık yüzde 60-70’i bu metinde yer almasından memnun olduk “ diyerek teşekkür etmesi üzerine işçi temsilcileri “Teşekkür etmekte haklısınız. Daha çok işvereni kollayan bir metin ortaya çıkmış” dediler. Hak-İş Başkanı Salim Uslu “İstihdamı artırmanın yolu mevcut hakları geriletmek olmamalı” diye konuştu. Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu ise kamudaki boş kadroların doldurularak işsizliğin azaltılması çağrısında bulundu.

Kadın, genç ve engelli işsizler sevinecek

Ulusal İstihdam Stratejisi taslağı kadınlar, gençler ve özürlülerin istihdamına yönelik önemli teşvikler getiriyor. İşte istihdamı artıracak önlemler:

** Kadınların işgücüne katılım oranı, 2009’daki yüzde 26 düzeyinden, 2023’te yüzde 35’e çıkartılacak. Genç işsizlik oranı, genel işsizlik oranına yaklaştırılacak.

** Kamuda 34 bin 618 memur, kamu ve özel sektörde 20 bin 420 işçi olmak üzere toplam 55 bin 38 olan açık özürlü kontenjanının tamamı iki yıl içinde doldurulacak.

** Uzun süreli işsizlerin toplam işsizlere oranı, 2009’daki yüzde 25,3’ten 2023’e kadar yüzde 20’ye indirilecek.

** 2013 yılından itibaren, her yıl 400 bin kişiye işgücü yetiştirme kursu sağlanacak.

** İstihdam garantili kursların toplam içindeki payı 2013 yılında yüzde 50’ye; kursu bitirenlerin işe yerleştirilme oranı 2015 yılına kadar yüzde 40’a çıkartılacak.

** İşgücü piyasası esnekleştirilecek. Belirli süreli ve kısmi süreli istihdam edilenlerin toplam istihdam içindeki oranı 2023 yılında AB ülkelerinin ortalama seviyesine getirilecek.

** Yapılacak yeni düzenlemelerle işsizlik ödeneğinden yararlanan işçi sayısı yaklaşık iki katına çıkarılacak. 2023 yılında her 4 işsizden birinin ödenek alması sağlanacak. 

bugün



Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,239 µs