En Sıcak Konular

Putin, Türkiye ziyaretinde gaz konusunu ele alacak

8 Haziran 2010 14:25 tsi
Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile iki ülke arasındaki gaz konularını ele alacağı bildirildi.

Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant'ta yayımlanan haberde, ziyaretin resmi gündemini Gazze ve Ortadoğu'daki durumun ele alınacağı forumun oluşturduğu ancak Putin'in Türk muadiliyle özellikle enerji alanındaki işbirliğini ele alacağı ikili görüşmelerde bulunmasının planlandığı kaydedildi.

Haberde, görüşmelerin nihai hedefinin Türkiye ile Rusya-AB ittifakından daha aşağıda kalmayacak ekonomik ittifak oluşturmak olduğu belirtilerek, Putin'in İstanbul ziyareti Orta Doğu sorunlarıyla sınırlandırmayacağı, Erdoğan ile ile gaz alanındaki işbirliğini nasıl daha güçlendireceklerini detaylı bir şekilde ele alacağı vurgulandı.

Putin'in Türkiye ziyaretine Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in mayıs ayında Türkiye'ye yaptığı ziyaret çerçevesinde bakılması gerektiği vurgulanan haberde, "Medvedev o ziyarette 20 milyar dolarlık anlaşmayla dönmüştü. Anlaşmalardan vizelerin karşılıklı olarak kaldırılması ise dünyaya ve özellikle Avrupa'ya Türk-Rus ilişkilerinin arkadaşlık çerçevesinden daha fazla olduğunu gösterdi" denildi.

Gazete Putin'in Sözcüsü Peskov'un da dün Putin'in ziyaretiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Rusya ve Türkiye arasında stratejik ortaklığa yaklaşan hem siyasi hem ekonomik ilişikler gelişmekte" ifadesini kullandığı kaydedildi.

Türkiye ve Rusya ilişkilerinin örnek hale gelen ilişkilerinin başka ülkelere karşı olmadığını ifade eden Peskov, İki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara yükseltilmesi hesaplanıyor. Bu dev bir miktardır. AB gibi büyük bir yapıyla bile ticaret hacmimiz 200 milyar doların biraz üstünde. Aslında (Türkiye ile) ekonomik bir ittifak oluşumuna gidiyoruz" dedi.

Kommersant, Rusya Başbakanlığından kaynaklarına dayandırdığı haberde, Putin'in Erdoğan ile görüşmesinde enerji projelerine dayalı ittifakın oluşturulmasını ele alacağı belirtilerek, Moskova'nın Güney Akım için Karadeniz'de yaptığı araştırmayla ilgili raporu Türk tarafına sunduğu ve şimdi bu konuda Türk tarafının yanıtını beklediği belirtildi.

Görüşmede Türk ve Rus müteahhitlerinin nükleer santralin yapımına katılımı konusunun da ele alınacağı ifade edilen haberde, şu bilgilere yer verildi:

"Ele alınacak konular arasında Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projesi de var. Üst düzey yetkili gazetemize verdiği bilgide, Samsun-Ceyhan petrol boru hattının rekabetçi yönünü henüz göremediklerini söyledi. Kommersant'ın edindiği bilgilere göre Rusya Samsun-Ceyhan petrol boru hattı politikasını Türkiye'nin kara sularından Güney Akım doğal gaz boru hattının geçmesine izin vermesine bağlamış durumda. Eğer Güney Akım ile Türk tarafının kararı olumlu olursa Moskova Ankara'nın ihtiyacı olan bu projeyi destekleyecek. Güney Akım'ın aktif bir şekilde lobisini yapan Putin, Kafkasya'dan ve Orta Asya'dan gelen gazın AB'ye mutlaka bu boru hattıyla (Güney Akım) ulaştırılmasını istiyor. Belki de görüşmelerde Erdoğan'ı buna inandırmaya çalışacak."



Bu haber 610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,170 µs