En Sıcak Konular

İran yönetimi ve halkını zor durumda bırakmayın

8 Haziran 2010 13:59 tsi
İran yönetimi ve halkını zor durumda bırakmayın Rusya Federasyonu Başbakanı Viladimir Putin, İran'ın nükleer programı ile ilgili BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararların İran yönetimi ve İran halkını zor durumda bırakmaması gerektiğini söyledi. Putin, zirve kapsamında İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Başbakanı Viladimir Putin, ikili görüşmenin ardından Çırağan Sarayı'nda basın toplantısı düzenledi. Basın mensuplarının sorularını cevaplayan iki mevkidaş, uluslararası ve bölgesel konularda açıklamalarda bulundu.

Basın mensuplarının Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan Şahdeniz2 anlaşmasını hatırlatarak anlaşmanın Mavi Akım projesini etkileyip etkilemeyeceği yönündeki sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, Azerbaycan'dan gerek şu anda alınan gaz, gerek Şahdeniz2 ile gelecek gazın kendi potansiyelleri için de çok ciddi bir potansiyel oluşturmadığını aktardı. Türkiye'nin, ihtiyacının büyük kısmını Rusya Federasyonu'ndan temin ettiğini aktaran Başbakan Erdoğan, 81 ilin 64'üne doğalgaz ulaştırıldığını 17 şehrin ise sırada olduğunu belirtti. Türkiye'nin saniyede de doğalgaz talebinin de artığını aktaran Erdoğan, Şahdeniz2 projesinin Rusya'da alınan gazın miktarını etkilemeyeceğini aktardı.

MEVCUT BORU HATLARI İHTİYACI KARŞILAMIYOR

Soruyla ilgili Putin ise, Rusya'nın komşularının enerji kaynaklarını çeşitlendirme hakkına saygı duyduğunu aktardı. Şahdeniz'den gelecek gaz miktarının Mavi Akım ile gelen gaz miktarıyla kıyaslanmayacak düzeyde olduğuna dikkat çeken Putin, "Türkiye'nin enerji kaynakları ihtiyacı artmaktadır ve tabiî ki ekonominin gelişmesine bağlı olarak artacaktır. İkinci husus her yıl biz Türkiye'nin kış aylarında İran'dan alamadığı gazı bir şekilde telafi ediyoruz. Yani burada belirli dönemlerde kış aylarında gaz eksiğini kapatmış oluyoruz. Önemli konulardan bir tanesi sadece tedarikler konusunda mutabakat değil ulaştırma konuları önemlidir. Bu bir sınırlandırıcı husustur ve hali hazırdaki boru hatları yeter ölçüde ihtiyacı karşılamıyor." şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'NİN HİSSİYATINI ANLIYORUZ, KONUYU BM GÜNDEMİNE GETİRMEYE HAZIRIZ

Rusya Federasyonu'nun İsrail'in insani yardım konvoyuna saldırısı ve İran'ın nükleer programına yönelik bundan sonraki tavrının ne olacağı yönündeki sorusu üzerine Putin, İsrail birliklerinin insani yardım konvoyuna yaptığı saldırı ile ilgili kaygılarını bildirdiklerini ve kınadıklarını açıkladı. Rusya Federasyonu'nun Birleşmiş Milletler'deki temsilcisinin de beyanatta bulunduğunu aktaran Putin, "Biz bu eylemi kınıyoruz. Maalesef bu saldırı tarafsız sularda gerçekleştirilmiştir. Bu tarafsız sularda saldırının yapılması özel bir kaygı yaratıyor ve konunun özenli bir şekilde tahkik edilmesi gerekiyor. Bu olaylar neticesinde hayatını kaybedenler için taziyelerimizi bildiriyoruz. Başbakan Erdoğan ile bu konuyu ayrıntılı olarak ele aldık. Türkiye yönetiminin hissiyatını anlıyoruz. Bütün Türk halkının hissiyatını anlıyoruz ve bütün kurbanlara başsağlığı diliyoruz. Bu konuyu BM'de gündeme getirmeye hazırız. Bununla ilgili çalışma yapılıyor." dedi.

İran'ın nükleer programı konusunda bütün uluslar arası kuruluşlarla çok verimli bir işbirliği içinde olduklarını belirten Rusya Federasyonu Başbakan Putin, uluslararası kamuoyunun kaygılarını azaltma yönünde çaba harcadıklarını belirtti.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile zirve kapsamında fırsat olursa görüşebileceklerini belirten Putin, "İhtiyaç olması durumunda biz aktif bir şekilde Güvenlik Konseyi bildirisi üzerinde de çalıştık. Bizim resmi temsilcilerimiz açılama yaptı. Bu konuda bir mutabakata varmış durumdayız. Biz bu kararlar fuzuli olmamalı ve İran yönetimini ve dahası İran halkını zor durumda bırakmamalı. Burada barışçıl atom enerjisi alanındaki çalışmaların önüne engel oluşturmamak gerekiyor."

"İSRAİL MAVİ AKIM2'NİN GÜNDEMİNDE YOK"

İsrail üzerinden Hint Okyanusu'na ulaşması planlanan Mavi Akım2 projesinin İsraille yaşanan son olaylar neticesinde 'rafa kalkıp kalkmadığı' yönündeki soruya iki ülke başbakanı da cevap verdi. Mavi Akım2 Projesi'nin Türkiye'nin artmakta olan ihtiyaçları ve transit olarak 3. ülkelere de gönderilebileceğini aktaran Putin, Mavi Akım2'nin ekonomik düşüncelerle şu anda İsrail'e kadar uzatılmasının düşünülmediğini söyledi.

İnsan kaybı yaşanan olaylarla ilgili spekülasyon yapmak istemediğini aktaran Putin, "Her şeyden önce İsrail'in bu gaza pek ihtiyacı olmayacaktır." ifadesini kullandı.

Başbakan Erdoğan ise soruya kısa ve net cevap verdi: "Şu anda gündemimizde böyle bir şey yok." ifadesini kullandı.

(CİHAN)



Bu haber 857 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,759 µs