En Sıcak Konular

Cezaevinde vardiyalı uyku sistemi

8 Haziran 2010 13:48 tsi
Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi, kapasitesinin 4 katı mahkûm barındırınca vardiyalı uyku sistemine geçildiği iddia ediliyor.

Son yıllarda genel veya kısmi afların olmaması cezaevlerinde doluluk oranlarını yüzde 100'lere ulaştırdı. Cezaevinde sıkışan mahkûmlar, spor salonlarını, koridorları, hatta tuvalet girişlerine kadar yatak sermeye başladı. Bunun en tipik örneği Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaşanıyor. 276 mahkum kapasiteli cezaevinde binin üzerinde mahkûm bulunuyor. Cezaevinde uykudan yemek sırasına, banyodan tuvalet sırasına kadar birçok alanda vardiyalı sisteme geçildiği ileri sürülüyor.

Şanlıurfa Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu raporunda mahkûmların, tuvalet lavabolarında, spor salonunda hatta tek kişilik yataklarda iki kişinin yattığı belirtiliyor. Cezaevinin gerçekte 276 kişilik kapasitesi olduğunu dile getiren Şanlıurfa Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu Başkanı Avukat Abdulhamit Tapşık, cezaevinde daha önce hiçbir düzenleme yapılmadan Adalet Bakanlığı tarafından kapasitenin 450'ye çıkarıldığını, ancak şu an itibarı ile kapalı cezaevinde binin üzerinde mahkumun kaldığını dile getirdi.

Yaptıkları incelemeler sonucunda cezaevinin yaşanmaz hale geldiğini ifade eden Başkan Abdulhamit Tapşık, iki kişinin tek kişilik yataklarda yattığını, mahkûmların tuvalet lavabolarına kadar yerlerde yattıklarını, spor salonlarına rastgele yer yatakları attığını, yatma probleminin yanında vardiyalı usulde yemek yendiğini ve banyo yapmanın işlemez hale geldiğini vurguladı. Tapşık, insanların suç işleyebileceği bunun karşısında cezasını da çekebileceğine, ancak cezanın insani koşullarda çekilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ekonomik krizle birlikte hırsızlık ve gasp gibi olaylarda artış olduğuna dikkat çeken Tapşık, Şanlıurfa'nın nüfus ve suç potansiyeli göz önüne alınarak potansiyele göre bir cezaevinin yapılması gerektiğini anlattı.

Cezaevindeki yer sıkıntısının çözümü için Şanlıurfa Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu olarak Adalet Bakanlığı'na müracaat ettiğini kaydeden Tapşık, şimdiye kadar olumlu bir gelişmenin gözlenmediğini belirtti. Yer sorununun çözümü için ilçe cezaevlerinin açılmasını öneren Başkan Tapşık, "Cezaevinde mahkûmlar vardiyalı bir şekilde uyuyor. Sonuçta cezaevinde olanların insan olduğu unutulmamalı. Mahkûmların büyük sıkıntı çekmesine yol açan yer sorununun çözülmesi için Şanlıurfa Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu olarak, acilen kapalı durumdaki Akçakale ve Bozova cezaevlerinin açılması gerektiğini düşünüyoruz. Mahkûmların bir kısmı ilçelere aktarılarak merkezdeki cezaevinin yükü hafifletilmeli, o sırada da Şanlıurfa'ya göre bir cezaevi yapılmalı. İlçe cezaevlerinin açılmasının geçici bir çözüm olacağını düşünüyoruz." dedi.

(CİHAN)



Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,001 µs