En Sıcak Konular

Bakan Ergün: Türkiye yeni ve hızlı büyüme dönemine girdi

8 Haziran 2010 12:42 tsi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin son dönemde krizin etkilerini bertaraf etmekle kalmadığını, yeni ve hızlı bir büyüme dönemine de başladığını bildirdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Nisan ayı sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi. 2010 Nisan ayında Sanayi Üretim Endeksi, bir önceki yılın aynı aynı göre yüzde 17 oranında artarak 113.6 seviyesinde gerçekleştiğini belirterek, takvim etkisinden arındırılmış endeksin 2010 yılı Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17.3 artış gösterirken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, bir önceki aya göre yüzde 0.8 artış gösterdi. Nisan ayı Sanayi Üretim Endeksi’nin bir önceki aya göre yüzde 2.3 oranında azalmasının ise takvim ve mevsim etkisine bağlı olan aylık bir sapma olduğuna dikkat çeken Bakan Ergün, "Bir başka ifadeyle Nisan’da Mart ayına göre iki gün daha az çalışılmış olmasının aylık bazda bu düşüşte belirleyici olmuştur. Geçmiş yıllara ait sanayi üretim endeksi verilerini incelediğimizde, Nisan ayında genellikle bir azalma olduğu göze çarpmaktadır. Nitekim mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, aylık bazda yükselişini sürdürdü. Son döneme ilişkin ihracat verileri, kapasite kullanım oranındaki gelişmeler, güven endekslerine reel kesimin ve tüketicinin vermiş olduğu cevaplar önümüzdeki dönemde de sanayi üretimindeki artış eğilimin devam edeceğini ortaya koydu" dedi.

-İMALAT SANAYİNDEKİ YÜKSEK ARTIŞ GELECEĞE İLİŞKİN OLUMLU BEKLENTİLERİ GÜÇLENDİRDİ-

Endeksin sanayi alt sektörleri itibariyle incelendiğinde bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artışın, yüzde 18.6 ile imalat sanayinde gerçekleştiğine değinen Bakan Ergün, sanayi üretiminin esas unsuru olan imalat sanayindeki artışın daha yüksek olmasının da önümüzdeki döneme ilişkin olumlu beklentileri kuvvetlendirdiğini dile getirdi. Türkiye’nin son dönemde krizin etkilerini bertaraf etmekle kalmadığına değinen Bakan Ergün, yeni ve hızlı bir büyüme dönemine de başlandığını kaydetti. Bu gerçeğin uluslararası kurumların raporların da da açık ve net bir şekilde görüldüğüne işaret eden Bakan Ergün açıklamasında şu noktalara dikkat çekti:

"Örneğin, IMF Ekim 2009 tarihli Dünya ekonomik Görünüm Raporu’nda 2010 için Türkiye’nin ekonomik büyümesini yüzde 3.7 olarak tahmin etmiş, 6 ay sonra Nisan 2010 tarihli raporunda tahminini yüzde 5.2’ye çıkarmış, yaklaşık bir ay sonra ise bu tahminini yeniden revize etme ihtiyacı duyarak yüzde 6.25’e yükseltmiştir. Benzer bir şekilde OECD de 2010 tahminlerini yükseltmiş, son raporunda da Türkiye’nin 2010 yılında yüzde 6.8 büyüyeceğini öngörmüştür. Nisan ayı sanayi üretim endeksi, Nisan ve Mayıs ayı kapasite kullanım oranlarıyla diğer öncü göstergeler ekonomideki toparlanmanın yılın ikinci çeyreğinde de devam edeceğine ve ikinci çeyrekte de ilk çeyrek kadar olmasa da yüksek oranlı milli gelir büyümesi yaşanacağına işaret etmektedir. Bu büyüme dönemi, yeni yatırımlar ve istihdam üzerinde de olumlu bir etki oluşturacaktır. Bugün de Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda yeni istihdam stratejimize son halini vereceğiz. Ekonomik büyüme ortamı, işsizlik sorununun çözümü için olmazsa olmaz bir şarttır. Özel sektörümüzün de bu konuda elini taşın altına koyacağına olan inancımız tamdır. Devlet ve özel sektör el ele vererek, bundan önceki birçok sorunda olduğu gibi işsizlik sorununu da hep birlikte aşacağımıza inanıyorum" dedi.

milliyet



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,278 µs