iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

NASA'nın ödünü patlatan 'yıldız'

8 Haziran 2010 12:00 tsi
NASA'nın ödünü patlatan 'yıldız' Çok uzakta değil. Hemen dibimizde! iyibilgi özel

ABD'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu resmi kurumu Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, yeni bir "tehdite" karşı önlem almaya karar vermiş. O tehdit ne mi? Dünyamızı ısıtan Güneş. Yaşamın kaynağı Güneş neden tehdite dönüştü bir anda? İşte sebebi...

NASA'nın Heliyofizik Bölüm Başkanı Richard Fisher'ın açıklaması şöyle:

"Güneş derin bir uykudan uyanıyor. Önümüzdeki bir kaç sene boyunca yüksek seviyelerde güneş aktivitesi olacağını tahmin ediyoruz. Aynı zamanda teknoloji toplumu, güneş aktivitelerine karşı son derece hassas ve kırılgan hale geldi. Bu iki olayın kesişmesini konuşacağız."

Fisher'in "Konuşacağız" dediği şey, konu hakkında uzmanların Washington DC'de bir araya geleceği "Uzay Hava Durumu" toplantısı. İki sene önce NASA tarafından hazırlanmış "Önemli Uzay Hava Durumu Olayları- Toplumsal ve Ekonomik Etkileri" başlıklı rapor, 21.yyda yüksek teknolojinin insanların günlük yaşamına derinlemesine nüfuz ettiğini kaydettikten sonra, özellikle insanlar için vazgeçilmez hale getirilen iletişim ve enerji teknolojilerinin güneş aktivitelerinden ciddi şekilde zarar görebileceğine dair uyarılarda bulunmuştu. Yüzyıl-seviyesindeki (Century-class) bir Güneş fırtınasının, Katrina Kasırgası'ndan 20 kat daha fazla ekonomik zarara yol açabileceği tespit edilmişti. İşte bu tür zararlı güneş aktivitelerine karşı önceden önlem alabilmek için (uyduların devrelerini devre dışı bırakmak vs.) NASA, yıllar önce bir program başlatmış. Programın amacı uzay hava durumunu tahmin edebilmek. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi ile işbirliği içersinde, NASA uzay araçları Güneş'teki aktiviteleri daha yoğun bir şekilde gözlem altına almış. Nasıl günlük olarak televizyonlarda meteoroloji programlarına bakıyorsak, bu projeden sonra aynı şekilde uzaydaki hava durumunu da takip eder hale geleceğiz. 

Washington'da 2006'dan beri gerçekleşen yıllık toplantıların bu seneki bölümü, ABD'nin Güneş'ten gelecek bir felaketi "ulusal tehdit" sınıfına sokabilir. Biraraya gelen uzmanlar, siyasetçiler ve yöneticiler, güneşten gelecek tehditlere karşı, ABD'nin altyapısını geliştirmeyi en önemli öncelikleri sayıyorlar.

Bir zamanlar ozon tabakası deliği yüzünden, Güneş bir tehdit sayılıyordu. Sonra küresel ısınma, dünyanın sonu olabilir dediler. Şimdi de güneş fırtınları, felaket senaryoları içersine dahil oldu. Bir çok Hollywood filmi dünyanın sonu ve Güneş arasında bağlantı kurmuştu. (İskoçyalı serisi, Matrix vs.) Son olarak Nicholas Cage'in başrolünü oynadığı 2009 yapımı Knowing filmi, yukarıdaki felaket senaryosunu abartarak işlemişti. Hani şu Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısını bir sene önceden tahmin eden film (bkz: Dünyanın sonunu bilen adam).

Dünyamızın can kaynağı güneş, giderek toplumsal psikolojide bir tehdit olarak kodlanmaya başlandı. Dünyanın sonunu Güneş'e bağlayan filmler derken, şimdi ciddi bilimsel çalışmaların da aynı korkuyu pompaladığını görmekteyiz.

iyibilgi soruyor: Ya o Hollywood filmlerindeki gibi gelecekte bir gün, Güneş'e karşı bir önlem olması amacıyla geliştirilmiş, güneşi örtecek teknolojilerin doğuşuna tanıklık edersek? "O kadar da uçmayın, Güneş enerjisi olmadan yaşayamayız" diyenler, son derece haklılar. Ama merak etmeyin. Güneşsiz yaşayabilmenin çaresini düşünüyorlar. Dünya üzerinde Güneş enerjisini taklit etmesi planlanan bir çok enerji deneyi yapıldığını biliyoruz (Bkz: ABD, 'yapay Güneş' oluşturmayı deneyecek) Birileri uzun vadede Güneşimizi örtmeyi planlıyor olabilir mi? Örtüp de ellerine ne geçecek ki? Dünyayı karanlığa boğmanın ne gibi bir amacı olabilir?

Hollywood filmlerindeki güneşe karşı duyarlı yaratıklar akla geliyor ister istemez. Aynı anda hem Güneş'i tehdit hale getiren, hem de karanlık yaratıkları toplumsal hafızamıza kazıyan şu Hollywood filmleri yok mu...

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 3,421 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,134 µs