En Sıcak Konular

Hükümetten büyük destek: 2 puan indirim

8 Haziran 2010 10:38 tsi
Ekonomi Koordinasyon Kurulu, istihdam gündemli toplanıyor.

Bu çerçevede, yeni istihdam stratejisi ile af beklentisine girmeden primini zamanında yatıran patronun yükünün 2 puan azaltılacağı öğrenildi. Evine temizlikçi almak isteyenler ise önce istihdam bürosuna gidecek...

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 500 bin kişiye iş sağlayacağı sözleriyle gündeme gelen Ulusal İstihdam Strateji Belgesi, istihdam yükümlülüklerini yerine getiren iyi niyetli patronların yükünü hafifletecek. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nu bugün işsizler için toplanacak. İşçi, işveren, esnaf ve çiftçi temsilcilerinin davet edildiği toplantıda ‘istihdam’ konusu masaya yatırılacak. Toplantıda ‘Ulusal İstihdam Strateji Belgesi’ne son şekli verilecek. Uzun süredir üzerinde çalışılan istihdam stratejisi istihdamın arttırılması ile kayıt dışı istihdamın kayda alınmasını öngören iki temel üzerine oturtuldu.

DÜRÜST PATRONA KOLAYLIK

Buna göre istihdamı artırmak için öncelikli olarak işverenin üzerindeki istihdam yükleri aşağı çekilecek. Bu kapsamda sigorta primini düzenli ödeyen patronun prim yükü azaltılacak. Aflardan yararlanmayan, son 10 yılda sigorta primini düzenli ödeyen patronun prim yükü 2 puan düşecek. Bir başka ifadeyle yüzde 19,5 yerine yüzde 17,5 prim ödeyecek. Son 5 yılda düzenli ödeyenlerin ise yükü 1 puan azalarak, yüzde 18,5 olacak.

KADIN İSTİHDAMINA DESTEK

Daha önce yürürlüğe konulan yüzde 5 genel prim indirimine ilave olarak kadın ve genç istihdamı için de düşük prim teşviki verilecek. Hükümet, normalde bu iki indirimden aynı anda yararlandırılması yönünde düzenleme yapmıştı. Ancak, uygulamada sadece tek indirimden yararlandırma mümkün olmuştu. İşte böylece kadın veya genç işsizi işe alan patrona çifte indirimin yolu açılacak. İşverenin maliyetini azaltmak için ayrıca İşsizlik Sigortası Primi’nde de indirim sağlanacak.

KAMUDA BOŞ KADROYA SON

Özel sektöre sağlanacak istihdam teşviklerinin yanı sıra kamu kurumlarındaki boş kadrolar da doldurulacak. Edinilen bilgilere göre, söz konusu 500 bin kişilik istihdam rakamına özel sektör, kamu kurumları ve ailelerin sigorta kayıtları sayesinde ulaşılacak.

ÇOCUK BAKICISI İÇİN KAYIT ŞART

İstihdam stratejiyle birlikte temizlikçi, aşçı, çocuk bakıcısı gibi alanlarda hizmet alan aileler işverene dönüşecek. Bütün bu alanlarda düzenli ya da part-time olarak çalışan kişilere sigorta zorunluluğu getirilecek. Bu sayede Türkiye’deki sigortalı sayısı ciddi ölçülerde artacak. Stratejiye göre kapıcısına evini temizleten veya akrabasına çocuk baktıracak olan aileler öncelikle istihdam bürosuna başvuracak. Bu kişilerin kaydı yaptırıldıktan sonra evlerinde çalışmasına izin verilecek.



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,331 µs