En Sıcak Konular

Kadın işçi alana büyük teşvik

8 Haziran 2010 10:16 tsi
Hükümet, merakla beklenen 'istihdam paketine' ilişkin bilgiler yavaş yavaş ortaya çıkıyor

Zaman Gazetesi'nin haberine göre, bunlardan ilki Avrupa'ya göre çok gerilerde olan kadın istihdamının artırılmasına yönelik tedbirler, ikincisi ise işverenin farklı istihdam teşviklerinden aynı anda yararlanmasına dönük çalışma oluşturuyor. İstihdam paketiyle yeni işe alınan kadınların sigorta primlerini kademeli olarak devlet karşılayacak.

Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir'in başkanlığında oluşturulan 200 kişilik ekip, istihdam paketine son şeklini vermek üzere çalışmalara başladı. Bugün yapılacak geniş katılımlı Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda da sosyal tarafların görüşleri alınacak. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığındaki toplantıya Devlet Bakanları Cevdet Yılmaz ve Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Çalışma Bakanı Ömer Dinçer ile Tarım Bakanı Mehdi Eker katılacak. Toplantıya TUSKON, MÜSİAD, TİM, TOBB, TÜSİAD, TİSK, TESK, TZOB, ASKON, KAGİDER, Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, KESK, Türkiye Kamu-Sen de davet edildi.

Türkiye'nin en büyük problemi olan işsizlik gençler arasında yüzde 25'i geçti. Buna göre 4 gençten biri işsiz. Bu sebeple milyonlarca kişinin gözü kulağı Ankara'daki istihdam zirvesine çevrildi. Türkiye'de her yıl işgücüne 500 bin ila 800 bin civarında yeni katılım oluyor. Dolayısıyla işsizliği bırakın azaltmayı, yerinde tutabilmek için bile her yıl 700-800 bin kişilik istihdam oluşturulması gerekiyor. Daha önce kısa vadeli istihdama dönük tedbirler alan ekonomi yönetimi bu kez orta ve uzun vadede istihdam stratejisi belirliyor.

Yeni pakette öncelik kısa vadeli tedbirlere verilecek. İkinci ayak olarak ise orta vadede GAP ve DAP gibi projelerin tamamlanması hedefleniyor. Bu yolla kalıcı istihdam sağlanması amaçlanıyor. Üçüncü ayağı uzun vadeli çalışmalar oluşturacak. Mesleksizlik probleminin ortadan kaldırılması amacıyla Türkiye'nin meslek haritası çıkarılacak. Talep gören mesleklere özel yatırım yapılacak. İşsizlerin eğitimi için ayrılan kaynak artırılacak. Meslek liseleri ve meslek yüksekokullarının yeniden yapılandırılması da pakette yer alacak. Pakette kadınlara yönelik istihdam teşviklerinin yer alması kesinleşti. Buna göre işe giren her kadının sigorta primini, kademeli olarak devlet ödeyecek. İşveren, 5 puanlık indirimden yararlanıyor olsa bile ayrıca kadın teşviki alabilecek. Mevcut sistemde bir istihdam teşvikinden yararlanan işveren, diğerini alamıyordu. Yeni uygulamalardan 1,4 milyonu aşkın işveren faydalanacak. İşe alınan kadınların primini ilk yıl devlet yüzde 100 öderken, uuygulama, oran her yıl yüzde 20 azaltılarak 5 yıl boyunca sürecek.

YENİ İSTİHDAM PAKETİNDE NELER VAR?

Devlet, yeni işe alınan kadınların sigorta priminin ilk yıl tümünü, ikinci yıl yüzde 80'ini, üçüncü yıl yüzde 60'ını, dördüncü yıl 40'ını, beşinci yıl ise yüzde 20'sini ödeyecek. Toplam 5,2 milyon işveren, yüzde 5'lik prim indirimi yanında diğer istihdam teşviklerinden de yararlanabilecek. Türkiye'nin meslek haritası çıkarılacak ve talep gören alanlara yatırım yapılacak. GAP ve DAP gibi büyük istihdam sağlayacak projeler hızlandırılacak. Meslek liseleri ve meslek yüksek okulları yeniden yapılandırılacak. Ar-Ge yatırımlarına ve hizmet sektörüne destekler artarak devam edecek. Yatırım ortamının iyileştirilmesi için kısa çalışma ödeneği sektörel krizde de devreye girecek. uygulamanın, işsizlik sigortası ödeneği alacağından mahsup edilmesi düzenlemesi de yeniden gözden geçirilecek.
 
zaman

 




Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,137 µs