En Sıcak Konular

Et fiyatlarında sevindiren gelişme

8 Haziran 2010 09:37 tsi
EBK 'cep yakan' et fiyatlarını düşürmek için yaptığı 8 bin tonluk ihale çerçevesinde canlı hayvanlar Türkiye'ye giriş yaptı.

Bugünden itibaren kesime verilecek sığırların etleri özel sektöre, market ve kasaplara kilosu 12 liradan satılacak.

EBK Genel Müdürü Bekir Ulubaş, ithal etlerin piyasaya sunulmasıyla fiyatların düşeceğini vatandaşların kıymayı 17 liranın altında, kuşbaşını ise 18 liraya yiyeceğini söyledi. Genel Müdür Ulubaş, ithal edilen kasaplık canlı hayvanlarla ilgili CİHAN'a önemli açıklamalarda bulundu. 20 Mayıs 2010 tarihinde yapılan ithalat kapsamında önceki gün hayvanların Türkiye'ye giriş yaptığını kaydeden Ulubaş, hayvanların Sakarya kombinasında dinlendirildiğine dikkat çekti. Yol yorgunluğunun hayvanlarda laktik asit miktarını arttığını bu durumun etlerin siyahlaşmasına sebep olduğunu vurgulayan Ulubaş, "Hayvanları 2 gün sulayıp yemledik. Yarın kesimleri gerçekleştirilecek. Gelen ithal simental, limozin gibi ırklar bizden et talep eden kasap market, özel sektöre kestiğimiz hayvanların etlerini vereceğiz." şeklinde konuştu.

ÖZEL SEKTÖR 40 BİN TON TALEP ETTİ

500 tonluk kasaplık canlı hayvanın bir kısmının geldiğini kısa süre içinde hepsinin Sakarya ve İstanbul kombinalara gireceğini aktaran Genel Müdür, kesilen bu hayvanların etlerinin kilosu 12 liradan özel sektör ve şirketlere verileceğini aktardı. Kurum olarak 12,5 liraya kesim yaptıklarına işaret eden Ulubaş, "Kıymam KDV dahil 17 liraya satıyor ve kar ediyorum. Kuş başı 19,75 lira. Bizden et alıp satan işletmelerin bunun altında tüketiciye et satacağı kanaatindeyim." ifadelerini kullandı. Özel sektörün ithal ete büyük talep gösterdiğini söyleyen Ulubaş, kasap, market ve özel sektörden şu anda 40 bin ton et talebi bulunduğu bilgisini verdi. İlk etapta bunların ihtiyaçlarını karşılayacaklarını kaydeden Ulubaş, kalması halinde EBK mağazalarında da satış yapacaklarının altını çizdi.

GELEN HAYVANLARIN İÇİNDE BİZON YOK

Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlıklı olarak belirlediği 13 ülkeden deli dana hastalığı olmayan yerlerden canlı hayvan getirdiklerini ifade eden Ulubaş, gelen hayvanların dünyada eti en lezzetli, kemik oranı en düşük, çok yumuşak ete sahip olan ırklardan seçildiğini aktardı. Türk vatandaşının damak tadına uygun Angus, brown svis limozin, simental gibi ırkların etlerinin sevileceğini aktaran Genel Müdür, gelen büyükbaşların içinde bizon olmadığını net bir şekilde ifade etti.

17 LİRAYA KIYMA, 18 LİRAYA KUŞBAŞI

İthal etlerin özel sektöre verilmesinin ardından fiyatların aşağıya düşeceğini aktaran Ulubaş, en çok kullanılan kuş başı ve kıymada oluşacak fiyatı şöyle açıkladı: "Kıyma 17 liranın altında inecek. Kuş başı 18-19 arasında fiyat oluşa cak. Besicinin elindeki hayvanın fiyatı 18 liradan 12-13 lira arasındaki banta oturdu. Tüketiciye yansımadı. Ama bundan sonra yansıyacak." Kesimlerin dini usullere uygun olarak yapılacağını dile getiren Ulubaş, "Biz burada kesim yapacağız. Kasaplarımız kesiyor. Helal noktasında endişeleri olmasın. Bu hayvanlar domuz yemiyle besleniyor deniyor. Domuzun yediği başka büyükbaşın yediği başkadır. Kesinlikle böyle bir şey yoktur. Hastalıksız olarak kabul edilen ülkelerden getiriyoruz. Bizim ülkemizdeki besicilerin kullandığı yem. Bizim getirdiğimiz hayvanları gönül rahatlığıyla yesinler.

Ulubaş, ithalatın ise piyasanın kendi kendini dengelemesi halinde duracağını sözlerine ekledi.

cihan




Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,228 µs