En Sıcak Konular

İstanbul'da olağanüstü hâl

8 Haziran 2010 08:04 tsi
İstanbul'da olağanüstü hâl

İstanbul eski İl Başkanı Tekin'in MYK’ya seçilememesi üzerine başlayan ‘İstanbul krizi’ giderek kör düğüm oluyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul İl Başkanlığı'na atama yapılamaması ile ilgili olarak, 'kimse için söz vermediği'ni söyledi. Kılıçdaroğlu, Gürsel Tekin için ''Kendisi PM üyesi seçildi. Orada da çok iyi görevler yapacaktır. Ama İstanbul İl Başkanlığı’na talip olacaksa, orada çalışacaksa onu da partimizin yetkili organlarında değerlendiririz" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun, MYK'yı işaret etmesine rağmen, CHP Sözcüsü, Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay, dünkü MYK'da konunun gündeme gelmediğini belirtirken, "İl başkanı seçiminin askıya alındığını" açıkladı. Kurultayın ardından yaşanan İstanbul krizi ile ilgili olarak geçen hafta, MYK'nın ilk toplantısında karar alınacağı işaret edilmişti.

Ancak Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan MYK'dan atamaya ilişkin karar çıkmadı. Parti Sözcüsü Okay, MYK'nın ardından yaptığı açıklamada, "MYK toplantısında İstanbul İl Başkanlığı’yla ilgili hiçbir görüşme olmadı. Siyaseti bireylerin siyasi beklentileri üzerinden değil, partinin ideoloji ve çalışma programı üzerinden götürmeyi doğru buluyoruz. Sayın Genel Başkanın yazısıyla örgütlerin tüzük uyarınca il başkanı seçme hususu bir süre için askıya alınmıştır" dedi.

KONGRE MİSİLLEMESİ

Okay, "Askıya alınma süresinin ne kadar olacağına" ilişkin olarak, "Türkiye seçim sürecine gidiyor. Çok uzun olmayacaktır" dedi. Genel merkezin, İstanbul İl Başkanlığı seçimini askıya alması, "olağanüstü kongrenin işletilmesine karşı manevra" olarak değerlendiriliyor. Sürecin Tekin'in aleyhine gelişmesi durumunda Tekin'den yana İl Yönetim Kurulu üyeleri ile ilçe örgütlerinde istifa ile boşalmalar yaşanabileceği, İstanbul'da olağanüstü kongre takviminin işletileceğine de işaret ediliyor.

SAV’IN GÖLGESİ İSTANBUL’DA

İstanbul İl Başkanlığı’nda seçim yapılmasını engelleyen 27 Mayıs tarihli genelgede, PM üyeliğine seçilen tüm il yönetim kademesinin görevinin otomatik olarak sona erdiği bildirilirken, “İl örgütlerinin genel merkezin haberi olmadan seçim yapmaması" ifadesi dikkat çekiyor. Bu genelge nedeniyle İstanbul İl Yönetim Kurulu’nun, genel merkez bilgisi dışında hareket etmesi durumunda, il örgütüne yönelik “parti kararlarına uyulmadığı gerekçesiyle" disiplin işlemlerinin başlatılabileceği de ifade ediliyor. Tüzüğe göre, İstanbul İl Başkanlığı’na yönetim kurulu kendi içinden isim seçebiliyor ya da dışarıdan aday gösterilen bir partili de seçilebiliyor.

Tekin: İnisiyatif Genel Başkan’da

Kritik MYK'nın yapıldığı gün Ankara'ya gelen ancak Genel Merkez'e uğramayan Tekin, Bugün'e yaptığı açıklamada, "Özel bir işim için Ankara'ya geldim. Ancak İstanbul'a dönüyorum. Genel Başkan ile görüşmedim. Genel Merkez'le de herhangi bir görüşme gerçekleştirmedim. İstanbul İl Başkanlığı'na yapılacak atama ile ilgili inisiyatif, genel başkanımızdadır. Genel başkanımız uygun görürse gerekli görevlendirme yapılır. Görev talep eden noktada değilim. Genel başkanımızın takdiridir" dedi. PM'den istifa edip etmeyeceğine ilişkin olarak Tekin, "İstifam söz konusu değil" dedi. İl başkanlığına yapılacak atamanın "askıya alınma"sının seçim öncesi sıkıntı yaratacağı yorumu ile ilgili olarak Tekin, "Burası İstanbul. Bunu genel başkanımız değerlendirecektir" dedi.

Kılıçdaroğlu: Kimseye söz vermedim

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’de kimseye söz vermediğini söyledi. NTV’ye konuşan Kılıçdaroğlu, "Parti Meclisi’ne seçilen isimlere MYK sözü vermedim, buna Gürsel Tekin de dahildir. Biz, kolektif bir anlayışı getirmek istiyoruz. Gürsel Tekin halkla sıcak ve sağlıklı ilişki kuran birisidir. İstanbul’u istiyorsa bunu da değerlendiriz. Ancak kendisiyle bu konuda konuşmuş değilim" dedi. CHP'nin müthiş bir çizgi yakaladığını belirten Kılıçdaroğlu, her parti üyesinin üzerine titrediklerini, Gürsel Tekin'in de bunlardan biri olduğunu ifade etti.

bugün




Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,762 µs