En Sıcak Konular

Türkiye'nin ilk yapay ayak nakli Antalya'da gerçekleşti

7 Haziran 2010 17:32 tsi
Antalya'da kemik kanseri olan bir kişiye Türkiye'de ilk kez yapay ayak nakli yapıldı.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Polikliniği'ne başvuran Gökhan Erdem(20)'in ayak bileğine yapılan tetkikler sonucunda osteosarkom (kemik kanseri) teşhisi konuldu. Bunun üzerine ameliyat kararı alan doktorlar Türkiye'de ilk kez kullanılan bir yöntemle Erdem'i sakat kalmaktan kurtardı.

Akdeniz Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, Türkiye'de ilk kez böyle bir ameliyat yaptıklarını açıkladı.

Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, Erdem'in tedavisi için çizimini kendisinin yaptığı ayak bileği tümör rezeksiyon protezi için İzmir'de özel bir şirketteki araştırma ekibi ile birlikte çalıştığını ifade etti. Çalışmaların ocak ayında başladığını ifade eden Aydın, mayısta protezin tamamen bittiğini belirtti.

Gökhan Erdem'in ameliyatını yapan Aydın, "Amacımız protezle Gökhan'ın ayak bileği fonksiyonlarını yerine getiren bir tedavi uygulamak ve onu bu hastalıktan kurtarmaktı. Gerekli tedaviler yapılmasaydı hastalık hızla ilerleyerek, bulunduğu bölgedeki damar ve sinirleri de içine alarak dolaşımı bozardı. Ardından vücuda özellikle de akciğerlerine yayılırdı. Tedavi sayesinde genç hastamızın ağrısı dindi ve şişliği gitti en önemlisi engelli olmaktan kurtuldu." diye konuştu.

Kemik ameliyatlarının son derece zor ve riskli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Aydın, protez takılmaması durumunda Erdem'in bacağının kesilebileceğini söyledi.

"Osteosarkomun ayak bileğine yerleşmesi ve bu alana protez uygulaması literatürde yok" diyen Prof. Dr. Aydın, şunları söyledi: "Biz bunu bildiğimiz için harekete geçtik. Özel bir protez tasarladık. İzmir'de bir firma ile protezin araştırma ve geliştirmesini yaptık. Ön çizimlerini ben yaptım. Ar-Ge ekibi ile de protezi tasarladık."

Aydın, önümüzdeki günlerde benzer protezin aynı hastalığı gösteren bir başka hastada daha uygulama yapılacağını ifade etti. Ameliyat sonrası ağrılarından kurtulduğunu belirten Gökhan Erdem de, şuanda sağlıklı olduğunu dile getirdi. Erdem, bacağının kesilmekten kurtulduğu için mutlu olduğunu ifade etti.

OSTEOSARKOM NEDİR?

En sık görülen kemik tümörü. Belirtileri, genellikle, çocuk ve gençlerde, kol veya bacaktaki uzun kemiklerden birinde, 'osteomiyelit'le karıştırılabilen ağrılı bir şişkinlik halinde başlar. Kemikte patolojik bir kırığa yol açarak, varlığını belli eder. Tedavisinde, yoğun radyoterapi uygulanıyor ve bir ay içinde özellikle akciğerlere atlamazsa, kasta organın kesilmesine kadar gider.



Bu haber 1,039 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,846 µs