En Sıcak Konular

Erdoğan-Esad: İsrail'i lanetledik

7 Haziran 2010 16:33 tsi
Erdoğan-Esad: İsrail'i lanetledik Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad görüşmelerinden sonra bir basın açıklaması yapıyor. Erdoğan, Esad ile birlikte İsrail'i lanetlediklerini söyledi. İşte o sözler:

İşte o toplantıdan satır başları:

BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN:

- Davetimize katıldığın için kendisine teşekkür ediyorum. İçinde insanlarımızın yer aldığı insani yardım gemisine yapılan saldırıyı konuştuk. Oldukça tahrikkar bir özellik taşıyan bu konuyla ilgili olarak konuştuk ve bu olayı bir kez daha lanetledik. Saldırının silahsız barış görevlilerini hedef alması olayın önemini artırmaktadır.

ULUSLARARASI YASALAR İHLAL EDİLDİ

- Masum sivillere karşı yapılan bu insanlık ayıbı, uluslararası yasaları ihlal etmektedir. Akdeniz’i kana bulayan saldırıdan sonra çeşitli spekülasyonlar yapılıyor.

 Hem Mavi Marmara hem de Richel tek amacı Gazze’deki insanlara yardım etmekti. Akdenizde bir terörden bahsedilecekse bu İsrail’in uyguladığı devlet terörürdür.

- 19 yaşında masumu öldürenler kimseyi suçlamasın. Gitsinler aynaya baksınlar. İsrail'in açıklamaları inandırıcılıktan yoksun. 32 ülkeden gönüllerin olduğu gemiye yapılan saldırı savaş zamanında bile suç niteliğindedir. İsrail’in orantısız güç kullanmasına da alışık. Arkadan kendisini destekleyen güçler olduğunu düşünüyor.

'ESAD İLE ORTAK ADIMLARI KONUŞTUK'

- Esad ile görüşmemizde bölgesel ve küresel anlamda atılabilecek adımları konuştuk. İsrail’in saldırısını kınamakla kalmayıp, bağımsız uluslararası bir inceleme gerçekleşmesini bir an önce yapılmasını istiyoruz.

- Cumartesi günü Ban ki Mun’la yaptığımız konuşmada bu konuda olumlu tepkiler aldım. Bu saldırıya tepki verilmesi gerekiyor. Kararlar sadece alınmakla değil, uygulanarak bir yere varılacak. Bugüne kadar alınan kararları uygulamayan bir İsrail var. Dost ve kardeş Suriye’nin bize tam destek vermesi oldukça memnuniyet vericidir.

AÇIK HAVA HAPİSHANELERİ İSTEMİYORUZ
- Biz dünyamızda suçsuz insanlar için açık hava hapishaneleri istemiyoruz. Filistin bir açık hava hapishanesidir. Artık bu insanlık dışı durumu kabul etmemiz mümkün değildir.

- Bu işin takipçisi olacağımızı belirtmek isterim. Herkesin gerçeği görüp, gerekeni yapması zorunludur.

 ‘MONŞERLER BİZE AKIL VERMESİN’
Monşerler bize diplomatik açıdan ne yapılması gerektiğini söylemesin. Biz bu ülkeye ne yakışıyorsa yapmaya devam edeceğiz. Bu konuda değerli kardeşim Esad’ın ziyaretinden çok memnun olduğumu belirtmek istedim.

SURİYE DEVLET BAŞKANI BEŞAR ESAD:

- Kardeşlerimiz çok canice bir eylemle hayatlarını kaybetti. Şehitlerimizin mekanı cennettir. Biz onlarla buluşmasak da onlar bizim kardeşimizdir. Dünyada meydana gelen olay korkunç bir cinayet olarak kabul ediliyor.

100 YILDIR DEVAM EDİYOR

Sadece cinayet değil aynı zamanda İsrail’in doğasını yansıtır. Bu olaylar 100 yıldır devam ediyor. Bu askeri bir hata değil, hatalı bir karar değil, İsrail hükümetinde var olan bir isteği yansıtıyor. İsrail hiçbir şekilde dünyayı ikna edemedi.

-Yardım gemilerinin sadece insani amaçları vardı. O insanlar abluka altında olan insanlara yardım etmekten başka bir şey değildi. Tarih boyunca bir Türk'ün bir İsrailliye saldırdığını duymadım

'İSRAİL CİNAYET İŞLEDİ'

- İsrail caydırıcı olmak için cinayet işledi. Türkiye özellikle barış istediği için İsrail bedelini ödemesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin girişimi ve Suriye’nin bu girişime destek vermesi İsraili tedirgin etti. İsrail anlamı olmayan bazı sözler dile getiriyor.

- Bugün Türkiye'yi ziyaret ediyorsam, saldırıyı kınıyorsam, Türkiye’nin alacağı her türlü kararı desteklediğimizi göstermek istedik.  Değerli kardeşim Erdoğan; Kudüs, İstanbul gibidir. Olan her şey bizi ilgilendirir. Bugün Türkiye'nin Gazze'nin yanında yer almaktadır. Türk ve Arap kanı birdir.

- Biz eski tarihimizi modern ve aydınlık bir şekilde yeniden gündeme getiriyoruz. İsrail suç işlemekte suçlanmaktadır. Kırmızı Türk bayrağı dökülen kanları temsil etmektedir. Filistin halkına ve saldırıda hayatını kaybedenlere baş sağlığı diliyorum.

SORU - CEVAP BÖLÜMÜ

-Gazze ablukasının kaldırılması için ne yapılacak?

Başbakan Erdoğan: 

- Konuyla ilgişi bölgede iki önemli kurum var. Arap birliği ve İslam birliği Konferansı. Bu iki kurumun ciddi bir işbirliğine girmesi lazım böyle bir dönemde ayrı gayrı olmaz.

- El Fetih'in ve Hamas'ın barış yanlısı olması şart. Hamas bize gerekli yetkiyi veriyor soruna çözüm istiyor. Birazdan El Fetih ile görüşme yapacağız aynı şeyi bekliyoruz. Filistin halkının talepleri herşeyin üzerinde. El Fetih ile görüşme yapılabilir, Hamas'ı terör örgütü olarak damgalamak ciddi bir yanlıştı.

Dün el Fetih'e terörist diyenler daha sonra Filistin'in temsilcisi olarak kabul etti. Yaser Arafat'a terörist diyenler sonra Nobel verdiler. Biz aracılık yapmak isterken Gazze'ye giden gemilere bomba attılar. Kimin barışı engellediği belli.

Soru: İsrail işlediği suçlarla ilgili soruşturmaları reddetti. Türkiye soruşturmanın yürütülmesi için ne gibi adımlar atacak?

Erdoğan: Süreç zaten başladı. Ban ki Mun'a soruşturmaya olumlu baktığımızı belirttik. Cenevre'nin de kesin takipçisi olacağız. İsrail akan kanların hesabını bedelini ödemek zorunda ve hukuk çerçevesinde devam edeceğiz. İsrail'in tavırları bazı şeyleri değiştirecektir.

Soru: Türk lider olarak Arap dünyası için çok çaba sarf ettiniz. Bu durumda Arap ülkelerinin Türkiye'ye desteği nasıl olmalı?

Azerbaycan bu süreç için Esad’ın cümlelerini yeniledi. Türkiye’nin, şehirlerimizin, gazilerimizin yanındayız. Bunları herkese duyurmak istiyorum. Katar Emiri bizi ziyaret etti. Birçok lider bizi aradı. Zaten olması gereken de bu.

Soru: İsrailli yetkililer, bazı kişilerin gerekli prosedürleri gerçekleştirmeden gemiye bindiklerini söyledi. Bu kişilerden ikisinin Türk olduğu belirtildi.  Onları terörist olarak gösterdiler.

Erdoğan: Açıklamanın ne kadar temelsiz olduğu kendinden belli. Öyle bir şey olsaydı, İsrail pasaport kontrolü yapar, sonrasına ne gerekiyorsa yerine getirir ve sonra iade ederdi Öyle bir şey yok demek ki. Türklerden kimse kalmadı. Herkesi aldırdık. Nerede teröristler.İsrail yalan üretme makinesi gibi yalan üretiyor. Bunların şanındandır.



Bu haber 1,024 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,295 µs