En Sıcak Konular

Kritik zirve başladı

7 Haziran 2010 16:08 tsi
Kritik zirve başladı "Düşmanların aynı masa etrafında bir araya geleceği toplantı" olarak da nitelenen Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) Üçüncü Toplantısı İstanbul Çırağan Sarayı'nda başladı.

Zirvede ilk olarak Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in açılış mesajı Kazak Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev tarafından okundu. Ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu açılış konuşmasını yaptı.

Toplantının başında açılış konuşması yapan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in mesajını okuyan Kazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev, ilk olarak Türkiye Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve AİGK Sekreterliği'ne teşekkür etti.

Kazakistan olarak AİGK'yı Avrupa ile Asya arasındaki diyalogu güçlendirmek için bir fırsat ve kuruluş olarak gördüklerini belirten Saudabayev, Kazak cumhurbaşkanın da Asya'nın tam merkezinde olan Kazakistan'ın böyle bir diyaloga ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Kanat Saudabayev, Nazarbayev'in Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 1980'li yıllarda yapmış olduğu konuşmasında güven artıcı bir kuruluş kurulması önerisinde bulunduğunu hatırlattı.

Ülkelerin güvenliği için ilişkilerin ve işbirliğin artırılması ve geliştirilmesine ihtiyaç olduğunu kaydeden Kazak Dışişleri Bakanı, halkların refahı için bunun gerekli olduğunu vurguladı.

"AFGANİSTAN MESELESİNİN ASKERİ HAREKATLARLA ÇÖZÜLMESİ MÜMKÜN DEĞİL"

İşbirliğinin özellikle de Afganistan için gerekli olduğunu dile getiren Kanat Saudabayev, Kazakistan olarak özellikle eğitim alanında Kazakistan'a yaptıkları yardımı ve Kazak gençlerini eğitilmesi konusundaki isteklerini anlattı. Saudabayev, "Afganistan meselesinin askeri harekatlarla çözülmesi mümkün değil." diyen Kazak Dışişleri Bakanı, özellikle burada altyapı ve sosyal gelişim projelerine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Halihazırdaki ekonomik krizin derin etkileri olduğunu da kaydeden Kanat Saudabayev, "Hemen harekete geçmezsek yeni bir kriz dalgası daha gelebilir. Biz AİGK'nın en öndeki Avrasya teşkilatlarından biri olduğuna inanıyoruz. Bölgedeki bütün ülkeleri kapsamalı." dedi.

Kazakistan'ın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve AİGK bünyesinde yaptığı çalışmalardan bahseden Saudabayev, ardından şu önerilerde bulundu: "Ortak güvenlik ihtiyaçlarını karşılayacak ortak bir platformun gerekli olduğunu öneriyoruz. Güvenlik konularını ele almak ve görüşmek daimi bir platform kurulabilir. Yaklaşımlarımızı birbirimize uyarlamamız lazım. Hassas güvenlik konuları var. Lütfen diyalog ve işbirliği konusundaki çabalarınızı artırın. Kazakistan atılacak adımları büyük bir samimiyetle desteklememektedir."

Kazakistan Dışişleri Bakanı Saudabayev, ardından Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in gönderdiği mesajı okudu. Nazarbayev, toplantıya gönderdiği mesajına katılımcılara selamlarını ileterek başladı. Mesajında 10 yıl önce İstanbul'un AGİT Devlet Başkanları'nı hatırlatan Nazarbayev, bu toplantıda Avrasya'nın değişen çevresini tartıştıklarını ifade etti.

Nazarbayev mesajında "Bizler giderek büyüyen Asya trendlerinin dünya politikasında etkisinin arttığını hissetmekteyiz. Bu bize çabalarımızı artırma gerekliliğini ve uzun vadeli işbirliğini aralıksız devam etmesi gerektiğini anımsatıyor." ifadelerini kullandı.

AİGK'nın kendi alanında tek olduğunu belirten Kazakistan Cumhurbaşkanı ayrıca Asya kıtasındaki işbirliği ve güvenlik konularını ele alacak en yakın ev tek teşkilat olduğuna dikkat çekti. Nazarbayev, "AİGK'nın inisiyatifini yürekten destekliyoruz. Ne kadar esnek bir alanda çalıştığını görüyoruz. Mükemmel işler başarılıyor." diye kaydetti.

Mesajında AGİT ve AİGK arasında işbirliğinin de büyük bir ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Nursultan Nazarbayev, "Avrupa güvenliği Avrupa çerçevesinin dışına çıkmıştır. Afganistan'a odaklanmayı makul görmekteyiz. Afgan meselesini uluslararası güvenliğin prizmasından bakarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.

DAVUTOĞLU: DEMOKRATİK VE GÜVENLİ BİR AFGANİSTAN İSTİYORUZ

Kazakistan Dışişleri Bakanı'nın konuşmasının ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu söz aldı. Katılımcılara "İstanbul'a hoş geldiniz demek büyük bir mutluluk. Burası Avrupa ve Asya'nın birleştiği yer." dedi. Anadolu'nun eskiden küçük Asya olarak anıldığını belirten Davutoğlu, "Anadolu diyalog ve etkileşimden, değişik kültür ve inançların birleşimden oluşmuştur." ifadelerini kullandı.

Dünyanın Soğuk Savaş'tan sonra yeni sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirten Davutoğlu, "Artık öyle bir durumdayız ki; küreselleşmenin giderek artan etkisindeyiz, siyasi ve ekonomik krizlerle karşılaşıyoruz. Eskiden ülkeler tek başlarına yaşardı, şimdi sorunlarla hep beraber karşılaşıyoruz." dedi.

Küresel sorunların herkesi etkilediğine dikkat çeken Davutoğlu, bu durumunda da "uluslararası barışa ve güvenliğe çok olumsuz etki yaptığını" dile getirdi. Dışişleri Bakanı "Biz de ortak bir yanıt vermek durumundayız. AİGK ve AGİT birlikte hareket ederek sorunların üstesinden gelmeye yardımcı olabilirler." önerisinde bulundu. Davutoğlu, terör ve her türlü kaçakçılığın ve uluslar arası tehditlerin barış ve istikrara karşı en önemli tehditler olduğunu kaydetti.

Kafkasya, Irak ve Ortadoğu ve Afganistan'ın başlıca sorunlar olduğunu ifade eden Ahmet Davutoğlu, "Büyük sorumluluklarımız var. Bunlarla başa çıkmak için çaba göstermeliyiz. Barış oluşturmak bizim için büyük sorumluluk." dedi.

AİGK ülkelerinin gündeminde de devamlı güvenlik olması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, ardından Afganistan konusuna değindi ve "Demokratik ve güvenli bir Afganistan istiyoruz" vurgusu yaptı. Türkiye'nin Afganistan'a hep yardımcı olduğunu ve yardımlarına devam edeceğini kaydeden Davutoğlu, "İşbirliği ve güvenlik konusunda daha çok yardımcı olmak istiyoruz. Böylece bir sinerji yaratarak bölgesel işbirliğini çok daha geniş bir coğrafyaya yaymak gerekecek." dedi.

"İSRAİL, DEVLET SORUMLULUĞU İLE TERÖR ARASINDAKİ ÇİZGİTİ BULANIKLAŞTIRMIŞTIR"

Gazze'ye giden yardım gemilerine saldıran İsrail'r yine sert sözlerle yüklenen Davutoğlu, "Herkesin aynı seviyede güvenlik hakkı vardır ve bu yüzden terörle mücadele masum sivilleri kurban etmemelidir. Ancak; üye ülkelerden birinin barbarca davranışı, devlet sorumluluğu ile terör arasındaki çizgiyi bulanıklaştırmıştır. İsrail'in, bir diğer üye ülkeye karşı uzun zamandan beri işlediği suçlar, 30 farklı ülkeden sivillerin bulunduğu ve Gazze'ye yardım götüren sivil bir girişime gerçekleştirdiği saldırı ile doruğa çıkmıştır." ifadelerini kullandı.

Gazze halkının yetersiz gıda, elektrik, su ve daimi fakirlikle esir olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, "Uluslararası kamuoyuna daha eşit, barışçıl bir dünya için çabalarını artırmaya yönelik yapılacak çağrılar, insan trajedilerinin sona ermesine yardımcı olacaktır." dedi.

"TERÖR SORUNU SADECE SİLAHLI GÜÇLE ÇÖZÜLEMEZ"

Davutoğlu, karşılaşılan tehditler konusunda "terörle, ırkçılıkla, organize suç, para aklama, insan, uyuşturucu ve silah kaçakçılığına karşı mücadele" edilmesi gerektiğini vurguladı.

Siyasi alanda alınan önlemlerin başka alanlara da sıçramış olduğunu kaydeden Bakan Davutoğlu, "Hem siyasi hem askeri boyutlara önem vererek, ekonomik ve insan faktörünü göz önünde bulundurarak çaba göstereceğiz." dedi.

Dışişleri Bakanı ardından "Terör hepimizin ortak düşmanıdır. Terör sadece silahlı güçle çözülemez." vurgusu yaptı. Fakirlik, cehalet, güçsüzlük, eşitsizlik konularını dikkate alarak güvenliğin sağlanması gerektiğini işaret eden Davutoğlu, "Herkesin eşit miktarda güvenliğe ihtiyacı var. Terörle mücadele ederken masum sivilleri de düşünmeliyiz. Bir ülkenin terörle mücadelesi başka ülkenin güvenliğini tehdit etmemelidir." dedi.

Ardından İsrail'in Gazze'ye yönelik uygulamalarına dikkat çeken Bakan Davutoğlu, "Gazze'ye yasadışı kuşatma devam ediyor. Halk çok büyük sorunlarla yaşıyor. Uluslar arası toplumun daha eşitlikçi bir dünyaya katkıda bulunması gerekiyor." dedi.

"İRAN'IN GELECEĞE DÖNÜK BARIŞÇIL ÇÖZÜMLERE KATKI VERMESİNİ BEKLİYORUZ"

Türkiye'nin İran ile diğer ülkeler arasında yaşanan nükleer kriz konusunda da devreye girdiğini ifade eden Davutoğlu, Brezilya'nın da katkısıyla nükleer takas anlaşması imzalandığını hatırlattı

Davutoğlu, "Şu anda bölgede son derece hareketli bir ortam var: burası her zaman çatışmaların gölgesinde kaldı. Artık cesaretle diyaloga başlamalıyız. Diplomasi ile ileriye gidebilecek adımları atmamız gerekiyor." dedi. Dışişleri Bakanı "İran'la anlaşma imzaladık. Barışçı bir çözüm bulmayı düşünüyoruz. İran'ın da geleceğe dönük barışçıl çözümlere katkı vermesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Devam eden finans krizinin uluslararası istikrarı tehdit etmekte olduğuna da dikkat çeken Dışişleri Bakanı Davutoğlu, gıda krizi, iklim değişikliği ve çevre sorunlarının da ele alınması gerektiğini vurguladı. Davutoğlu, "Dünyaya geriye dönüşü olmayan zararlar veriyoruz." uyarısında bulundu.

ULUSLARARASI BARIŞ VE İSTİKRARA KATKIDA BULUNACAK OLANLAR KÜLTÜRLERARASI ÇATIŞMADAN KAÇINMALIDIR

Ardından medeniyetler arası diyalog ve etkileşimin önemine değinen Bakan Davutoğlu, Medeniyetler İttifakı projesi ile atılan adımları örnek verdi. Davutoğlu, "uluslararası barış ve istikrara katkıda bulunacak olanlar kültürlerarası çatışmadan kaçınmalıdır. Din ve kültürlere karşı anlayışsızlık ülkelere büyük zarar vermiştir. Medeniyetler ittifakı barış ve huzur için önemli bir araçtır." dedi.

Birleşmiş Milletler'in bu yılı "kültürlerin yakınlaşması yılı" olarak kabul ettiğini anımsatan Davutoğlu, "Hedefimiz kültürel farklılıkları kutlamak ve yakınlaşmayı sağlamaktır. AİGK ve AGİT arasındaki işbirliği çerçevesinde biz bugün tüm dünyanın karşılaştığı sorunları bir arada el alacağız." diyerek konuşmasını sonlandırdı.

(CİHAN)



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,204 µs