En Sıcak Konular

Anlaşmanın süresi yok!

7 Haziran 2010 15:26 tsi
Anlaşmanın süresi yok! Bu anlaşma Türkiye'nin ne kadar kararlı olduğunu gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün Çırağan Sarayı'nda zirve için İstanbul'a gelen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yaklaşık görüştü. Görüşme öncesinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki ile arasında Ortak Komite anlaşması imzalandı.

Bu anlaşma, Türkiye'nin Filistin'e verdiği siyasi desteğin altının doldurulması anlamına geliyor ve Filistin'e yapılan yardımların operasyonel yapısını düzenliyor.

Söz konusu anlaşma üzerindeki çalışmalar bir süredir devam ediyordu. Ancak metnin hazır hale gelmesi ve imzalanması İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemiye saldırısında 9 kişinin hayatını kaybetmesinden kısa bir süre sonra gerçekleşti.

Anlaşmanın en önemli özelliği süresiz olması. Diplomatik kaynaklar, uluslararası antlaşmaların süresiz olarak imzalanmasının çok nadir olduğunu ve bunun, Türkiye'nin Filistin'e sonuna dek yardım etmeye kararlı olduğu anlamına geldiğini belirtiyor.

İSRAİL NİHAYET SİZE ÇARPTI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün İslam Konferansı Örgütü'nün Cidde'deki toplantısına katıldı. Davutoğlu'nun İsrail'i sert bir dille eleştirdiği Cidde'deki toplantıdan da kınama kararı çıktı.

Türk heyeti, bu toplantının ardından İstanbul'a Filistin heyetiyle aynı uçakta geldi. Filistin Dışişleri Bakanı El Maliki, uçakta Davutoğlu'na adeta İsrail'den dert yandı.

Maliki, Davutoğlu'na, "Biz bunların hukuk tanımazlığından çok çektik. Nihayet Türkiye gibi bir ülkeye çarptılar" dedi. Filistin Dışişleri Bakanı ayrıca Türkiye'ye gemideki can kayıplarından dolayı başsağlığı diledi.

KINAMA İÇİN TAM SAHA PRES

Türkiye, NATO, Birleşmiş Milletler ve İKÖ'nün ardından AİGK/CICA'nın da İsrail'i kınayan uluslararası örgütler arasına girmesi için çalışmalarına hız verdi.

Zirvenin sonuç bildirgesinin taslağı, gemi baskınından önce tamamlandığı için içinde İsrail'e yönelik herhangi bir ibare bulunmuyor. Bu nedenle Türkiye, metne böyle bir ifadenin eklenmesini istiyor.

Ancak, İsrail'in AİGK/CICA üyesi olması üzerinde uzlaşma gerektiren böyle bir sonuç bildirgesinin çıkması olasılığını düşürüyor. Bu nedenle Türk tarafının B Planı, sonuç bildirgesi olmasa bile tepkinin bir başkanlık açıklamasıyla dile getirilmesi.

AİGK/CICA'nın başkanlığı şu anda Kazakistan'da. Yarınki zirvede Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, başkanlığı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e devredecek. Zirvenin sonuç bildirgesi ise yarın öğleden sonra açıklanacak.

Hürriyet



Bu haber 1,167 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,173 µs