En Sıcak Konular

Tarihi imza atıldı

7 Haziran 2010 13:11 tsi
Tarihi imza atıldı Cumhurbaşkanı Gül ve Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın himayelerinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki ile arasında Ortak Komite anlaşması imzalandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yaklaşık 45 dakika görüştü. Çırağan Sarayı'ndaki görüşme öncesi Gül ve Abbas'ın himayelerinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki ile arasında Ortak Komite anlaşması imzalandı. Görüşmeden önce iki ülke Dışişleri Bakanları arasında Türkiye ile Filistin'in ortak çalışmasını sağlamak amacıyla bir Ortak Komite Anlaşması imzalandı. Anlaşma, Türkiye'nin Filistin'e verdiği siyasi desteğin altının doldurulması anlamına geliyor.

ORTAK KOMİTE ANLAŞMASI

Anlaşmaya Davutoğlu ve El Maliki imza koydu. Bu, Türkiye'nin Filistin devleti, ne yapmakta olduğu ve yapacağı katkıların çerçevesini düzenleyecek ortak bir komite kurulmasına yönelik anlaşma. Komite Dışişleri Bakanları çerçevesinden kuruluyor. Komite ayrıca eylem planları hazırlayacak. Senede en az bir kere toplanacak. Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, anlaşma Türkiye'nin Filistin'e verdiği siyasi desteğin altının doldurulması anlamına geliyor. Anlaşmanın bir diğer özelliği ise süresiz olması.

ANLAŞMANIN İÇERİĞİ

Komitenin faaliyet alanları siyasi, diplomatik, düzenli siyasi danışmalarda bulunulması, Filistinli diplomatların eğitimi olacak. İkinci olarak komite ekonomi, su ve tarım alanında çalışacak. Anlaşmayla karşılıklı yatırımların artırılmasının sağlanması, su ve tarım alanında teknik ve eğitim alanında işbirliği sağlanmasını öngörüyor. Anlaşma kültür, eğitim , sağlık ve bilimde işbirliğini de esas alıyor. Buna göre, Türk üniversitelerinde Filistinli öğrencilerin okuması için burslar artırılacak. Filistin'de fiziki eğitim alt yapısının gelişmesi için yatırım yapılacak. Anlaşmayla sağlık alanında da işbirliği öngörülüyor. Sağlık alanında da Türkiye'deki alt yapı tecrübesi Filistin'e aktarılacak.



Bu haber 770 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,154 µs