En Sıcak Konular

Macaristan kemer sıkacak

7 Haziran 2010 13:10 tsi
Macaristan Ekonomi Bakanı Gyorgy Matolcsy, Macaristan’ın bu yıl Uluslararası Para Fonu (IMF) ve AB ile yaptığı anlaşmadaki bütçe hedefini tutturmak için gayri safi yurtiçi hasılasını (GSYH) yüzde 1-1,5’i oranında tasarruf yapmaya ihtiyacı olac

Matolcsy, CNBC televizyonuna yaptığı açıklamada, geçen hafta hükümetin iletişiminde hata olduğunu belirterek, “Ancak Macaristan’ın Yunanistan olmadığı aşikar. Bu yıl yüzde 3,8 olan bütçe açığı hedefimize bağlı kalacağız. IMF, AB ve Macar hükümeti bu konuda anlaştı, bu konuda şüphe yok, bu rakama bağlı kalacağız” dedi.
        
Mayıs ayı sonu itibariyle bütçe açığında tüm yıl hedefinin yüzde 87’sine ulaşıldığını, ancak hükümetin bütçe açığını kontrol altında tutacağını belirten Matolcsy, bir tasarruf paketine ihtiyaç bulunmadığını, mali teşvik paketine sahip olmanın şimdi bir seçenek olmadığını ifade etti.
        
Bir yandan bütçe harcamalarını kısarken, diğer yandan gelirleri artıracaklarını kaydeden Matolcsy, hükümetin vergileri azaltma planını yineleyerek, gelir vergisinde yüzde 10-15 oranının uygulanması olasılığı üzerinde çalıştıklarını söyledi.
        
Hükümetin ayrıca 58 farklı vergi çeşidinin beşte birini iptal etme önerisi bulunduğu belirten Matolcsy, radikal üç yıl vergi azaltma programının bu yıl başlayabileceğini umduğunu sözlerine ekledi.
        
Birçok ekonomist Macaristan’ın Yunanistan’a göre daha güçlü pozisyonda olduğuna inanıyor. Macaristan’ın kamu borcu geçen yıl GSYH’nin yüzde 80’ine denk düşerken, Yunanistan’da bu oranın bu yıl yüzde 133 olacağı tahmin ediliyor.

milliyet



Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,346 µs