En Sıcak Konular

İsrail ile askeri anlaşmalar ne olacak?

7 Haziran 2010 12:32 tsi
İsrail ile askeri anlaşmalar ne olacak? 
Dışişleri Bakanı Davutoğlu soruları yanıtladı...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlenen saldırının ardından Türkiye-İsrail ilişkilerinin nasıl bir seyir izleyeceğinin, İsrail'in uluslararası soruşturmalara karşı nasıl bir tutum takınacağına bağlı olduğunu söyledi. Davutoğlu, İsrail'in soruşturmalardan kaçarsa, Türkiye ve İsrail ilişkilerinde normalleşmenin "söz konusu olmayacağını" söyledi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İstanbul Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Zirvesi'nden önce Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Afganistan Dışişleri Bakanı Zalmay Resul ile üçlü görüşme gerçekleştirdi. Bakan Davutoğlu, görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasında İsrail ile ilişkilerin bundan sonra nasıl seyir alacağının "İsrail'in tutumuna bağlı" olduğunu söyleyen Davutoğlu, "İsrail, uluslararası hukukun öngördüğü, BM'nin talep ettiği komisyonun kurulmasına yeşil ışık yakarsa ve komisyonun soracağı soruları cevaplandırmaya hazırsa başka türlü seyredecek Türkiye-İsrail ilişkileri. Ama yok, bunlardan kaçınmaya devam ederlerse Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi söz konusu olmaz." dedi.

İsrail saldırısının üzerinden geçen bir hafta içerisinde olayla ilgili bütün dünyayı harekete geçirdiklerini anlatan Davutoğlu, saldırının BM Güvenlik Kurulu, AB, İKÖ, Arap Birliği tarafından kınandığını ve BM'nin konuyla ilgili uluslar arası tarafsız bir komisyon kurma kararı verdiğini hatırlattı. Soruşturmayı reddetmesi veya BM komisyonunun çalışmasını engellemesi ve sonuçlarını görmezden gelmesi halinde İsrail'in uluslararası hukuk karşısında hesap verme sorumluluğu olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Eğer çekinmiyorlarsa, eğer ulusal çıkarlarını koruduklarını kanaatindeyseler çıksınlar ve bu uluslar arası komisyonu kabul ettiklerini deklare etsinler. Eğer soruşturma komisyonunu kabil etmezlerse bu sakladıkları bazı gerçekler var demektir. Türkiye bu konuda her türlü soruya cevap vermeye hazırdır. Türkiye gibi 32 ülkenin de hazır olduğuna inanıyorum. Ama cevap vermesi gereken taraf İsrail'dir." diye konuştu.

"BAZI ÜLKELER ULUSLARARASI HUKUKUN ÜSTÜNDEYSELER AÇIKÇA SÖYLENSİN"

İsrail'in uluslararası soruşturmadan kaçma şansının olmadığını belirten Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Bugün kaçarlarsa yarın yakalanırlar. Çünkü yaptıkları eylem insanlığın vicdanına aykırı." dedi. Türkiye olarak sadece Türkiye'nin ve Türk vatandaşlarının değil uluslararası hukukun hakkını da savunduklarını belirten Bakan Davutoğlu, "Eğer bazı ülkeler uluslararası hukukun üstündeyseler, dışındaysalar ve bu uluslararası toplum tarafından böyle görünüyorsa bu da açıkça söylensin. Biz de uluslararası hukukun açık denizlerde nereye kadar işlediğini bilelim. Eğer açık denizlerde 400-500 yıla giden uluslar arası hukukun temel ilkeleri geçerli olacaksa bunu da bilelim. Hiçbir ülkenin bizim vatandaşlarımıza bilerek veya kasıtlı zarar vermesini izin vermeyiz. Bunun sonuçlarına da katlanmak durumunda kalırlar." ifadelerini kullandı.

Konuşmasında Türkiye'nin Afganistan barış, huzur ve refaha kavuşana kadar çalışmalarına devam edeceğini de belirten Davutoğlu, İstanbul Forumu'nun Kabil'de toplanacağını ve Türk-Afgan ve Pakistanlı işadamlarının bu forumda bir araya geleceğini kaydetti. Afganistan'daki barış süreci konusunda Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi bu konuda hep destekçi olacaklarını belirtirken, "Biz bu sürecin başarıyı kavuşmasını isteriz" dedi. Afgan Dışişleri Bakanı Zalmay Resul ise meslektaşlarıyla Kabil Konferansı ile ilgili bilgi verdiğini ve işbirliğini öngören yol haritası üzerinde konuştuklarını bildirdi.

KONUK BAKANLARDAN İSRAİL KARŞISINDA TÜRKİYE'YE DESTEK

Basın toplantısında iki konuk bakan da İsrail'in saldırısına karşı Türkiye'ye destek verdi. Saldırıyı kınadıklarını belirten bakanlar, ülke ve milletlerinin bu konuda Türkiye'nin yanında olduğunu ifade etti.

AZERBAYCAN İLE DOĞALGAZ ANLAŞMASI

Davutoğlu, zirvede Azerbaycan ile Türkiye arasında doğalgaz anlaşmasının da imzalanacağını belirterek, "Böylece Türkiye ile Azerbaycan arasına kara kedi sokmak isteyenler veya aramızda kara kedi olduğu iddiasında olanlar bir kez daha mahcup olacaklar." dedi.

Davutoğlu, bir basın mensubunun Mavi Marmara gemisine saldırı sonrası İsrail ile ilişkilerle ilgili sorusu üzerine, "Bu meselenin takipçisi olacağız. Bu problem Türkiye ve İsrail arasındaki bir problem değil. Bu problem İsrail ile uluslararası toplum ve uluslar arası hukuk, uluslar arası hukukun vicdanı arasında. Bugün uluslar arası toplum ciddi bir sınavla karşı karşıya. Bir ülkenin uluslar arası sularda sivil bir gemiye müdahale etme hakkı var mıdır yok mudur?" ifadelerini kullandı.

Cihan



Bu haber 1,095 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,115 µs