iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Türkiye bu zirve ile herkesi şaşırtabilir

7 Haziran 2010 11:55 tsi
Türkiye bu zirve ile herkesi şaşırtabilir Sadece hangi ülkelerin nasıl temsil edildiğine bakmak bile yeterli. iyibilgi özel

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliği yapacağı Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı(CİCA) Zirvesi İstanbul'da başlıyor. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile Rusya Başbakanı Vladimir Putin, '3. CICA zirvesi ve 21. Yüzyılda Avrasya'da Güvenlik ve Ekonomik İşbirliği Toplantısı'na katılan liderler arasında en çok dikkat çekenler. Özellikle İran'ın Uranyum zenginleştirme anlaşması bakımından Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile Başbakan Putin'in bir araya gelmesi hayli önemli. BM Güvenlik Konseyi'nde İran'a karşı yaptırım kararı konusunda Rusya'nın ABD yanında yer alacağı analizleri üst seviyeye çıkmışken, iki liderin Türkiye'nin başkanlığında toplanan bir zirvede bir araya gelmeleri, süpriz sonuçlar doğurabilir. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, Filistin lideri Mahmud Abbas, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Kırgızistan'ın geçici Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai zirveye katılan diğer isimler. Afganistan ve Filistin gibi Batı dünyasının gündeminden düşmeyen iki ülkenin en üst düzeyde temsil edilmesi de, küresel anlamda çok önemli konuların masaya yatıralacağının göstergesi. “Gazze filosu” baskını öncesi Başbakan Yardımcısı Meridor tarafından temsil edilmesi öngörülen İsrail adına Büyükelçi Levi katılacak.

Zirveye katılacak liderler arasında yoğun ikili temasların yapılması bekleniyor. Bu çerçevede toplantıya ev sahipliği yapacak olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, mevkidaşlarıyla çok sayıda görüşme yapacak.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu Başkan Yardımcısı, Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Kamer Kasım'a bu zirvenin önemini sorduk. Prof. Kasım'a göre katılımcıların temsil düzeyinin sembolik bir önemi var.

"Katılımcı ülkeler belli bir konu için bir araya geliyorlar. Oradaki 20 ülke değişik biçimlerde temsil edilecekler. Üst düzeyden temsilci gelmesi, bu oluşuma o ülkelerin verdiği önemi gösteriyor. Türkiye 2 sene için konferansın dönem başkanlağını devralıyor. Dolayısıyla güven arttırıcı önlemler anlamında Asya coğrafyasında Türkiye yeni bazı girişimler bulunabilir. Burada hangi ülkenin hangi düzeyde temsil edildiğinin simgesel bir önemi var. Putin'in ve Ahmedinejad'ın gelmesi bu oluşuma verdikleri önemi gösteriyor."

İkili temaslarda Türkiye’nin büyük tepki gösterdiği “Gazze Filosu” baskını ağırlıklı bir konuyu oluşturması bekleniyor. Bu bağlamda Türkiye, ev sahipliği yaptığı bu zirvede İsrail'in hukuk tanımayan saldırısına karşı, katılımcı ülkelerin desteğini arkasına aldığını gösterecek kararlar çıkartabilir. Sonuç olarak dış politikada uluslararası örgütlerin desteğini arkasına alan Türkiye, İsrail'in manevra alanını daha da daraltabilir. Üstüne üstlük, belli ihtimaller dahilinde Rusya ile İran arasında bazı pürüzler giderilebilirse, bu zirvenin sonucunda Batı dünyasını şaşkına çevirecek çok önemli kararlar alınabilir.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 1,934 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,038 µs