En Sıcak Konular

Şahin: Balkanlara ilgimiz çıkar odaklı değil insan odaklı

7 Haziran 2010 11:57 tsi
Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) Başkanı Mehmet Ali Şahin, Türkiye'nin Balkanlara ilgisinin çıkar odaklı değil, insan odaklı olduğunu söyledi.

TBMM Başkanlığı'nın ev sahipliğini yaptığı Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci(GDAÜ) Parlamento Başkanları Konferansı Antalya'da başladı. Toplantının açılışında konuşan Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, 32 ülke vatandaşının bulunduğu Gazze'ye insani yardım malzemesi taşıyan gemi konvoyuna İsrail'in düzenlediği ve 9 yardım gönüllüsünün hayatını kaybetmesine sebep olan saldırıyı parlamento başkanları önünde bir kez daha kınadı. Mehmet Ali Şahin, bölgede sorunlu ve acılı uzun yılları geride bıraktıklarını belirterek nihayet verimli ve çatışmasız bir döneme geldiklerini söyledi.

GDAÜ parlamento başkanları 8. konferansının gerçekleştiği Antalya'da 10 ülkenin parlamento başkanına ev sahipliği yapan Meclis Başkanı Şahin, Güneydoğu Avrupa coğrafyasının Türkiye için özel öneme sahip olduğunu ifade etti. Coğrafi sınır olmadığı halde bölge ülkelerinin her biri ile ilişkilerin komşuluk derecesinde olduğun ifade eden Şahin, bölge ülkeleri arasında ortak tarihi geçmişe ve ortak değerlere dayanan bir hissiyat olduğuna dikkat çekti.

Şahin, "Güneydoğu Avrupa ülkeleri parlamentoları olarak bizlerin görevi, bu hissiyatı halklarımızın ve bölgenin barışına, istikrarına ve refahına katkı sağlayacak bir istikamete yönlendirmektir. İşte bu yüzden dönem başkanlık sloganımızı 'Paylaşılan Geçmişten, Ortak Geleceğe' olarak belirledik." diye konuştu.

Türkiye'nin, Balkanlar'da barışın ve istikrarın tesis edilip sürdürülmesi için dış politika izlediğini ve buna büyük önem verdiğini belirten Şahin, şöyle devam etti: "Bize göre Balkanlar'ın istikrarı, Avrupa'nın huzur ve güvenliği için de vazgeçilmez bir koşuldur. GDAÜ sürecinin etkinliği bu anlamda sadece ülkelerimizin ve bölgemizin değil, aynı zamanda Avrupa'nın huzuru için de önemlidir. Dolayısıyla, bölge ülkeleri arasında dostluk ve işbirliği ortamını kalıcı olarak tesis ederek barış anlayışını tümüyle hâkim kılma ideali hayata geçirilmelidir. Bu açıdan baktığımızda, Güneydoğu Avrupa ülkelerinin tümünün Avrupa ve Avrupa-Atlantik yapılarla entegre olmasının kilit öneme sahip olduğunu görmekteyiz. Hukukun üstünlüğü, insan hakları ve çoğulcu demokrasi gibi nitelikleri hep birlikte bölgemizde yerleştirmek ortak görevimizdir."

Balkanlarda tesis edilecek güçlü bir entegrasyon ve dayanışma ortamı ile bölgenin ilgi odağı haline geleceğini kaydeden Meclis Başkanı Şahin, bunun başarıldığı taktirde sadece bölgesel değil, küresel ilişkilere de büyük bir katkı sağlanacağına değindi. Şahin, yabancı düşmanlığı, ırkçı ve ayrımcı davranışlarla bölge halkları arasında güvensizliği körükleyen söylem ve tasarruflarda bulunmak suretiyle bu gayretlere sekte vurabilecek radikal unsurlara geçit verilmemesini önerdi.

Bölgenin yakın tarihte büyük çatışmalar ve büyük acılar yaşadığını ifade eden Şahin, gereken dersleri çıkararak bunların etkilerinden bir an önce kurtulmanın herkesin ortak iradesiyle mümkün olacağını söyledi.


"BOSNA HERSEK'İN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜN KORUNMASINI İSTİYORUZ"

Bosna-Hersek'teki gelişmeleri dikkatle izlediklerini ifade eden Şahin, ülkede uluslararası toplumun katkısı ile sağlanan barış ortamının süreklilik kazanmasına, kalıcı istikrarın tesisine ve ülkenin AB ve NATO ile bütünleşme süreçlerinin ilerlemesine önem verdiklerini kaydetti. Bosna-Hersek'in toprak bütünlüğünün, egemenliğinin ve uluslararası alanda tanınmış sınırlarının korunmasını, bölgenin barış ve istikrarı için vazgeçilmez gördüklerini ifade eden Şahin, bu anlayışla içinden geçmekte olduğu kritik dönemde ilgilerini Bosna-Hersek'e yönelttiklerini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun inisiyatifiyle kurulan Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan ve Türkiye-Bosna-Hersek-Hırvatistan üçlü danışma mekanizmaları bu çerçevede önemli işlev gördüğünü belirten Şahin, Bosna-Hersek ile Sırbistan arasındaki normalleşme sürecindeki gelişmelerden bahsetti.

Hırvatistan'ın AB üyeliği yolundaki başarılı performansını da ilgi ve takdirle izlediklerini vurgulayan Şahin, bu yıl içinde katılım müzakerelerini tamamlayarak AB üyeliğine daha da yaklaşmasını arzuladıklarını söyledi.


ŞAHİN PARLAMENTO BAŞKANLARI ÖNÜNDE İSRAİL'İ KINADI

Meclis Başkanı Şahin, 32 ülke vatandaşının bulunduğu Gazze'ye insani yardım malzemesi taşıyan gemi konvoyuna İsrail'in düzenlediği ve 9 yardım gönüllüsünün hayatını kaybetmesine, çok sayıda insanın yaralanmasına neden olan saldırıyı bir kez daha kınadı. Şahin, barışın değerini çok iyi bilen parlamento başkanlarının yürekten paylaştığını söyledi.

cihan



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,459 µs